ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η απάντηση Νουρή για τον υποψήφιο που θα στηρίξει στον β' γύρο

Τι είπε αν θα διεκδικήσει την προεδρία του ΔΗΣΥ

ΚΥΠΕ

Θα ψηφίσω αυτόν που θεωρώ καταλληλότερο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ο οποίος δεν θέλησε, ερωτηθείς σχετικά, να πει ποιόν θα στηρίξει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, αν και έχει ήδη αποφασίσει.

Ερωτηθείς, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, αν θα διεκδικήσει την προεδρία του ΔΗΣΥ, ο κ. Νουρής απάντησε: «Το κάθε πράγμα στην ώρα του. Αυτή τη στιγμή έχουμε δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών είναι εξαιρετικά σημαντικότατη εκλογική διαδικασία για την οποία ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο δικός μας υποψήφιος δεν είναι στον δεύτερο γύρο των εκλογών είμαστε υποχρεωμένοι θεσμικά και πολύ περισσότερο εμείς ως μέλη της Κυβέρνησης να υπερασπιστούμε αυτή τη διαδικασία, να καλέσουμε τον κόσμο να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία και σας βεβαιώ ότι υπάρχει πάρα πολύς χρόνος για τα υπόλοιπα».

Ερωτηθείς για τη χθεσινή απόφαση του ΠΓ του ΔΗΣΥ ενόψει του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών και απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου περί διχασμού στον ΔΗΣΥ, ο κ. Νουρής είπε πως «δεν υπάρχει κανένας διχασμός στον ΔΗΣΥ».

Ανέφερε πως με διαφάνεια εκτέθηκαν ψες οι απόψεις «των συναγωνιστών και έχει ληφθεί μια απόφαση με απόλυτο σεβασμό». Ανέφερε πως ο ΔΗΣΥ είναι ένα κόμμα πλουραλιστικό στο οποίο «κρίνουμε ότι οι υποστηρικτές του και ιδιαίτερα οι 110 χιλιάδες που υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Προέδρου μας στις τελευταίες εκλογές έχουν όλη τη δυνατότητα σε προσωπικό επίπεδο να αποφασίσουν στη βάση των όσων το Πολιτικό Γραφείο αποφάσισε, αποφεύγοντας κατά αυτό τον τρόπο να έχουμε πρόσθετα άλλα προβλήματα με την τοποθέτηση υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου».

Πρόσθεσε πως οι δυο υποψήφιοι «για διαφορετικούς ενδεχόμενα λόγους αλλά με τεκμηρίωση κρίθηκε ότι δεν ικανοποιούν τα κριτήρια για το Πολιτικό Γραφείο για να τύχουν της δικής μας συγκροτημένης κομματικής στήριξης».

Σε παρατήρηση ότι πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος τάσσονται υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου, ο κ. Νουρής είπε πως εκείνο το οποίο απευθύνθηκε χθες ιδιαίτερα προς τα στελέχη πρώτης γραμμής ήταν ότι θα πρέπει να αποφύγουν τις δημόσιες τοποθετήσεις «όχι γιατί απαγορεύουμε στον οποιονδήποτε να μιλήσει – δεν είναι ίδιον του ΔΗΣΥ να απαγορεύει στον οποιονδήποτε να τοποθετηθεί. Όμως αν θέλουμε να αφήσουμε και να στείλουμε το μήνυμα στους ψηφοφόρους μας και στους ανθρώπους που στηρίζουν τον ΔΗΣΥ ότι πρέπει με νηφαλιότητα να σταθμίσουν τα όσα εμείς καταθέσαμε χθες ως επιχειρήματα και να πράξουν πίσω από το παραβάν αυτό που με ελεύθερη βούληση θέλουν δεν θα πρέπει να υπάρχει ο δικός τους επηρεασμός από πρόσθετες άλλες τοποθετήσεις», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «αυτή είναι η θέση του ΠΓ, τουλάχιστον όσον αφορά εμένα αυτήν ακριβώς τη θέση υιοθετώ και πρεσβεύω και αυτήν στήριξα με τη δική μου τοποθέτηση ψες στο ΠΓ».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως με αυτή την απόφασή του το ΠΓ μετακυλίει το βάρος της ευθύνης στους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ, ο κ. Νουρής απάντησε: «Όχι καθόλου. Η κατά συνείδηση ψήφος σαφώς και δεν είναι εύκολη απόφαση για ένα συντεταγμένο κόμμα». Σημείωσε παράλληλα πως ο ΔΗΣΥ έχει τεκμηριώσει τη θέση του ότι ούτε ο ένας των υποψηφίων ούτε ο άλλος για εντελώς διαφορετικούς λόγους δεν πληροί εκείνα τα κριτήρια που το ΠΓ θα ήθελε για να του δώσει την αμέριστη στήριξη.

«Επομένως από την ώρα που το συντεταγμένο όργανο που λέγεται κόμμα δεν μπορεί να τοποθετηθεί υπέρ του ενός ή του άλλου επειδή η δημοκρατία επιτάσσει και εμείς είμαστε κόμμα που προτρέπει τον κόσμο να πάει στην κάλπη λέμε στους φίλους και υποστηρικτές του ΔΗΣΥ ότι θα πρέπει να σταθμίσει ο καθένας σε προσωπικό επίπεδο τα όσα έχουν ακουστεί και να τοποθετηθεί», ανέφερε.

Κληθείς να πει αν τίθεται θέμα για την ηγεσία του κόμματος, είπε πως «με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ο Πρόεδρος (του ΔΗΣΥ) έχει θέσει ήδη το στίγμα ότι έχουμε διαδικασίες θεσμικές και πέραν της εκλογής Προέδρου του κόμματος θα υπάρξει με την ολοκλήρωση της θητείας και προκήρυξη των υπόλοιπων θέσεων της ανώτατης ηγεσίας. Επομένως θα εκφραστούν τα 52 χιλιάδες μέλη του κόμματος με τον τρόπο με τον οποίο τα ίδια θέλουν και δια της ψήφου τους θα στείλουν το μήνυμα για το οποίο με ρωτάτε».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Προεδρικές 2023: Τελευταία Ενημέρωση

Στην περίπτωση του ΔΗΣΥ, η χρήση του όρου αποστασία δεν μυρίζει μόνο ναφθαλίνη, αποτελεί μια κομματικά ανιστόρητη παραδοξότητα ...
 |  ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023