ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:52
 

Προδρόμου: Γίνονται διαβουλεύσεις για το πού και πότε θα διεξαχθεί η Τριμερής

Αναφερόμενος στη συνάντηση του Προέδρου με τον Τ/κ ηγέτη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι συζήτησαν φιλοφρονητικά

Newsroom K

Γίνονται διαβουλεύσεις για το πότε και πού θα πραγματοποιηθεί η Τριμερής σύνοδος ανάμεσα στον Προέδρο της Δημοκρατίας, τον ΓΓ των ΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόεδρος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ήταν πάντοτε θετικός και σήμερα συνεργάζεται με τα ΗΕ». Πρόσθεσε ότι όταν υπάρξει διακανονισμός θα ανακοινωθεί.

Ερωτηθείς πότε θα έρθει στην Κύπρο η κα Λουτ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ξέρουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για να έρθει επιτόπου, υποθέτει κανείς πριν από τη συνάντηση με τον ΓΓ».

Κληθείς να αναφερθεί στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στο πλαίσιο εκδήλωσης των ΗΕ στην Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ήταν μια ευκαιρία να συναντηθούν, ήταν μια κοινωνική εκδήλωση, σημαντική, συμβολική εκδήλωση των ΗΕ, και συζήτησαν φιλοφρονητικά».

Στόχος να καταλήξουμε στους όρους αναφοράς έτσι ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις

Παράλληλα ο κ. Προδρόμου, σχολιάζοντας αναφορές του Τούρκου ΥΠΕΞ για το Κυπριακό, ανέφερε πως «η Τουρκική Κυβέρνηση κατά καιρούς κάνει διάφορες τοποθετήσεις. Τα ΗΕ έχουν από καιρό διευκρινίσει ότι χρειάζεται η συνομολόγηση των όρων αναφοράς και πάνω σε αυτή τη βάση ο Πρόεδρος συνεργάζεται πάντα με θετικό πνεύμα με τα ΗΕ».

Πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τα ΗΕ και αυτό που προβλέπεται είναι η πρωτοβουλία του ΓΓ για να διοργανωθεί προσεχώς μια συνάντηση με τις δύο πλευρές».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από καιρό έχει τοποθετηθεί θετικά και έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει και κάποια συνεννόηση και με τις εγγυήτριες δυνάμεις, προκειμένου να έχουμε επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Εναπόκειται στον ΓΓ να προσκαλέσει πλέον τις δύο πλευρές και ο Πρόεδρος είναι επικεντρωμένος σε αυτή τη συνεργασία με τον κ. Γκουτέρες, σε αυτή την προσπάθεια», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς αν με τοποθετήσεις, όπως αυτές του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, η Λευκωσία ανησυχεί ότι μπορεί να μη γίνει τελικά η τριμερής συνάντηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Λευκωσία φυσικά και παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις και όλες τις τοποθετήσεις. Ο Πρόεδρος είναι επικεντρωμένος στη συνεργασία που έχει με τον ΓΓ, η πρωτοβουλία του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη. Το τι μπορεί να ακουστεί σε αυτό το διάστημα, είτε είναι εποικοδομητικό είτε είναι παρελκυστικό, είναι εκεί και το ακούμε. Σημασία έχει ότι ο Πρόεδρος έχει κάνει κατά καιρούς εποικοδομητικές προτάσεις, για παράδειγμα η συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ ήταν πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας εδώ και καιρό διότι η πλευρά μας επιζητεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη γνωστή βάση, δηλαδή, στην κοινή δήλωση με την οποίαν άρχισαν οι διαπραγματεύσεις, οι συγκλίσεις, τα έξι σημεία του ΓΓ. Αυτή είναι η κατάσταση πραγμάτων και το τι προσπαθεί να κάνει, να πει ή να υπονοήσει η Τουρκική Κυβέρνηση και το παρακολουθούμε και το λαμβάνουμε υπόψη.  Ο Πρόεδρος, όμως, είναι επικεντρωμένος στη συνεργασία του με τον ΓΓ».

Τέλος, σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτή τη στιγμή μιλά ο Πρόεδρος, η πλευρά μας, με τον ΓΓ, για μια από κοινού συνάντηση των δύο ηγετών, με στόχο να καταλήξουμε στους όρους αναφοράς και να μπορούν να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Πρώην και νυν ΥΠΟΙΚ αντιδρούν κατά Άντρου

«ΤΟ ΔΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ… Οπωσδήποτε, με τις εμπειρίες, που ελπίζω να αποκτήσατε, στη διαχείριση των οικονομικών ...»
YIANNOULIS  |  13:22

ΥΠΟΙΚ: Η Κομισιόν επιβεβαιώνει τη συνεχή ανάπτυξη της Κύπρου

«Επιβεβαιώνει .... ΑΝΑΠΤΥΞΗ ! Ακόμη και στη διαπλοκή και την διαφθορά !!!!!!!»
YIANNOULIS  |  12:33

Ν. Παπαδόπουλος: Επιτρέψανε στον υπόκοσμο να μπει και να ελέγχει ομάδες

«Τώρα ευαισθητοποιήθηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ για τα όσα συμβαίνουν, επί χρόνια, με τα στοιχήματα / προβλέψεις, ...»
YIANNOULIS  |  12:26

Λάρνακα: Συμφωνία με επενδυτή για ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας

«Επιτέλους, τα κατάφεραν μετά από .....δεκαετίες !!!!!»
YIANNOULIS  |  12:03

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X