ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανδρ. Μαυρογιάννης: Το όραμά του για τον πολιτισμό

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία είπε πως ο πολιτισμός πρέπει να είναι μία από τις ρίζες του δέντρου της ανάπτυξης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης συμμετείχε τη Δευτέρα σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα τον πολιτισμό, που διοργάνωσε το εκλογικό επιτελείο του, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη. Ο τίτλος της στρογγυλής τράπεζας ήταν: «Κύπρος. Με όραμα για τον Πολιτισμό και τους ανθρώπους του» και σε αυτή παρευρέθηκαν αρκετοί άνθρωποι του πολιτιστικού γίγνεσθαι της χώρας, όπως ο χαράκτης Χαμπής, ο συγγραφέας Χρίστος Χατζήπαππας, ο γραφίστας και σκηνοθέτης πειραματικών ταινιών animation. Γιώργος Τσαγγάρης, ο φιλόλογος Γιώργος Μύαρης, ο στιχουργός Πόλυς Κυριάκου και άλλοι.

Στη συζήτηση που διεξήχθη ανταλλάχθηκαν απόψεις για τη σύνδεση του Πολιτισμού μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος, για τη συνταξιοδότηση των ανθρώπων του Πολιτισμού, αλλά και τη θέσπιση ενός διχτύου προστασίας των νεοεισερχόμενων στον τομέα. Επίσης, συζητήθηκε το ζήτημα της πολιτιστικής αποκέντρωσης, της εξέλιξης της πολιτιστικής διπλωματίας, αλλά της ανάγκης ύπαρξης ενός συγκεκριμένου οργανογράμματος στο υφυπουργείο Πολιτισμού.

Είναι αναγκαία η συμπερίληψη των τομέων Πολιτισμού και Δημιουργίας, στο πλαίσιο του “Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας”  τόνισε ο κ. Μαυρογια΄ννης.

Ο κ. Μαυρογιάννης μιλώντας στη στρογγυλή τράπεζα είπε πως ο πολιτισμός μπορεί να σώσει τον τόπο, φθάνει να στηριχθεί έμπρακτα από το κράτος, τονίζοντας πως ο πολιτισμός πρέπει να είναι μία από τις ρίζες του δέντρου της ανάπτυξης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «επειδή τη σήμερον ημέρα, όταν λένε κάποιοι ανάπτυξη εννοούν μόνο τους αριθμούς, να ξεκαθαρίσω ότι πριν από τους αριθμούς πρέπει να αναπτυχθεί ο άνθρωπος. Και αυτό σημαίνει πνευματική ανάπτυξη, καλλιέργεια, μόρφωση ολόπλευρη, ανάταση μέσα από την πολιτιστική δράση», τόνισε. Στη συνέχεια ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε πως θα πρέπει ν’ αυξηθούν τα κονδύλια για τον Πολιτισμό, με διασφάλιση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας στην κατανομή τους και απαλλαγή από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες στη χορήγησή τους. «Είναι αναγκαία η συμπερίληψη των τομέων Πολιτισμού και Δημιουργίας, στο πλαίσιο του “Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας”, όπως ακριβώς συμβαίνει στα πλείστα ευρωπαϊκά κράτη».

Μεταξύ άλλων ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας είπε πως προτεραιότητα της διακυβέρνησής του αποτελεί η άμεση επαγγελματική κατοχύρωση των εργαζομένων στους τομείς του Πολιτισμού, λέγοντας επίσης πως έχει στόχο τον εμπλουτισμό των δημόσιων και όχι μόνο, κτιρίων, όπως προνοεί η σχετική Νομοθεσία με έργα τέχνης, μέσα από τη διάθεση αυξημένου ποσοστού του συνολικού κόστους ανέγερσης.

 

O κ. Μαυρογιάννης με τον χαράκτη Χαμπή. 

Να αξιοποιηθεί στο μέγιστο το υφυπουργείο Πολιτισμού

Σχετικά με το πρόσφατα συσταθέν υφυπουργείο Πολιτισμού, ο κ. Μαυρογιάννης τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί στο μέγιστο, ούτως ώστε μέσα από την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης και μακροπρόθεσμης στρατηγικής, να δοθεί περιεχόμενο στο έργο του. Να συμβάλει σε ουσιαστική αναβάθμιση της πολιτιστικής δραστηριότητας και στην ενίσχυση της δημιουργικότητας. Να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη, την προβολή και την προώθηση της κυπριακής πολιτιστικής δημιουργίας, αλλά και στη διαφύλαξη της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς.   

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Προεδρικές 2023: Τελευταία Ενημέρωση