ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Α. Δημητριάδης: Οι ιδεοθύελλες και η αναξιοπιστία μάς έφεραν στα σημερινά χάλια

Η δήλωση του ανεξάρτητου υποψήφιου για την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

«Μια απλή ανάγνωση της Έκθεσης του ΓΓ δείχνει ότι η πολιτική που άσκησε ο πρόεδρος Αναστασιάδης και οι στενοί του συνεργάτες του, κατά και μετά το Κραν Μοντάνα, έχει επιφέρει τα πιο αρνητικά αποτελέσματα στο Κυπριακό από την εισβολή και μετά» αναφέρει σε δήλωση του ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αχιλλέας Δημητριάδης.

Οι δηλώσεις Αχιλλέα Δημητριάδη

Η Έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ δείχνει με τον πιο καθαρό τρόπο το πού μάς έχει οδηγήσει η πολιτική του προέδρου Αναστασιάδη και των στενών συνεργατών του στο Κυπριακό. Η ανάγνωση της Έκθεσης μάς δίδει πέντε κύρια συμπεράσματα:

Στον προβλεπτό ορίζοντα δεν υπάρχει ενδεχόμενο για νέο κύκλο συνομιλιών. Αυτό σημαίνει παράταση της στασιμότητας και εμβάθυνση του status quo. Ο ΟΗΕ δεν φαίνεται διατεθειμένος μετά τα όσα έγιναν στο Κραν Μοντάνα να πάρει οποιαδήποτε καινούρια πρωτοβουλία.

Ολοκάθαρα ο ΓΓ ρίχνει τις ευθύνες για το μεγάλο αδιέξοδο στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και απαριθμεί, ένα προς ένα, όσα θα μπορούσαν να κάνουν και αποφεύγουν να πράξουν παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του. Στον πρόεδρο Αναστασιάδη αποδίδει επίσης σημαντικές ευθύνες για διαρκή εμπόδια στη δικοινοτική συνεργασία.

Με τον πιο σαφή τρόπο ο ΟΗΕ απορρίπτει την απόφαση της κυβέρνησης για την ενεργοποίηση 300 οριοφυλάκων στη νεκρή ζώνη, οι περιπολίες της οποίας, σύμφωνα με τον ΓΓ θα συνιστούν «σημαντική παραβίαση» του status quo. Η παρατήρηση αυτή δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν αντάλλαξε απόψεις με τα ΗΕ και έτσι τώρα η απόφασή της βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Μια απλή ανάγνωση της Έκθεσης του ΓΓ δείχνει ότι η πολιτική που άσκησε ο πρόεδρος Αναστασιάδης και οι στενοί του συνεργάτες του, κατά και μετά το Κραν Μοντάνα, έχει επιφέρει τα πιο αρνητικά αποτελέσματα στο Κυπριακό από την εισβολή και μετά. Ο Πρόεδρος δεν αξιοποίησε την παρουσία Ακιντζί στην ηγεσία της Τ/Κ κοινότητας, σπατάλησε το χρόνο σε ιδεοθύελλες για «δύο κράτη» και έτσι τώρα κανένας διεθνής παίκτης δεν ασχολείται με το Κυπριακό. Η αναξιοπιστία είναι η κύρια κληρονομιά που αφήνει πίσω της η πολιτική «Αναστασιάδη και συνεργάτες».

Η Έκθεση δείχνει τις δυσκολίες αλλά δείχνει και το πόσο σημαντικό είναι να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να αλλάξουμε τα πράγματα. Με αξιοποίηση των δύο κλειδιών (ενέργεια, ευρωτουρκική σχέση) για να σπάσουμε το αδιέξοδο, με ανάκτηση της αξιοπιστίας μας, με σύμπλευση με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Εκείνοι που ευθύνονται για τα σημερινά μας χάλια αποτελούν μέρος του προβλήματος, όχι μέρος της λύσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Προεδρικές 2023: Τελευταία Ενημέρωση

Στην περίπτωση του ΔΗΣΥ, η χρήση του όρου αποστασία δεν μυρίζει μόνο ναφθαλίνη, αποτελεί μια κομματικά ανιστόρητη παραδοξότητα ...
 |  ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023