ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έκανε την ανατροπή ο Μαυρογιάννης

Πλησίασε πολύ το ποσοστό του Νίκου Χριστοδουλίδη και διατήρησε απόσταση ασφαλείας από τον δεύτερο

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ανδρέας Μαυρογιάννης, που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ, μερίδα του Κινήματος Οικολόγων αλλά και από ανένταχτες προσωπικότητες του τόπου μπορεί να θεωρηθεί ο μεγάλος νικητής του πρώτου γύρου των εκλογών για την ανάδειξη του 8ου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Λαμβάνοντας ποσοστό 29,60% φαίνεται να δικαιώνει την απόφαση του κόμματος της Αριστεράς που επέλεξε να τον στηρίξει αν και κατά την πορεία του προεκλογικού αγώνα δέχτηκε ποικίλες επικρίσεις.

Ο διπλωμάτης Ανδρέας Μαυρογιάννης δέχτηκε με ικανοποίηση το σημερινό αποτέλεσμα και σε φιλική συζήτηση με τους δημοσιογράφους συνέστησε υπομονή για την επόμενη μέρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η νύχτα φέρνει συμβουλές». Από τη Δευτέρα αναμένεται να αρχίσει τις διαβουλεύσεις για πιθανές συνεργασίες ενόψει του δεύτερου γύρου χωρίς να αποκλείει καμία δημοκρατική δύναμη από αυτή την προσπάθεια. Στόχος να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο που πορεύτηκε μέχρι σήμερα για να ανεβάσει τον τόπο ψηλότερα για αυτό και πέρα από τους υποψήφιους θα απευθυνθεί και στο κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Άλλωστε το επιτελείο έχει ήδη ετοιμάσει σενάρια για τις επόμενες κινήσεις βάση πάντα των στόχων όπως αυτοί περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Εξάλλου ο ίδιος ο υποψήφιος σε δηλώσεις του το προηγούμενο διάστημα ξεκαθάρισε ότι δεν θα παραβεί τη βάση των πολιτικών αρχών και των θέσεων και προτάσεων για επανεκκίνηση μιας τελευταίας ίσως προσπάθειας για λύση του Κυπριακού απλά για να πετύχει συνεργασίες. Μεγάλη ικανοποίηση και στο κόμμα της Αριστεράς που βλέπει να δικαιώνεται για την επιλογή του. Λαμβάνοντας υπόψη ότι στις εκλογές του 2018 ο υποψήφιος του Σταύρος Μαλάς έλαβε 22,34% και στις εκλογές του 2013 ποσοστό 26,91% το σημερινό αποτέλεσμα φέρνει αισιοδοξία για τις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί να υλοποιηθούν στο καταστατικό συνέδριο του κόμματος το ερχόμενο φθινόπωρο.

Την ίδια ώρα αναγνωρίζουν ότι η προσωπικότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη και ο ήπιος χαρακτήρας του, τελική αγκαλιάστηκε από τους πολίτες που θέλησαν να στείλουν το μήνυμα της αλλαγής. Αφήνοντας το πρώτο λόγο στον υποψήφιο αναμένεται από αύριο και σε κομματικό επίπεδο να προχωρήσουν σε επαφές έχοντας ως πρωταρχικό στόχο συνεργασίες ενόψει του
δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών. Οι διαχρονικές θέσεις του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό θα χρησιμοποιηθούν ως προμετωπίδα για πιθανές συνεργασίες για αυτό και από τους πρώτους που θα θελήσουν να συναντηθούν φαίνεται να είναι ο Αχιλλέας Δημητριάδης και ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ενώ απομακρυσμένο θεωρείται το σενάριο συνεργασίας με τον Γιώργο Κολοκασίδη.

«Υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές για να κερδηθούν αυτές οι εκλογές» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο γ.γ. του κόμματος Στέφανος Στεφάνου για αυτό και θα συνεχίσουν τη σκληρή δουλειά. Άλλωστε ένα καλό αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό και για τον ίδιο προσωπικά μιας και είναι οι πρώτες εκλογές που διαχειρίζεται ο γ.γ. του κόμματος. Ένα αποτέλεσμα που όπως διαμηνύεται είχε προβλεφθεί από το ΑΚΕΛ και πιο συγκεκριμένα την ομάδα των τριών συνεργατών που γνωρίζουν καλά από αριθμούς και ποσοστά και έδιναν ένα ποσοστό της τάξης του 29,5%.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Προεδρικές 2023: Τελευταία Ενημέρωση

Στην περίπτωση του ΔΗΣΥ, η χρήση του όρου αποστασία δεν μυρίζει μόνο ναφθαλίνη, αποτελεί μια κομματικά ανιστόρητη παραδοξότητα ...
 |  ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023