ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Κυβέρνησης - ΑΚΕΛ

Για διακοπή του διαλόγου με το ΑΚΕΛ εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας έκανε λόγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Newsroom K

Την απάντηση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο έδωσε μέσω γραπτής ανακοίνωσης ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Όπως σημείωσε «θα μπορούσαμε να απαντήσουμε στον Πρόεδρο με τα δικά του λόγια, όταν ήταν ηγέτης του μεγάλου κόμματος της αντιπολίτευσης. Ότι, δηλαδή, ο Πρόεδρος πρέπει να είναι πάντα ανεκτικός στην κριτική. Ο κ. Αναστασιάδης όμως όχι μόνο δεν είναι ανεκτικός στην κριτική, αλλά την ενοχοποιεί κιόλας. Συμπεριφέρεται με ένα τρόπο που αντί να προάγει την ενότητα, την τορπιλίζει. Όποιος του ασκεί κριτική είναι εχθρός της Κύπρου».

«Θέλει διάλογο λέει ο Πρόεδρος για τις μεταρρυθμίσεις. Διερωτόμαστε: τι διάλογο μπορεί να κάνει με ένα κόμμα που, κατά τον ίδιο, εκπροσωπεί την Τουρκία; Υπάρχει, αλήθεια, λογικός πολίτης που μπορεί να πιστέψει τον Πρόεδρο ότι εννοεί το διάλογο όταν κατηγορεί με τέτοιο τρόπο το μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης;» επισήμανε.

Εκείνοι που διευκολύνουν την Τουρκία, είναι εκείνοι που δεν την υποχρεώνουν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να τοποθετηθεί επί της ουσίας, είπε ο ΓΓ ΑΚΕΛ

«Τι είπε το ΑΚΕΛ που είναι προσβλητικό για τον ίδιο;» διερωτήθηκε ο κ. Στεφάνου, σημειώνοντας παράλληλα πως «είναι προσβλητικές οι προειδοποιήσεις μας ότι το παρατεταμένο διαπραγματευτικό κενό, συνοδευόμενο μάλιστα με αθώωση της Τουρκίας από το διεθνή παράγοντα, είναι η πλέον πρόσφορη περίοδος για δημιουργία νέων σοβαρών τετελεσμένων; Αυτά τα τετελεσμένα τα βλέπουμε να εξελίσσονται μπροστά τα μάτια μας».

«Είναι προσβλητικές οι προειδοποιήσεις μας ότι δεν γίνεται από τη μια ο Πρόεδρος να διακηρύσσει ότι αποδέχεται τις συγκλίσεις και το πλαίσιο του ΓΓ και από την άλλη να υποβάλλει ιδέες που συγκρούονται μ’ αυτά; Οι πιο πάνω προειδοποιήσεις εξυπηρετούν την Τουρκία ή την προοπτική της λύσης η οποία να απελευθερώνει και να επανενώνει τον τόπο και το λαό;», σημείωσε.

Καταλήγοντας, σημείωσε πως «και μια συμβουλή προς τον κ. Προδρόμου: κάθε φορά που κάνει αναφορά σε συναντήσεις με ξένους αξιωματούχους θα ήταν καλό να θυμάται τη δική του παραδοχή ότι ο Πρόεδρος μιλούσε με ξένους και για άλλα πλαίσια λύσης πέρα της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Και δεν μιλούσε ασφαλώς για ενιαίο κράτος».

Προδρόμου: Ο Πρόεδρος θα έπρεπε να είχε διακόψει το διάλογο με το ΑΚΕΛ

Παρά την άρνηση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θέλουμε να ελπίζουμε ότι η ηγεσία του ΑΚΕΛ δεν θα αγνοήσει μεταρρυθμίσεις που θα λειτουργήσουν προς όφελος του συνόλου του λαού, ανεξάρτητα από ιδεολογική τοποθέτηση, απάντησε με γραπτή δήλωση στον Αντρο Κυπριανού ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου. Προσθέτει ότι ο Πρόεδρος επιθυμεί να τονίσει πως ο ίδιος είναι πάντα ανοιχτός σε διάλογο.

Ο κ. Προδρόμου αναφέρει ότι λαμβάνοντας υπόψη "τις αβάσιμες και πολλές φορές συκοφαντικές για το πρόσωπό του αναφορές, που κάνει το τελευταίο διάστημα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, ακόμα και σε συναντήσεις του με αξιωματούχους ή πολιτικές δυνάμεις του εξωτερικού, θα έπρεπε, στη βάση της λογικής και των δήθεν ευαισθησιών του κ. Άντρου Κυπριανού, ο Πρόεδρος να είχε διακόψει τον διάλογο με το ΑΚΕΛ".

"Παρά ταύτα, η πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας αφορά συζήτηση μεταρρυθμίσεων για απαραίτητες αλλαγές προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας και απευθύνεται σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, επειδή ο ίδιος πιστεύει στη συνεργασία που μπορεί να επιτευχθεί σε μεγίστης σημασίας θέματα που αφορούν το σύνολο των πολιτών" , αναφέρει.

Ο ΚΕ προσθέτει πως αντιπαρερχόμενος την όποια όξυνση επιδιώκει το ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος επαναλαμβάνει την πρόσκλησή του για συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, "προκειμένου να συμφωνηθούν μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν το κράτος αποτελεσματικό απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, με στόχο να μπορέσει να δώσει στους πολίτες όσα τους οφείλουμε".

Άντρος: Ο ΠτΔ υπονοεί ότι το ΑΚΕΛ εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας

Υπενθυμίζεται ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε σήμερα ότι έχει ακυρώσει την αυριανή συνάντηση που θα είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού όπως είπε θεωρεί ότι δεν θα είχε νόημα μια συνάντηση μέσα στο κλίμα, το οποίο έχει διαμορφωθεί, μετά από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη.

Σε δηλώσεις του, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο κεντρικό περίπτερο του Οδικού Εράνου για τον Ραδιομαραθώνιο, στη Λεωφόρο Σταυρού, στον Στρόβολο, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη μεγάλη λύπη και τη δυσφορία του ΑΚΕΛ για τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τις οποίες ουσιαστικά ο ΠτΔ, όπως ανέφερε, «υπονοεί ότι το ΑΚΕΛ εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας ή των Τουρκοκυπρίων».

«Φτάσαμε στο σημείο με τη λογική που έχει αναπτύξει τα τελευταία δυόμιση με τρία χρόνια ο κ. Αναστασιάδης, να θεωρούνται όσοι στηρίζουν λύση στο Κυπριακό, όσοι θεωρούν ότι η χώρα μας πρέπει να επανενωθεί, ότι οι πρόσφυγες πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν την επιστροφή στα σπίτια και τις περιουσίες τους να είναι εχθροί του κράτους, εχθροί της κυβέρνησης. Αυτή είναι η λογική που αναπτύσσεται από τον κ. Αναστασιάδη, ο οποίος θα πρέπει να διερωτηθεί γιατί όλοι εκείνοι που είναι ενάντια στη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας τον στηρίζουν αυτή τη στιγμή πολύ έντονα –θα έλεγα- κάποιοι από αυτούς», ανέφερε.

Όπως σημείωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ «είναι λυπηρό γιατί έχουμε καταντήσει σε αυτό το σημείο», σημειώνοντας πως το κόμμα του δεν θα σταματήσει να εκφράζει την ανησυχία του για το πού οδηγούνται τα πράγματα.

Είπε ακόμα πως «πηγαίνοντας στη συνάντηση της 25ης του Νιόβρη, ο στόχος μας θα έπρεπε να είναι πώς μεγιστοποιούμε τις δυνατότητες αυτή η συνάντηση να αποδώσει θετικά αποτελέσματα και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις επανέναρξης ουσιαστικού διαλόγου που θα οδηγήσει σε λύση στο συμφωνημένο πλαίσιο».

«Το τονίζω αυτό, γιατί θέλω να επαναλάβω ότι ουδέποτε, και προκαλώ τον κ. Αναστασιάδη, ουδέποτε απαιτήσαμε να υπάρξουν οι οποιεσδήποτε υποχωρήσεις στο Κυπριακό από θέματα αρχών για να οδηγηθούμε προς την κατεύθυνση της λύσης», είπε.

Επίσης, ανέφερε «ότι εκείνοι που διευκολύνουν την Τουρκία, είναι εκείνοι που με την τακτική τους δεν την υποχρεώνουν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να τοποθετηθεί στην ουσία του Κυπριακού».

Για την ακύρωση της αυριανής συνάντησης του με το Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε πως «ουσιαστικά θα αναλωνόμαστε στο κατά πόσο το ΑΚΕΛ εξυπηρετεί τα συμφέροντα των οποιονδήποτε άλλων, εκτός από τους Ελληνοκυπρίους», για να σημειώσει ότι «εάν και εφόσον ο κ. Αναστασιάδης αποφασίσει ότι δεν είναι αυτό που ήθελε να πει, τότε εγώ είμαι στη διάθεση του, για να καθορίσουμε νέα συνάντηση και να συζητήσουμε τα οποιαδήποτε θέματα».

«Να πω στον κ. Αναστασιάδη ότι είναι ο κυπριακός λαός που μας κρίνει και μας αξιολογεί ποιων πραγματικά τα συμφέροντα εκπροσωπούμε», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση