ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δημοσκόπηση θα καταδείξει τον εκλεκτό των «4»

Ποιος προηγείται βάση ποιοτικών κριτηρίων

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Με ένα tweet οι 4 ανεξάρτητοι υποψήφιοι Αχιλλέας Δημητριάδης, Μάριος Ηλιάδης, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς και Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ανακοίνωσαν σήμερα ότι συμφώνησαν τις λεπτομέρειες διεξαγωγής ειδικευμένης ποιοτικής δημοσκόπησης που θα αποτελέσει βασικό εργαλείο για τα επόμενα βήματα.

Για την διεξαγωγή της δημοσκόπησης οι υποψήφιοι επέλεξαν τελικώς να συνεργαστούν με την Symmetron Market Research και τον Μιχάλη Βρυωνίδη. Συμφωνήθηκε ήδη το πλαίσιο στο οποίο επιθυμούν να κινηθεί η συγκεκριμένη έρευνα και τα ποιοτικά κριτήρια που πρέπει να περιλαμβάνει. Σε αυτή την φάση αναμένουν την ολοκλήρωση των ερωτήσεων που θα περιλαμβάνονται ώστε το κάθε επιτελείο να τις μελετήσει και να δώσει την συγκατάθεση του για να ξεκινήσει η δημοσκόπηση. Οι υποψήφιοι διαμηνύουν ότι στόχος είναι να παραμείνουν πιστοί στη δέσμευση τους και να ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους τέλη Οκτωβρίου.

Η έρευνα θα καλύπτει μόνο τους τέσσερις υποψηφίους και μεταξύ άλλων θα απαντά σε ερωτήματα όπως το ποιος μπορεί να κερδίσει αυτές τις εκλογές ή ποιος είναι ο πιο πολυσυλλεκτικός. Πιθανόν δίπλα από το όνομα του υποψηφίου να γίνεται αναφορά και στην ιδιότητα του μιας και εκφράστηκε έντονα η άποψη ότι σε διαφορετική περίπτωση ο κόσμος μπερδεύεται αν δεν υπάρχει μία ολοκληρωμένη εικόνα.

Σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ των υποψηφίων η συγκεκριμένη δημοσκόπηση θα είναι και η μόνο που θα ληφθεί υπόψη για την απόφαση ποιος θα ηγηθεί της προσπάθειας συνεργασίας. Βέβαια δεν υπάρχει ξεκάθαρη τοποθέτηση από όλους ότι το αποτέλεσμα θα είναι δεσμευτικό και ότι με αυτό θα πορευτούν μέχρι τέλος. Αν και υπάρχει αυτή η θέση εκφράστηκε και η άποψη από κάποιους υποψηφίους ότι θα μελετήσουν το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης και στη συνέχεια θα αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα τους.

Σημειώνεται πάντως ότι αυτό θα είναι και το κομβικό σημείο που θα καταδείξει αν τελικά είναι κοινή επιδίωξη και στόχος η συνεργασία ενόψει προεδρικών εκλογών για να φέρουν την πραγματική όπως την χαρακτηρίζουν ανεξάρτητη υποψηφιότητα και αν οι προσωπικές φιλοδοξίες θα μπουν στο περιθώριο για να καλό του τόπου όπου αφήνουν να νοηθεί. «Συνεχίζεται η κοινή μας προσπάθεια για να δώσουμε φωνή σε όσους θέλουν πραγματική αλλαγή. Να δημιουργήσουμε την ελπίδα ότι το αύριο θα είναι καλύτερο από το χθες» έγραψε ο κ. Δημητριάδης ενώ ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι « Μέσα από την ποιοτική έρευνα με διαφάνεια συνεχίζουμε την προσπάθεια να αναδείξουμε εκείνο που εμπνέει τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Με Σχέδιο για την Άλλη Κύπρο που όλοι προσδοκούμε»

Άλλωστε σε αυτό το εγχείρημα δεν φαίνεται να υπάρχουν πλέον κόμματα που μπορεί να σταθούν στο πλευρό τους βάση των σημερινών δεδομένων . Η ΔΗ.ΠΑ δια του προέδρου της Μάριου Καρογιάν έχει ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει πλέον ο χρόνος μιας και οι διεργασίες επιλογής του υποψηφίου που θα στηρίξουν στις προεδρικές του 23 βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Αναμένεται η συνεδρία του Πολιτικού γραφείου όπου θα καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση.

Την ίδια ώρα το Κίνημα Οικολόγων –Συνεργασία Πολιτών φαίνεται να μην καταλήγει σε συγκεκριμένο υποψήφιο μιας και η εσωτερική δημοσκόπηση δεν κατέδειξε υποψήφιο που να προηγείται με σημαντική διαφορά. Τελική απόφαση αναμένεται ωστόσο να ληφθεί στις 23 Οκτωβρίου στην εκλογική συνδιάσκεψη αν και φαίνεται πως δεν πρόκειται να υπάρξει ανατροπή μιας και για να καταλήξουν σε συγκεκριμένο υποψήφιο θα πρέπει να εξασφαλίσει το 60% βάση καταστατικού, ένα ποσοστό που σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί εύκολα να εξασφαλιστεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Προεδρικές 2023: Τελευταία Ενημέρωση