ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αβέρωφ: Το οικογενειακό εισόδημα όχημα για καταπολέμηση των ανισοτήτων

Ο υποψήφιος και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συναντήθηκε με τη ΣΕΚ

ΚΥΠΕ

Την υπευθυνότητα που διαχρονικά επέδειξαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ανέδειξε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, ερωτηθείς την Τρίτη για το αδιέξοδο που προέκυψε μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για το θέμα της ΑΤΑ, προσθέτοντας παράλληλα πως η πρότασή του για μεταρρύθμιση της φορολόγησης του οικογενειακού εισοδήματος συνιστά «το εκσυγχρονιστικό όχημα για να καταπολεμήσουμε τις κοινωνικές ανισότητες».

Ο κ. Νεοφύτου συναντήθηκε σήμερα με την ηγεσία της ΣΕΚ, στην οποία παρουσίασε την φιλοσοφία της πρότασής του για το οικογενειακό εισόδημα. Από την πλευρά ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας είπε πως η πρόταση Νεοφύτου διαθέτει κοινωνική διάσταση αλλά δεν μπορεί να θεωρείται υποκατάστατο της ΑΤΑ.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Νεοφύτου εξήρε την υπευθυνότητα του συνδικαλιστικού κινήματος κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2013. «Με τα μέτρα τα σκληρά που πήραμε το 2013 για να ξανακτίσουμε τη οικονομία χωρίς τη υπευθυνότητα του συνδικαλιστικού κινήματος, δεν θα είχαμε τα αποτελέσματα, δεν έσπασε μύτη δεν είχαμε καμία κοινωνική αναταραχή και αυτό το πιστώνουμε στην υπευθυνότητα του συνδικαλιστικού κινήματος», είπε.

Αναφερόμενος στην πρότασή του για το οικογενειακό εισόδημα, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι αυτή έχει δύο προσεγγίσεις. «Η μια για φοροελαφρύνσεις ουσιαστικά στη μεσαία τάξη όπου θα επωφεληθούν 126.000 νοικοκυριά, πληρώνοντας λιγότερους φόρους αλλά αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημα και παράλληλα αυτούς που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας να παίρνουν συμπλήρωμα ούτως ώστε κανένα νοικοκυριό να είναι κάτω από το όριο της φτώχειας», είπε, προσθέτοντας πως «μπορούμε εμείς να τα κάνουμε πράξη, γιατί έχουμε πεπραγμένα που εγγυώνται δυνατή οικονομία και κάσια (Σ.Σ. δημοσιονομικά αποθέματα) και εισόδημα στο κράτος».

«Το οικογενειακό εισόδημα το θεωρώ την πιο σημαντική στήριξη της οικογένειας και το πιο εκσυγχρονιστικό όχημα για να καταπολεμήσουμε τις κοινωνικές ανισότητες», είπε.

Στις δικές του δηλώσεις, ο ΓΓ της ΣΕΚ είπε πως η πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου παρουσιάζει μια κοινωνική διάσταση και μπορεί να αποτελεί συμπλήρωμα ή μέρος και της δικής τους πρότασης για την πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση σε μια διευρυμένη προσέγγιση σε ό,τι αφορά την επίτευξη του στόχου της κυκλικής οικονομίας και της διαχείρισης των κλιματικών αλλαγών της στήριξης του περιβάλλοντος.

«Και βέβαια διευκρινίσαμε και ξεκαθαρίσαμε ότι η συγκεκριμένη πρόταση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρείται υποκατάστατο ή αντικατάσταση της ΑΤΑ, για την οποία το συνδικαλιστικό κίνημα και η ΣΕΚ έχουμε μια σαφή και ξεκάθαρη άποψη», τόνισε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει τρόπος άρσης του αδιεξόδου για την ΑΤΑ, ο κ. Νεοφύτου επανέλαβε πως για να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα για την οικονομία, δεν ήταν μόνο οι θυσίες του λαού μας, οι σωστές πολιτικές της Κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη, αλλά και η υπευθυνότητα του συνδικαλιστικού κινήματος.

«Είμαι βέβαιος ότι οι συνδικαλιστές μας έχουν το κάθε δικαίωμα διά μέσου μιας απεργίας να στείλουν το δικό τους μήνυμα, αλλά την ίδια ώρα νιώθω σιγουριά ότι δεν θα ανατινάξουν την κοινωνική ειρήνη και την σταθερότητα της χώρας μας», κατέληξε.

Απαντώντας ο ΓΓ της ΣΕΚ είπε πως το συνδικαλιστικό κίνημα διατηρεί την υπεύθυνη στάση του και αναδεικνύει το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει ο κοινωνικός διάλογος για την επίλυση όλων των προβλημάτων, προσθέτοντας πως «αυτή τη στιγμή όμως, δυστυχώς, οι εξελίξεις που διασυνδέονται με την ΑΤΑ φωτογραφίζουν και αναδεικνύουν την άτεγκτη στάση που έχει τηρήσει η εργοδοτική πλευρά και η όποια παρέμβαση ή παραίνεση θα πρέπει να γίνει προς την πλευρά των εργοδοτών».

Εμείς, κατέληξε, συνεχίζουμε τον αγώνα κοιτάζοντας τους εργαζόμενους στα μάτια, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε την εδραίωση της αξιοπρέπειας και της ποιότητας στην εργασία χωρίς καμία διάθεση να απεμπολήσουμε ή να περιορίσουμε ένα σαφές και ξεκάθαρο δικαίωμα το οποίο προκύπτει μέσα από τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων και διασυνδέεται με την διατήρηση ή την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Προεδρικές 2023: Τελευταία Ενημέρωση

Στην περίπτωση του ΔΗΣΥ, η χρήση του όρου αποστασία δεν μυρίζει μόνο ναφθαλίνη, αποτελεί μια κομματικά ανιστόρητη παραδοξότητα ...
 |  ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023