ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αβέρωφ προς κουρεμένους - 8 χιλιάδες μετρητά για κάθε 100 χιλιάδες που έχασαν

Η πρόταση Νόμου του συναγερμικού υποψήφιου

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

«Για κάθε 100.000 ζημιά που έχουν υποστεί θα μπορούν να πάρουν το 2023 έκαστος για κάθε 100.000 ζημιά, 8.000 ευρώ σε μετρητά» ανέφερε για τους κουρεμένους καταθέτες ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου κατά την παρουσίαση της πρότασης νόμου για τροποποίηση του περί Επιβολής Ειδικού Φόρου Πιστωτικού Ιδρύματος Νόμου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Σε διάσκεψη Τύπου για τους δικαιούχους του Ταμείου Αλληλεγγύης και στην παρουσίαση της πρότασης νόμου για τροποποίηση του περί Επιβολής Ειδικού Φόρου Πιστωτικού Ιδρύματος Νόμου, προχώρησε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Αβέρωφ Νεοφύτου τονίζοντας τα εξής:

«Μία από τις υποχρεώσεις της πολιτείας είναι να απονέμει δικαιοσύνη. Τα μεγαλύτερα θύματα της οικονομικής κρίσης, που οδηγηθήκαμε το 2013 στις δυσάρεστες εκείνες καταστάσεις που βίωσε η κυπριακή κοινωνία, ήταν οι καταθέτες, οι κάτοχοι αξιογράφων και οι μέτοχοι που εν μία νυκτί είδαν τα περιουσιακά τους στοιχεία να εξαφανίζονται. Από το συνολικό κούρεμα των καταθέσεων των 7,8 δις, μέσα από τις δικές μας μελέτες, το κουρεμένο ποσό φυσικών προσώπων που είναι Κύπριοι είναι γύρω στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Παράλληλα, έχουμε τα αξιόγραφα που το σύνολο τους είναι γύρω στο 1,1 δις αλλά αν αφαιρεθούν οι επαγγελματίες επενδυτές και δεν αναφέρομαι σε φυσικά πρόσωπα αλλά επαγγελματικά ταμεία, και εάν λάβει υπόψη κανείς και την αξία των μετοχών στο τέλος του 2012 που με τις αποφάσεις των Eurogroup έχουν εξαφανιστεί, το σύνολο των ζημιών είναι γύρω στα 2 δισεκατομμύρια που αφορούν φυσικά πρόσωπα Κύπριους πολίτες.

Μέχρι σήμερα έχουμε στο Ταμείο Αλληλεγγύης που ήταν δική μας πρόταση η δημιουργία του, 135 εκατομμύρια ευρώ και στον προϋπολογισμό του 2023 άλλα 25 εκατομμύρια ευρώ. Άρα το 2023 το ταμείο θα έχει σε ρευστά διαθέσιμα 160 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, υπάρχει και κρατική περιουσία που προικοδοτήθηκε των 75 εκατομμυρίων. Χωρίς να κάνω οποιαδήποτε υπόθεση ρευστοποίησης της ακίνητης ιδιοκτησίας θα περιοριστώ μόνο στα ρευστά διαθέσιμα του 2023.

Και αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά και με απόλυτο τρόπο στους κουρεμένους, στους κατόχους αξιογράφων και στους μετόχους, είναι ότι για κάθε 100.000 ζημιά που έχουν υποστεί θα μπορούν να πάρουν το 2023 έκαστος για κάθε 100.000 ζημιά, 8.000 ευρώ σε μετρητά.

Παράλληλα, σήμερα παρουσιάζω και την πρόταση νόμου όπως είχα υποσχεθεί που το τέλος των πιστωτικών ιδρυμάτων πάνω στις καταθέσεις που το επιβάλαμε με νομοθεσία το 2011 για να υπάρξει το αναγκαίο ποσό για το Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, το 2023 συμπληρώνει την οροφή που τέθηκε με τροπολογία την οποία ετοιμάσαμε με την ομάδα μας, συνεχίζουν και πρέπει και οφείλουν και έχουν και κοινωνική ευθύνη για εμάς τα τραπεζικά ιδρύματα. Θα συνεχίσουν και μετά το 2023 να πληρώνουν τέλος πάνω στις καταθέσεις.

Κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια πλήρωναν περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ. Η συγκεκριμένη τροπολογία μας, προνοεί τα 60 εκατομμύρια τον χρόνο θα πηγαίνουν απευθείας στο ταμείο αλληλεγγύης των κουρεμένων καταθετών, των κατόχων αξιογράφων και των μετόχων δηλαδή τους δικαιούχους του Ταμείου Αλληλεγγύης.

Αυτό σημαίνει ότι επιπρόσθετα από το ποσό των 8.000 ανά ζημιά 100.000 που θα πάρουν το 2023, στα επόμενα χρόνια μόνο από τα λεφτά που οι τράπεζες έχουν υποχρέωση βάσει των νόμων που καταθέτουμε να συνεχίσουν να πληρώνουν, για κάθε 100.000 ζημιά από το 2024 θα υπάρχει διασφάλιση ότι τουλάχιστον 3.000 ευρώ κάθε χρόνο θα συνεχίσουν να παίρνουν για κάθε 100 χιλιάδες ευρώ ζημιά.

Γνωρίζω ότι αυτά δεν είναι η απόλυτη λύση του προβλήματος των ανθρώπων που έχουν υποστεί τα πάντα αλλά είναι ένα δείγμα, μια απόδειξη, ότι η πολιτεία καταγράφει την υποχρέωση να απομείνει δικαιοσύνη και μπορούν να γίνουν οι πρώτες εκροές όπως έχουν πω το 2023 και να συνεχίσουν με κατ’ ελάχιστο 3. 000 ευρώ ανά 100 χιλιάδες ζημιά για τα επόμενα χρόνια γιατί αυτό το τέλος θα είναι για πάντα στο τραπεζικό σύστημα. Και με βάση με τα αποτελέσματα της οικονομίας, που εμείς πιστεύουμε ως Δημοκρατικός Συναγερμός πως μπορούμε να κρατήσουμε την οικονομία μας δυνατή, θα μπορούμε και μέσα από τα κρατικά έσοδα και με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας, χωρίς να μπαίνουμε σε κινδύνους δημοσιονομικού εκτροχιασμού, το 3.000 ανά έτος ανά 100.000 ζημιά να
είναι το ελάχιστο που θα δίδεται. Αυτά που έχω αναφέρει είναι για το Ταμείο Αλληλεγγύης που σε αυτό δικαιούχοι είναι και κουρεμένοι και της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου και κάτοχοί αξιογράφων αμφοτέρων των τραπεζών.

Επιπρόσθετα υπάρχει το θέμα που αφορά αποκλειστικά τους κουρεμένους της Λαϊκής που έχει να κάνει με τον εκκαθαριστή της Λαϊκής που εκεί υπάρχουν άλλα 180 με 200 εκατομμύρια, έτσι τα υπολογίζουμε που θα διατεθούν αποκλειστικά μόνο για αυτούς της Λαϊκής και επιπρόσθετα από αυτά που έχουμε αναφέρει από το Ταμείο Αλληλεγγύης».

Επισυνάπτεται η πρότασης νόμου για τροποποίηση του περί Επιβολής Ειδικού Φόρου Πιστωτικού Ιδρύματος Νόμου

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΤΙΤΛΟΦΟΡΕΙΤΑΙ Ο ΠΕΡΙ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ (ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2023

 

Συνοπτικός τίτλος.

84(Ι) του 2011

199(Ι) του 2011

189(Ι) του 2012

10(Ι) του 2013

28(Ι) του 2013

85(Ι) του 2013

193(Ι) του 2015

140(Ι) του 2017.

1. Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί Επιβολής Ειδικού Φόρου Πιστωτικού Ιδρύματος (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 και θα διαβάζεται μαζί με τους περί Επιβολής Ειδικού Φόρου Πιστωτικού Ιδρύματος Νόμους του 2011 έως 2017 (που στο εξής θα αναφέρονται ως «ο βασικός νόμος») και ο βασικός νόμος και ο παρών Νόμος θα αναφέρονται μαζί ως οι περί Επιβολής Ειδικού Φόρου Πιστωτικού Ιδρύματος Νόμοι του 2011 έως 2023.

 

 

Τροποποίηση του άρθρου 13 του βασικού νόμου.

2. Το εδάφιο (2) του άρθρου 13 του βασικού νόμου τροποποιείται με την αντικατάσταση της φράσης «παραμένει στο Πάγιο Ταμείο» (τρίτη γραμμή), με την ακόλουθη φράση:

 

 

 

 

11(Ι) του 2013

40(Ι) του 2019

98(Ι) του 2019

91(Ι) του 2020.

«κατατίθεται στο καθιδρυθέν, δυνάμει των διατάξεων του περί Ίδρυσης Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης Νόμου, Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης προς υλοποίηση των σκοπών αυτού, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ιδίου Νόμου.».

Κατατέθηκε στην ολομέλεια της Βουλής στις …………….

ΤΙ/ΓΧ

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

        Σκοπός της παρούσας πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Επιβολής Ειδικού Φόρου Πιστωτικού Ιδρύματος Νόμου, ώστε να γίνει πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία οποιοδήποτε ποσό του καταβλητέου ειδικού φόρου πιστωτικού ιδρύματος επί των καταθέσεων εκάστου, το οποίο ύστερα από τη συσσώρευση εκατόν εβδομήντα πέντε εκατομμυρίων ευρώ (€175.000.000) στο Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης προβλέπεται ότι παραμένει στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας (εφεξής «Πάγιο Ταμείο»), να κατατίθεται στο Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης, το οποίο έχει καθιδρυθεί διά νόμου, για σκοπούς αναπλήρωσης των απωλειών που υπέστησαν πρόσωπα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του περί Ίδρυσης Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης Νόμου [Αρ. Νόμου 11(Ι) του 2013].

        Σύμφωνα με την προβλεπόμενη στον υπό τροποποίηση νόμο μεθοδολογία υπολογισμού, τα έσοδα από τον καταβλητέο ειδικό φόρο πιστωτικού ιδρύματος επί των καταθέσεων εκάστου, από την 1η Ιανουαρίου 2018 και για κάθε έτος, διατίθενται ως ακολούθως:

  1. Τα 35/60 αυτού μεταφέρονται στο Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης εντός σαράντα πέντε (45) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία κατάθεσής του στο Πάγιο Ταμείο.
  2. τα 25/60 αυτού παραμένουν στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας.

        Περαιτέρω, ύστερα από την προβλεπόμενη συσσώρευση των εκατόν εβδομήντα πέντε εκατομμυρίων ευρώ (€175.000.000) στο Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης, οποιοδήποτε άλλο ποσό του καταβληθέντος ειδικού φόρου πιστωτικού ιδρύματος επί των καταθέσεων αυτού παραμένει στο Πάγιο Ταμείο.

        Με την προτεινόμενη ρύθμιση, αντί οποιοδήποτε ποσό του οικείου καταβληθέντος ειδικού φόρου πιστωτικού ιδρύματος μετά τη συσσώρευση των εκατόν εβδομήντα πέντε εκατομμυρίων ευρώ (€175.000.000) να παραμένει στο Πάγιο Ταμείο θα διοχετεύεται στο Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης για σκοπούς αναπλήρωσης των απωλειών που υπέστησαν δικαιούχα πρόσωπα, συνεπεία της εφαρμογής μέτρων εξυγίανσης ως αποτόκου των σχετικών αποφάσεων του Eurogroup κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης του 2013.

 

 

 

 

                                                                           Αβέρωφ Νεοφύτου

                                                            εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας

                                                                     του Δημοκρατικού Συναγερμού

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Προεδρικές 2023: Τελευταία Ενημέρωση

Στην περίπτωση του ΔΗΣΥ, η χρήση του όρου αποστασία δεν μυρίζει μόνο ναφθαλίνη, αποτελεί μια κομματικά ανιστόρητη παραδοξότητα ...
 |  ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023