ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Αν ζούσε ο Γλαύκος Κληρίδης, θα ψήφιζε Αβέρωφ»

Η Καίτη Κληρίδου πιστεύει πως ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ μπορεί συσπειρώσει το κόμμα

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Της Οριάνας Παπαντωνίου

«Οι Συναγερμικοί που θα ψηφίσουν Χριστοδουλίδη είναι μόνο εκείνοι που για κάποιο προσωπικό λόγο είναι δυσαρεστημένοι με το κόμμα. Η μεγάλη πλειοψηφία τους δεν θέλουν να δουν τον Νικόλα Παπαδόπουλο, τον Σιζόπουλο, την Ελένη Θεοχάρους και τον Καρογιάν στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο» δηλώνει στην Kathimerini.com.cy η Καίτη Κληρίδου. Εξηγεί γιατί ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι ο καταλληλότερος για να κυβερνήσει τον τόπο, επισημαίνοντας ότι πάνω από όλα έχει όραμα και πρόγραμμα για μια επανενωμένη Κύπρο.

Ο Αβέρωφ είναι μαχητής. Έχουμε μια συνεχής ανοδική πορεία και πιστεύω ότι αυτή η τάση θα συνεχίσει.

–Γιατί θελήσατε να είστε μία από τις προσωπικότητες που συνυπέγραψαν την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου για την Προεδρία της Δημοκρατίας;

–Στηρίζω τον Αβέρωφ επειδή τον εμπιστεύομαι. Τον εμπιστεύομαι επειδή τον γνωρίζω καλά. Εκτός από πρόεδρο του κόμματος, τον έζησα από κοντά στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ, ως μέλος της δικοινοτικής ομάδας Χάρβαρντ όπως επίσης και όταν ήταν υπουργός Συγκοινωνιών στην κυβέρνηση Κληρίδη. Ο Αβέρωφ έχει αναλυτικό μυαλό, είναι πάντα καλά διαβασμένος για το θέμα που συζητείται, και έχει ενστερνισθεί την πολιτική φιλοσοφία του «πατριωτικού ρεαλισμού» του Γλαύκου Κληρίδη, η πολιτική που μας έβαλε στην Ε.Ε. Δηλαδή, έχει την ικανότητα να αξιοποιήσει τις διεθνείς συγκυρίες προς όφελος της χώρας μας μέσα στο πλαίσιο του εφικτού και μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής. Πάνω από όλα έχει όραμα και πρόγραμμα για μια επανενωμένη Κύπρο.

–Δηλώσατε ότι το καλύτερο μνημόσυνο για τον πατέρα σας θα ήταν να μείνει ενωμένος ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Σας στεναχωρεί που την παρούσα φάση δεν φαίνεται να ισχύει αυτό;

–Δεν στενοχωριέμαι, γιατί ο Αβέρωφ έχει αποδείξει επανειλημμένα πως μπορεί να συσπειρώνει το κόμμα. Οι Συναγερμικοί που θα ψηφίσουν Χριστοδουλίδη είναι μόνο εκείνοι που για κάποιο προσωπικό λόγο είναι δυσαρεστημένοι με το κόμμα. Η μεγάλη πλειοψηφία των Συναγερμικών δεν θέλουν να δουν τον Νικόλα Παπαδόπουλο, τον Σιζόπουλο, την Ελένη Θεοχάρους και τον Καρογιάν στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο. Τι σχέση μπορεί να έχει ένα γνήσιος Συναγερμικός με το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, κόμματα που ανέκαθεν μας πολεμούσαν. Για τα κόμματα αυτά ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ο Δούρειος ίππος που θα τους δώσει είσοδο στο Προεδρικό. Και όταν μπουν μέσα θα τον καβαλήσουν εκείνοι προς όφελος των κομμάτων τους. Οι Συναγερμικοί συνοδοιπόροι του θα παραμεριστούν. Οι παλαιοί Συναγερμικοί πιστεύω πως δεν έχουν ξεχάσει τη λάσπη που όλοι αυτοί μας ρίχνανε στο παρελθόν.

–Έγιναν λάθη στην εξαγγελία της υποψηφιότητας του προέδρου του ΔΗΣΥ, που πιθανόν να κόστισαν στην πορεία;

–Δεν νομίζω ότι έγιναν λάθη κατά την υποβολή υποψηφιοτήτων. Αν ήταν πράγματι Συναγερμικός ο Χριστοδουλίδης δεν θα δίσταζε να βάλει υποψηφιότητα μέσα από τις κομματικές διαδικασίες.

–Οι πολίτες δείχνουν να απομακρύνονται από τα κόμματα, πιστεύετε ότι είναι φαινόμενο των καιρών ή κάτι μονιμότερο;

–Είναι γεγονός ότι οι πολίτες απομακρύνονται όλο και πιο πολύ από τα κόμματα. Αυτό πρέπει να προβληματίσει τα κόμματα και να αναλύσουν πού οφείλεται αυτό. Δεν είναι μόνο κυπριακό φαινόμενο φυσικά. Κατά την άποψή μου τα κόμματα πρέπει να μάθουν να δημιουργούν συνέργειες και όχι να δρουν αντιπαραθετικά. Όλες οι απόψεις έχουν σημασία και είναι χρήσιμες. Πρέπει να μάθουμε τον συγκερασμό των διάφορων αντιλήψεων για να βρούμε τις πιο ωφέλιμες λύσεις για τον περισσότερο κόσμο. Οι διαφορετικές κοσμοθεωρίες/ιδεολογίες, κατά την άποψή μου, δεν είναι κάτι κακό. Εξάλλου χρειάζονται τα οργανωμένα σύνολα για να λειτουργήσει σωστά μια δημοκρατική κοινωνία.

–Η τενέκκα –κατά την προσφιλή έκφραση του Γλαύκου Κληρίδη που την επικαλείται συχνά ο κ. Νεοφύτου– μπορεί να ανατρέψει τη μέχρι τώρα εικόνα, που δείχνει πρωτιά του Νίκου Χριστοδουλίδη;

–«Η τενέκκα θα δείξει» ήταν φράση του πατέρα μου που την θυμούνται όλοι οι Συναγερμικοί. Και πράγματι έτσι είναι. Στις προεδρικές του 1993 την πρώτη Κυριακή ο πατέρας μου πήρε κάπου 36% ενώ ο Γιώργος Βασιλείου πήρε το 44% και ήταν σίγουρος για τη νίκη του. Όμως, όπως είπε τότε ο αείμνηστος Αλέξης Γαλανός «θα του λείψει η βενζίνη». Και έτσι έγινε, την επόμενή Κυριακή βγήκε ο πατέρας μου.

–Ποιο μήνυμα θέλετε να μεταφέρετε στους πολίτες δύο 24ωρα πριν πάνε στις κάλπες;

–Ο Αβέρωφ είναι μαχητής, και μαζί με τον κόσμο που τον στηρίζει θα δώσουμε τη μάχη. Εμείς έχουμε μια συνεχή ανοδική πορεία και πιστεύω ότι αυτή η τάση θα συνεχίσει. Καλώ όλους να ψηφίσουν τον Αβέρωφ Νεοφύτου, γιατί έχει όραμα και πρόγραμμα για την Κύπρο και είναι ο καταλληλότερος για τη θέση. Αν ζούσε ο Γλαύκος Κληρίδης θα ψήφιζε Αβέρωφ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

και αν ζούσε ο Μακάριος θα ψήφιζε Μαυριγιάννη.

leo
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Προεδρικές 2023: Τελευταία Ενημέρωση

Στην περίπτωση του ΔΗΣΥ, η χρήση του όρου αποστασία δεν μυρίζει μόνο ναφθαλίνη, αποτελεί μια κομματικά ανιστόρητη παραδοξότητα ...
 |  ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023