ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δημητριάδης - Ηλιάδης: Τι τους ενόχλησε από το διακαναλικό debate

Τι αναφέρουν οι δύο ανεξάρτητοι υποψήφιοι

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Την δυσαρέσκειά τους εξέφρασαν οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας Μάριος Ηλιάδης και Αχιλλέας Δημητριάδης αναφορικά με την χθεσινοβραδινή διεξαγωγή του διακαναλικού debate στο οποίο συμμετείχαν οι Νίκος Χριστοδουλίδης, Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης. Σε ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι δύο υποψήφιοι υποστηρίζουν ότι οι διακαναλικές συζητήσεις περιορίζονται μεταξύ των υποψηφίων που τυγχάνουν κομματικής στήριξης και ότι κατευθύνουν την κοινή γνώμη.

H ανακοίνωση Μάριου Ηλιάδη

Επιστολή προς την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης υπέβαλε χθες, Πέμπτη, 04/11/22, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μάριος Ηλιάδης, για την άδικη και μεροληπτική στάση που τηρούν οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί έναντι όσων υποψηφίων δεν τυγχάνουν κομματικής στήριξης.

Αφορμή για την υποβολή γραπτού παραπόνου εκ μέρους του κ. Ηλιάδη, αποτέλεσε η πρώτη διακαναλική τηλεμαχία που πραγματοποιήθηκε εκ μέρους των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, στην οποία προβλήθηκαν αποκλειστικά οι τρεις υποψήφιοι που στηρίζονται από κόμματα, παραγκωνίζοντας όλες τις υπόλοιπες υποψηφιότητες και διαμορφώνοντας σαφέστατα την κοινή γνώμη.

«Οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, με αυτή τους τη στάση, δείχνουν ότι δεν είναι εναρμονισμένοι με το πνεύμα της Αρχής για ακριβοδίκαιη μεταχείριση των διαφόρων υποψηφιοτήτων, παρουσιάζοντας ουσιαστικά τους υποψηφίους που δεν τυγχάνουν κομματικής στήριξης, ως προσωπικότητες δεύτερης ή και τρίτης διαλογής», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Ηλιάδης στην επιστολή που απέστειλε στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης.

Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή:

Προς Γενικό Διευθυντή Αρχής Ραδιοτηλεόρασης,

Νεόφυτο Επαμεινώνδα.

Αγαπητέ κύριε Επαμεινώνδα,

Θα ήθελα αρχικά να σας συγχαρώ για το σημαντικό έργο που επιτελεί η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης όσο και εσείς προσωπικά ως επικεφαλής της Αρχής. Με τον εποπτικό σας ρόλο, θεωρώ ότι συμβάλλετε σημαντικά στην όσο το δυνατό μεγαλύτερη διασφάλιση μίας ακριβοδίκαιης κάλυψης από τα ΜΜΕ της προεκλογικής περιόδου καθώς και του ισότιμου διαμοιρασμού του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού χρόνου ανάμεσα στους υποψηφίους.

Εντούτοις, παρά τη σημαντική συμβολή της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης προς την προαναφερθείσα κατεύθυνση, με λύπη μου διαπιστώνω και εκφράζω γραπτώς το παράπονό μου με το παρόν μήνυμα, ότι οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί δεν είναι εναρμονισμένοι με το πνεύμα της Αρχής για ακριβοδίκαιη μεταχείριση των διαφόρων υποψηφιοτήτων, παρουσιάζοντας ουσιαστικά τους υποψηφίους που δεν τυγχάνουν κομματικής στήριξης, ως προσωπικότητες δεύτερης ή και τρίτης διαλογής.

Απτή απόδειξη των όσων αναφέρω, αποτελεί η αποψινή (03/11/2022) πρώτη διακαναλική τηλεμαχία, στην οποία θα προβληθούν μόνο οι τρεις υποψήφιοι που τυγχάνουν κομματικής στήριξης, κάτι που συντελεί στον παραγκωνισμό όλων των υπολοίπων υποψηφίων και διαμορφώνει σαφέστατα την κοινή γνώμη.

Ασφαλώς και δεν κρίνω ότι μία τηλεμαχία με την παρουσία πέραν των τριών ή τεσσάρων ατόμων θα εξυπηρετούσε το σκοπό της ή και τους απολύτως αποδεκτά σκοπούς των ιδιωτικών καναλιών για τηλεθέαση, κρίνω όμως ότι θα ήταν πιο φρόνιμο και πιο αξιοκρατικό εάν οι τηλεοπτικοί σταθμοί διασφάλιζαν την εκ περιτροπής παρουσία τουλάχιστον ενός ανεξάρτητου υποψηφίου απέναντι σε δύο υποψηφίους που τυγχάνουν κομματικής στήριξης, όμοια με τις τηλεμαχίες που προέβαλε το κρατικό κανάλι το μήνα Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

Αγαπητέ κύριε Επαμεινώνδα,

Επιτρέψτε μου να σας τονίσω ότι είναι η πρώτη φορά από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου αξιόπιστα – κατά την κρίση μου – πρόσωπα, με διαχρονική και μακροχρόνια προσφορά στα κοινά της χώρας μας, επέλεξαν το δύσκολο δρόμο της ανεξάρτητης υποψηφιότητας, επιλέγοντας να δώσουν στους πολίτες μία εναλλακτική επιλογή από τα καθιερωμένα καθώς και να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα προς την Πολιτεία και κοινωνία, ότι η πολιτική ζωή του τόπου χρειάζεται και επιβάλλεται να έχει και διαφορετικές φωνές απ’ όσες έχουμε συνηθίσει για δεκαετίες. Με λύπη μου διαπιστώνω ότι οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούν προς την αντίθετη κατεύθυνση, δεν εξασφαλίζουν την ισότιμη μεταχείρισή των ανεξάρτητων υποψηφίων.

Θεωρώ ότι ως εκ της θέσεώς σας έχετε χρέος απέναντι στους πολίτες αλλά και τους δημοκρατικούς Θεσμούς αυτού του δύσμοιρου τόπου, να ενεργήσετε ακόμα μία φορά με τέτοιο τρόπο όπως οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί αντιληφθούν τη μεροληπτική - σε βάρος των ανεξάρτητων υποψηφίων - πολιτική που εφαρμόζουν. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι η παρέμβασή σας μπορεί να είναι καθοριστική για τη μετέπειτα προεκλογική περίοδο και ευελπιστώ προς τις ανάλογες ενέργειες εκ μέρους σας.

Μ’ εκτίμηση,

Μάριος Ηλιάδης

Ανεξάρτητος Υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για τις Προεδρικές Εκλογές 2023.

Η ανακοίνωση Αχιλλέα Δημητριάδη

Μετά λύπης μας, διαπιστώνουμε πως οι διακαναλικές συζητήσεις που προγραμματίζονται για το Νοέμβριο περιορίζονται μόνον μεταξύ των τριών συστημικών υποψηφίων και ουσιαστικά κατευθύνουν την επιλογή των ψηφοφόρων προς συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Ως αποτέλεσμα του σχεδιασμού αυτού, στη συζήτηση θα εκπροσωπείται μόνο ένα μέρος του εκλογικού σώματος. Μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, και το μεγάλο ποσοστό αποχής, το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας επεσήμανε πως έλαβε τα μηνύματα των ψηφοφόρων που απείχαν. Η απόφαση να αποκλειστούν όλοι οι υποψήφιοι - πλην τριών – καταδεικνύει πως εκείνες οι δηλώσεις ήταν απλά πρόσχημα και το σύστημα ξέρει πως να διαφυλάττει τα συμφέροντα του.

Η πρακτική του αποκλεισμού υποψηφίων υποσκάπτει το δημοκρατικό διάλογο, την ανταλλαγή ιδεών και εδραιώνει την κομματοκρατία, την οποία οι πολίτες σε κάθε δημοσκόπηση φαίνεται να απορρίπτουν.

Η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης είναι ήδη ενήμερη για το θέμα και χαιρόμαστε που έχει άμεσα ενεργήσει για να διασφαλίσει ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί συμμορφώνονται με τις νομικές τους υποχρεώσεις για ισότιμη μεταχείριση των υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας κατά την προεκλογική περίοδο, όπως καθορίζονται από το Άρθρο 45 του περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Οργανισμών Νόμου του 1998 (7(I)/1998).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Προεδρικές 2023: Τελευταία Ενημέρωση