ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προδρόμου: Αναμένεται ανανέωση θητείας ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Προσηλωμένος στις διαβουλεύσεις με Λουτ ο Πρόεδρος

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Κυβέρνηση αναμένει ότι θα ανανεωθεί η θητεία της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σημειώνοντας πως θα ήταν «απολύτως παράδοξο, μεσούσης της προσπάθειας του ΓΓ του ΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μέσω της απεσταλμένης του Τζέιν Χολ Λουτ, για επανέναρξη διαπραγματεύσεων, να αλλάξει κάτι όσον αφορά την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ο κ. Προδρόμου υπογράμμισε παράλληλα πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασίαδης, είναι προσηλωμένος στις διαβουλεύσεις που γίνονται με την κ. Λουτ, προασπιζόμενος απαρασάλευτα τις θέσεις της ελληνικής κυπριακής πλευράς.

Ερωτηθείς, στο περιθώριο του εορτασμού των Θεοφανείων και του Αγιασμού των υδάτων στη λίμνη του πάρκου Ακροπόλεως, αν η κυβέρνηση θεωρεί πως μπορεί να υπάρξει κάποια έκπληξη σε ό,τι αφορά το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ή θα ανανεωθεί κανονικά η θητεία της στο τέλος του μήνα, για ακόμη έξι μήνες, ο Εκπρόσωπος είπε πως «το τι συμβαίνει σχετικά με τις ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών είναι πλέον γνωστό».

«Υπάρχει ένας γενικός προσανατολισμός αναθεώρησης των ειρηνευτικών δυνάμεων, πλην όμως στην περίπτωση της Κύπρου, ενόσω διαρκεί η τουρκική κατοχή και υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες επιθετικού τουρκικού στρατού, είναι απαραίτητη η παραμονή και ο ρόλος της ειρηνευτικής δύναμης», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «αυτό το σημείο το έχουμε μεταδώσει και το έχουμε καλλιεργήσει προς πάσα κατεύθυνση και από τη διπλωματική υπηρεσία, με προσπάθειες του ίδιου του Προέδρου σε όλες τις επαφές του. Βρίσκουμε κατανόηση και αυτό που αναμένουμε είναι ότι θα ανανεωθεί η θητεία», σημείωσε.

Επεσήμανε πως χρειάζεται υπομονή και πως θα δούμε τι θα γίνει προς το τέλος του μήνα στην ειδική συνεδρίαση των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Ταυτόχρονα, όμως, γνωρίζουμε ότι μεσούσης της προσπάθειας του ΓΓ κ. Γκουτέρες μέσω της κ. Λουτ για επανέναρξη διαπραγματεύσεων θα ήταν απολύτως παράδοξο να αλλάξει κάτι όσον αφορά την ΟΥΝΦΙΚΥΠ», πρόσθεσε.

Με κάθε σεβασμό, ανέφερε, στους σχεδιασμούς και στην αναθεώρηση που μπορεί να γίνει «πιστεύουμε και περιμένουμε ότι έτσι θα γίνει, θα έχουμε τη συνέχεια της ειρηνευτικής δύναμης».

Υπογράμμισε πως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ «παίζει ένα πολύ ουσιαστικό ρόλο γιατί αν έχουμε ηρεμία στην Κύπρο και αν αποφεύγονται κάποια περιστατικά είτε επεισόδια, είναι χάριν στην παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ».

Ερωτηθείς για τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση από το ΑΚΕΛ σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς της στο Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως «η τουρκική κατοχή της Κύπρου και η Τουρκία είναι πολύ δύσκολος αντίπαλος και αυτό είναι που έχουμε να αντιμετωπίσουμε».

Είπε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο στόχος είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής. Πρόσθεσε πως «οι θέσεις της ελληνικής κυπριακής πλευράς κατατίθενται με τη συνδρομή της Ελλάδας» και πως «έχουμε δει πολύ συγκεκριμένα στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στο Κραν Μοντανά, πόσο στενή συνεργασία υπήρξε και πόσο απέδωσε».

«Συγκεκριμένα απέδωσε αυτό που αποκαλείται Πλαίσιο Γκουτέρες και που είναι η διασφάλιση για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού ότι λύση του Κυπριακού σημαίνει και τερματισμό των εγγυήσεων και της ανάμειξης της Τουρκίας και φυσικά αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων», σημείωσε.

Επεσήμανε πως «οι θέσεις της ελληνικής κυπριακής πλευράς είναι σαφείς και απαρασάλευτα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προασπίζεται αυτές τις θέσεις».

«Οι επικρίσεις που ακούγονται δεν ξέρω αν δικαιολογούνται από λόγους εσωτερικής πολιτικής, οπωσδήποτε όμως δεν αποδίδουν το παραμικρό ως προς την ουσία, η οποία είναι να ξεκινήσει ξανά η διαπραγμάτευση και αυτό ακριβώς είναι που κάνει ο Πρόεδρος, σε αυτό είναι προσηλωμένος, στις διαβουλεύσεις που γίνονται με την εκπρόσωπο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, την κ. Λουτ», ανέφερε.

Σημείωσε πως «οι ίδιοι επικριτές προτού ξεκινήσει η πρωτοβουλία του ΓΓ προμήνυαν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ενταφιάσει στο Κυπριακό. Ουδέν αναληθέστερον», υπογράμμισε.

Είπε ακόμη πως δεν χρειάζεται να κάνει σχόλιο για τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται ο καθένας. «Ακούμε πολλά και διάφορα. Ο καθείς είναι υπόλογος απέναντι στους πολίτες που μας ακούνε», ανέφερε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X