ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 07:55
 

Προβληματισμός στα κατεχόμενα από τις κινήσεις Οζερσάι-Άγκυρας

Θέτει όρους για πιθανή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Σε διπλωματικούς ελιγμούς, έτσι ώστε να μην επισκιαστεί η πρωτοκαθεδρία του στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, προσφεύγει ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, θέτοντας όρους και προϋποθέσεις για νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όλα δείχνουν ότι οι κινήσεις της Άγκυρας και του Κουντρέτ Οζερσάι προκαλούν προβληματισμό στο «Προεδρικό», το οποίο δεν επιθυμεί να επισκιαστεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος του στο Κυπριακό, μάλιστα μόλις σύντομο χρονικό διάστημα πριν τις «προεδρικές εκλογές» του 2020.

Στα πλαίσια αυτού του προβληματισμού, όπως δείχνουν άλλωστε και οι τελευταίες πληροφορίες από τα κατεχόμενα, ο Μουσταφά Ακιντζί προέβη σε δηλώσεις στο Μπαϊράκ, για το ενδεχόμενο της συνάντησης των δυο ηγετών. Ο ίδιος υπογραμμίζοντας ότι δεν ανταποκρίθηκε αρνητικά στην πρόσφατη πρόσκληση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για μια συνάντηση των ηγετών, ξεκαθάρισε τους δύο όρους του για την επανέναρξη του διαλόγου. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, η νέα συνάντηση των δυο ηγετών δεν πρέπει να εκληφθεί από τις εμπλεκόμενες πλευρές και την διεθνή κοινότητα ως μια προσπάθεια για την συνέχιση μια διαδικασίας διαπραγμάτευσης, η οποία σύμφωνα με την τουρκική πλευρά ολοκληρώθηκε στο Κράν Μοντάνα. Παράλληλα, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για την συνέχιση της προσπάθειας λύσης, δεν πρέπει οι δυο πλευρές να εκπέμψουν λανθασμένα μηνύματα, δηλαδή το μήνυμα-ψευδαίσθηση ότι οι διαπραγματεύσεις κυλούν ομαλά.

Για αυτούς τους δυο λόγους, σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, θα πρέπει να προγραμματιστεί με μεγάλη προσοχή η ημερομηνία και η τοποθεσία της νέας συνάντησης. Ο ίδιος θεωρεί σημαντική αυτήν την συνάντηση για την επίσπευση του ανοίγματος των δυο νέων οδοφραγμάτων.

Στην συνέχεια των δηλώσεων του, ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι οι δυο ηγέτες θα πρέπει να συζητήσουν το μέλλον του νησιού.

Μήνυμα και προς την Άγκυρα

Λίγο πριν από την παραπάνω δήλωσή του, ο Μουσταφά Ακιντζί έστειλε το δικό του μήνυμα και στην Άγκυρα. Ο κ. Ακιντζί εξέφρασε με έμμεσο τρόπο την ενόχληση του για πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, με την οποία η Άγκυρα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο απευθείας συνομιλιών Τουρκίας-Κύπρου.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, τέτοιου είδους επαφές, τις οποίες δεν αποκλείει η τ/κ ηγεσία, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με τρόπο που δεν θα επισκιάζεται ο ρόλος της τ/κ πλευράς στις διαπραγματεύσεις. Επίσης, με τον ίδιο τρόπο, η Αθήνα θα πρέπει να έρθει σε άμεση επαφή με την τ/κ πλευρά.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του κ. Ακιντζί, εκλαμβάνονται στους κύκλους του «προεδρικού» ως μια προσπάθεια για την διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας της τ/κ ηγεσίας στις συνομιλίες. Η τ/κ πλευρά εκφράζει προβληματισμό για την απώλεια χρονικών περιθωρίων για εξελίξεις στο Κυπριακό. Ωστόσο, επιθυμεί να δει να ξεκινά εκ νέου ο διάλογος με βάση όρων που θέτει η ίδια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Ερντογάν για την τουρκική εισβολή: Εάν χρειαστεί θα επαναλάβουμε το ίδιο βήμα

«Κάποιος να πει στον σουλτάνο το γνωστό `όταν ο Θεός θέλησε να καταστρέψει τον μύρμηγκα, του έδωσε φτερά`!!! ...»
ΑΚΑ  |  11:10

Μεγαλύτερα αεροπλάνα για το Λονδίνο επιστρατεύει η Egypt Air

«Μήπως είναι ακόμη ένα τρικ …μάρκετινγκ για να ανεβάσουν τις τιμές των εισιτηρίων;»
Ai Em  |  10:39

Στην αντεπίθεση οι γιατροί του δημοσίου

«Προς κυρία Έλενα Νεοκλέους: μην εκπλήττεστε για την αρνητική στάση του Κούμα. Ο άνθρωπος κάνει ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Επιστολή Συνδέσμου Τραπεζών προς Πρόεδρο Βουλής για εκποιήσεις

«Mιλούμε για μια ομάδα 56 άχρηστων ατόμων! »
ΑΚΑ  |  09:18

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X