ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:19
 

Προβληματισμός Οζερσάϊ για τη χαλαρή ομοσπονδία

Άφησε να εννοηθεί ότι η ε/κ ηγεσία επιχειρεί να «εγκλωβίσει» την τ/κ πλευρά

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Την άποψή του για το ζήτημα της χαλαρής ομοσπονδίας το οποίο απασχολεί την κυπριακή κοινότητα, εξέφτασε ο αντιπρόεδρος της «κυβέρνησης» Κουντρέτ Οζερσάϊ. Στα πλαίσια της τοποθέτησής του άφησε να εννοηθεί ότι η ε/κ ηγεσία επιχειρεί να «εγκλωβίσει» την τ/κ πλευρά και τον ΟΗΕ σε μια συζήτηση η οποία όπως θεωρεί δε θα έχει θετικό αποτέλεσμα.

Λίγο πριν αναχωρήσει για την Άγκυρα, ο κ. Όζερσαϊ τόνισε πως «φυσικά κάθε σκέψη θα μπορούσε να συζητηθεί ανεπισήμως. Ωστόσο, σε περίπτωση που ξεκινήσουμε (συζήτηση) υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για χαλαρή ομοσπονδία και παρόμοια λεκτικά παιχνίδια, ενδέχεται να εισέλθουμε στο αδιέξοδο της συνέχισης των συνομιλιών, στο σημείο που διακόπηκαν. Από αυτήν την άποψη η τ/κ πλευρά θα πρέπει να είναι προσεκτική. Σε περίπτωση που η ε/κ πλευρά, αναφερόμενη στην χαλαρή ομοσπονδία επιχειρεί να περιορίσει την αποτελεσματική συμμετοχή των τ/κ στις αποφάσεις και την επιβαλλόμενη εκ περιτροπής προεδρία, αυτή η προσπάθεια δεν πρόκειται να αποδώσει αποτέλεσμα. Διαπραγμάτευση για συνεταιρισμό δίχως την αλλαγή νοοτροπίας δεν είναι τίποτα άλλο παρά σπατάλη χρόνου».

Το πρόβλημα του καταμερισμού της εξουσίας

Κάλεσε την τ/κ πλευρά να μην επιτρέψει στην ε/κ ηγεσία τη διαιώνιση του κατεστημένου στο Κυπριακό. Παράλληλα, κατηγόρησε την ε/κ πλευρά με το σκεπτικό ότι δεν επιθυμεί να μοιραστεί εξουσίες και πλούτο με την τ/κ κοινότητα. 

«Κατά την άποψη μου, ο περιορισμός των εξουσιών (της κεντρικής κυβέρνησης) δεν θα παρέχει καμία λύση στο πρόβλημα του καταμερισμού της εξουσίας», ανέφερε και πρόσθεσε πως «Προτάθηκε (στην τ/κ πλευρά) το εξής: Να δώσουμε λιγότερες εξουσίες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Όμως και εσείς κάντε παραχώρηση από την επιβαλλόμενη για την πολιτική ισότητα σας, αρχή της αποτελεσματικής συμμετοχής. Και φυσικά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Πρόκειται για μια παγίδα».

Ο κ. Όζερσαϊ ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά επιχειρεί να επισκιάσει την αποτελεσματική συμμετοχή, την εκ περιτροπής προεδρίας και την αρχή της πολιτικής ισότητας. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να δώσει τέλος σε μια από τις βασικές παραμέτρους της λύσης. Επίσης, αναφέρει ότι όπως στο παρελθόν έτσι και σήμερα, η ε/κ πλευρά επιχειρεί με διάφορα τεχνάσματα να διαιωνίσει τις συνομιλίες.

Επίσκεψη στην Άγκυρα

Στην Άγκυρα μεταβαίνει Κουντρέτ Οζερσάϊ το διήμερο 15-16 Οκτωβρίου για να συζητήσει με την τουρκική κυβέρνηση τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Η επίσκεψη του κ. Οζερσάϊ πραγματοποιείται την περίοδο όπου η διεθνής κοινότητα αναμένει την νέα έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.

Η τουρκική πλευρά ανακοίνωσε ότι η επίσκεψη λαμβάνει χώρα μετά από πρόσκληση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, και έχει ως στόχο τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων και συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς. 

Στην Άγκυρα ο κ. Οζερσάϊ θα έχει επαφές και στο τουρκικό κοινοβούλιο ενώ θα μιλήσει και σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Προσφέρουμε δάνειο, χρηματοδότηση και επενδύσεις σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, σοβαρές και ειλικρινείς 1 ...»
dancilatania  |  08:47

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Προσφέρουμε δάνειο, χρηματοδότηση και επενδύσεις σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, σοβαρές και ειλικρινείς 1 ...»
dancilatania  |  08:46

Στην αντεπίθεση οι γιατροί του δημοσίου

«Προς κυρία Έλενα Νεοκλέους: μην εκπλήττεστε για την αρνητική στάση του Κούμα. Ο άνθρωπος κάνει ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Επιστολή Συνδέσμου Τραπεζών προς Πρόεδρο Βουλής για εκποιήσεις

«Mιλούμε για μια ομάδα 56 άχρηστων ατόμων! »
ΑΚΑ  |  09:18

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X