ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αναστασιάδης-Αβέρωφ: Μπήκε τελεία στη ρήξη;

Τι ζητήθηκε να κάνει ο Πρόεδρος στον προεκλογικό για να δώσει ώθηση στην υποψηφιότητα Αβέρωφ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μία προσπάθεια να μπει ένα τέλος στον νέο κύκλο δράματος που άνοιξε μεταξύ του Νίκου Αναστασιάδη και του Αβέρωφ Νεοφύτου επιχειρήθηκε το πρωί της Τετάρτης κατά τη συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό. Όχι βέβαια πως μπήκε τελεία στη γεμάτο σκαμπανεβάσματα σχέση τους, αλλά και οι δύο παραδέχτηκαν πως το εν λόγω επεισόδιο θα πρέπει να το αφήσουν πίσω τους, γυρίζοντας σελίδα. Στόχος όπως αποφασίστηκε είναι να φύγουν από το τραπέζι οι όποιες σκιές προκλήθηκαν τις προηγούμενες μέρες αλλά και να ξεκαθαρίσει οριστικά και αμετάκλητα, πως ο ΔΗΣΥ δεν έχει εναλλακτικό σχέδιο πέραν του Αβέρωφ Νεοφύτου. Ούτε τον Νίκο Αναστασιάδη συμφέρει άλλωστε να καλλιεργείται στο παρασκήνιο πως ενορχηστρώνει την διάσπαση του ΔΗΣΥ, ούτε όμως τον Αβέρωφ Νεοφύτου τον ωφελεί σε αυτή την εύθραυστη -για την προεκλογική του μάχη- περίοδο να ανοίγει μέτωπο και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ή να δίδεται τέλος πάντων η εντύπωση πως δεν στηρίζει την υποψηφιότητά του.

Η συνάντηση τα παράπονα και οι πυροσβέστες 

Σε αυτό το πλαίσιο η συνάντηση στο Προεδρικό έγινε σε δύο μέρη. Πρώτα συζήτησαν κατ’ ιδίαν οι δύο άνδρες και στη συνέχεια παρευρέθηκαν στη συνάντηση τα πρόσωπα που εργάστηκαν τις τελευταίες μέρες για να εκτονωθεί η κρίση (Ιωάννης Κασουλίδης, Πέτρος Δημητρίου, Χάρης Γεωργιάδης Παναγιώτης Δημητρίου). Στη συνάντηση ζητήθηκε από τον πρόεδρο να προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις που θα δώσουν ώθηση στη δυναμική της υποψηφιότητας Νεοφύτου, με τον ίδιο να δεσμεύεται. Οι κινήσεις που θα ζητούσε η Πινδάρου από τον Πρόεδρο, αποφασίστηκαν στο εκτελεστικό γραφείο του κόμματος και  η λίστα περιλαμβάνει συγκεκριμένα τηλέφωνα, συναντήσεις αλλά και την παρουσία του σε συγκεκριμένες εκδηλώσεις.

Τι προκάλεσε την κρίση

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση τέθηκε εκτενέστερα το τι πυροδότησε την κρίση. Η «Κ» είχε αποκαλύψει την περασμένη Κυριακή, πως η αναφορά του Αβέρωφ Νεοφύτου στο ΟΜΕΓΚΑ, ότι αν τον άκουγαν όλοι τον καιρό που προειδοποιούσε για εθνικό τσουνάμι, τότε τα πράγματα ίσως να μην ήταν στη σημερινή κατάσταση. Δήλωση που είχε ως αποδέκτη τον Νίκο Αναστασιάδη και δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη από τον Πρόεδρο. Κάποιοι εκτιμούν πως αυτός ήταν και ο λόγος επαναφοράς των τριών συνεργατών στο προσκήνιο, λίγες μέρες αργότερα, άλλοι πως ήταν αποτέλεσμα της ανάγκης του για επιβεβαίωση των ορθών χειρισμών του.

Βεβαίως η κατάσταση φέρεται να ενόχλησε σφόδρα τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, καθώς τη στιγμή που προσπαθούσε να συσπειρώσει το κόμμα γύρω από την υποψηφιότητά του και να καταδείξει τον Νίκο Χριστοδουλίδη ως τον διασπαστή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδινε εν πολλοίς συγχωροχάρτι στους συναγερμικούς ψηφοφόρους που επέλεγαν τον Χριστοδουλίδη. Καθόλου τυχαία και η αναφορά του στο εκτελεστικό γραφείο περί ελέφαντα στον προεκλογικό του που δεν είναι άλλος από τον Νίκο Αναστασιάδη. Καθόλου τυχαία και η προμελετημένη δήλωσή του στο ΣΙΓΜΑ, ότι ο Πρόεδρος πρέπει να καθαρίσει τις σκιές που άφησε για «τον τόπο του, την υστεροφημία του και την παράταξή του». Την δημόσια έκκληση Αβέρωφ, άφησε αναπάντητη ο Νίκος Αναστασιάδης ενώ την ίδια στιγμή στελέχη προσπαθούσαν στο παρασκήνιο να εκτονώσουν την κρίση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να υπογράμμισε πως δεν είναι ο ίδιος υπεύθυνος για τα χαμηλά ποσοστά που καταγράφει ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Κλειδί, η ενότητα 

Και οι δύο πλευρές αυτή τη στιγμή συμφωνούν πάντως στο ότι προτεραιότητα έχει η ενότητα της παράταξης. Σε αυτό το πλαίσιο ο Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε πως θα προχωρήσει σε δήλωση κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων, ούτως ώστε να βάλει μια τελεία στη ψιθυρολογία. «Δεν νομίζω να είναι η πρώτη φορά που μέσα σε μια οικογένεια μπορεί να επισυμβαίνουν και κάποια προβληματάκια. Το θέμα είναι η αγάπη προς την πατρίδα, η αγάπη προς μια παράταξη που συνεισέφερε και συνεισφέρει στην πατρίδα, να παραμένει ενωμένη, δυνατή και να μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει αυτά που μέχρι σήμερα έχει προσφέρει» ανέφερε χαρακτηριστικά. Το κατά πόσο η λέξη «προβληματάκια» αποτυπώνουν επαρκώς τα όσα προηγήθηκαν, είναι ανοικτό. Κατά την ομιλία του ο Νίκος Αναστασιάδης μίλησε πιο θερμά χαρακτηρίζοντας τον Αβέρωφ αδελφό και υπογράμμισε πως «όσοι επίχαιραν ένα μικρό χρονικό διάστημα πως τάχα υπάρχει ρήξη μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας και του συναγωνιστή του Προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψήφιου για τη Δημοκρατία, πρέπει να αισθάνονται ιδιαίτερη λύπη απόψε ή σήμερα» και υπογράμμισε πως η πατρίδα χρειάζεται ηγέτη με κότσια, όπως ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ πάντως μετά τη συνάντηση ανέφερε πως «με τον Νίκο Αναστασιάδη μας συνδέουν χρόνια συνεργασιών. Έχουμε ακόμα ένα κοινό, ένα κοινό σπίτι, τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Συνεχίζουμε αυτό που ξεκινήσαμε. Ενωμένοι όλοι μαζί, Δημοκρατικός Συναγερμος και Κυβέρνηση θα δώσουμε αυτή τη μάχη και θα κρατήσουμε την Κύπρο στην σταθερή πορεία της ασφάλειας και της ανάπτυξης. Προχωράμε ενωμένοι όπως αρχίσαμε» ανέφερε χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση παραγωγική και ειλικρινή.

Είναι γνωστό πως οι σχέσεις των δύο πέρασαν από διάφορα σκαμπανεβάσματα ωστόσο τόσο ο Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο Αβέρωφ Νεοφύτου στήριξαν ο ένας τον άλλο σε δύσκολες στιγμές. Ο πρώτος όταν ο Τάσος Μητσόπουλος ήθελε να διεκδικήσει απέναντι από τον Αβέρωφ Νεοφύτου την προεδρία του ΔΗΣΥ και ο δεύτερος περνώντας δύσκολα νομοσχέδια στη βουλή. Ήδη στελέχη σημειώνουν πως η εν λόγω φουρτούνα φαίνεται πως συσπείρωσε στελέχη και κόσμο γύρω από το κόμμα, αν ληφθεί υπόψη και η μαζική συμμετοχή υποστηρικτών του Αβέρωφ Νεοφύτου στο Παραλίμνι το βράδυ της Τρίτης. Υπάρχουν και εκείνα τα στελέχη που εκτιμούν πως το πρόβλημα δεν είναι στις σχέσεις Αναστασιάδη-Αβέρωφ αλλά στην κρίση που επήλθε στο κόμμα και σχετίζεται με την επόμενη μέρα των εκλογών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Καημένε Αβέρωφ!!

ΑΚΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Προεδρικές 2023: Τελευταία Ενημέρωση