ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:56
 

Προδρόμου: Άτυπη συνάντηση Ακιντζί-Αναστασιάδη πριν τα μέσα Αυγούστου

Ο κ.Προδρόμου δήλωσε ότι αντικειμενικός στόχος είναι η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων μέσα σε κατάλληλο κλίμα

Newsroom K

Η επιθυμία του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι στη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να συζητήσουν ελεύθερα, να διεξέλθουν όλα τα θέματα, προκειμένου να μπορέσουμε να φτάσουμε σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς, ο Εκπρόσωπος ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο σε σχέση με την πραγματοποίηση συνάντησης μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακκιντζί, είπε ότι «έχει γίνει συνεννόηση με την πλευρά του κ. Ακκιντζί και για αυτό είναι που ανακοινώνεται ότι μέχρι τα μέσα Αυγούστου, πριν από το μέσο του μήνα, θα γίνει αυτή η άτυπη συνάντηση. Η επιθυμία του Προέδρου είναι να μπορέσουν να συζητήσουν ελεύθερα, να διεξέλθουν όλα τα θέματα, προκειμένου να μπορέσουμε να φτάσουμε σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο αντικειμενικός στόχος είναι η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων μέσα σε κατάλληλο κλίμα χωρίς προκλήσεις ή παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας. Και εκεί, αφού ξεκινήσουμε στο σημείο, στο οποίο είχαμε φτάσει στο Κραν Μοντανά – αυτό είναι πολύ σημαντικό – και με δεδομένη τη βοήθεια που μπορεί να δώσει το πλαίσιο Γκουτέρες, με αναφορά, δηλαδή, και στις έξι παραμέτρους, στη βάση των αποφάσεων και ψηφισμάτων και με την ισχύ των αρχών και κανόνων της ΕΕ, να φτάσουμε σε μια συνολική συμφωνία που θα λάβει υπόψη και το ζήτημα της Ασφάλειας».

Σε ερώτηση αν στη συνάντηση θα είναι παρούσα και η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ, ο κ. Προδρόμου είπε ότι αυτό «δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα», προσθέτοντας ότι «σημασία έχει ότι υπάρχει βούληση. Τόσο καιρό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε κατ΄επανάληψη απευθύνει εκκλήσεις, αυτή τη στιγμή υπάρχει βούληση από την τουρκοκυπριακή πλευρά, και ελπίζουμε η συνάντηση να περιστραφεί γύρω από τα πραγματικά ζητήματα του Κυπριακού, χωρίς προσπάθεια να αναμιχθούν άλλα θέματα που μπορεί να είναι παράγοντας κωλυσιεργίας ή αντιπερισπασμού».  

Ερωτηθείς αν είναι προϋπόθεση για την πλευρά μας να αρχίσουν οι συνομιλίες χωρίς να υπάρχουν παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ από πλευράς Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε «όχι. Είναι η κοινή λογική σε όλες τις διαπραγματεύσεις που υπάρχουν στον κόσμο Δεν γίνεται διαπραγμάτευση με τη μια πλευρά να προκαλεί, να καταπατά δικαιώματα και να δημιουργεί ένταση».

Πρόσθεσε ότι «οι διαπραγματεύσεις που πρέπει να είναι ουσιαστικές απαιτούν το κατάλληλο κλίμα.

Η άτυπη συνάντηση θα γίνει στην προσπάθεια να συμφωνηθεί επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και, βεβαίως, στην παράλληλη προσπάθεια να τερματιστούν αυτές οι προκλητικές ενέργειες».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Τουρκικής Κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσουν οι συνομιλίες από το σημείο όπου είχαν φτάσει, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δηλώσεις και σχόλια ακούγονται συνεχώς από διάφορες κατευθύνσεις. Σημασία έχει ότι η έκκληση του ΓΓ μετά την πρωτοβουλία που εξεδήλωσε σίγουρα αναφέρεται, όπως και στις εκθέσεις του γίνεται αναφορά, στο προηγούμενο των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη και στο Κραν Μοντανά. Αν αυτή είναι η επιδίωξη της τουρκικής πλευράς, το βέβαιο είναι ότι η δική μας επιδίωξη είναι οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν από εκεί που είχαν φτάσει για να αξιοποιηθεί η πρόοδος που έγινε και να μην ξεκινήσουμε ξανά από την αρχή, αλλά και για να αποφευχθούν απόπειρες που ακούγονται να γίνονται για να εκτραπεί η διαπραγμάτευση από το πλαίσιο των ΗΕ».

Πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όλο αυτό το διάστημα, στα δύο χρόνια που έχουν περάσει από το Κραν Μοντανά, έχει καταβάλει αμείωτες προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Η πλευρά που είχε επικαλεστεί είτε τις Ευρωεκλογές είτε το Brexit για να κωλυσιεργήσει δεν ήταν η ελληνική κυπριακή πλευρά. Αυτή τη στιγμή σημασία έχει ότι γίνεται αντιληπτό- και ελπίζουμε να έχουμε και τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας, του Συμβουλίου Ασφαλείας- ότι πρέπει να ξεκινήσει ξανά η διαπραγμάτευση, με δεδομένο, μάλιστα, και το πλαίσιο Γκουτέρες με τις έξι παραμέτρους».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Μέχρι τα ημιορεινά έφτασε το χιόνι

«Μα καλά ποιος του απαγορεύει, του χιονιά, να κατεβεί, ως τη Λάρνακα;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:09

Γερμανικά ΜΜΕ: Περικοπές ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Τουρκία

«Kύριε Μπορέλ, πείτε το στον σουλτανίσκο που λιγόστεψαν οι μέρες του, σήμερα που θα είναι στο σπίτι σας! ...»
ΑΚΑ  |  11:20

«Η Κύπρος παρακολουθεί με σύνεση τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή»

«Ο άνθρωπος χωρίς προσωπικότητα πότε θα πάει σπίτι του; »
ΑΚΑ  |  11:17

Κλοπή κατοικίας με λεία 7 χιλ. ευρώ και χρυσαφικά

«ΚΛΟΠΗ ….. κατοικίας ;;; Έκλεψαν κατοικία; Ή μήπως ΔΙΑΡΡΗΞΗ κατοικίας ;;; Πόσο ΠΤΩΧΗ διατύπωση !!! ...»
YIANNOULIS  |  10:51

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X