ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μαυρογιάννης: Αποτελεί επιλογή νίκης;

Στο ΑΚΕΛ προετοιμάζονταν εδώ και καιρό για την εκδήλωση θεωρώντας πως μία καλή παρουσία θα αναπτερώσει το ηθικό του ΑΚΕΛικού ακροατηρίου αλλά και ευρύτερα του προοδευτικού κοινού

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Τη σκιά για το κατά πόσο ο Ανδρέας Μαυρογιάννης μπορεί αφενός να πάρει με ευκολία το εισιτήριο για τον β’ γύρο και αφετέρου αν μπορεί να αποτελεί επιλογή νίκης θέλησε να αποτινάξει από τον υποψήφιο, τόσο το επιτελείο του όσο και το ΑΚΕΛ. Η μαζική ομολογουμένως παρουσία των μελών, φίλων του ΑΚΕΛ αλλά και των υποστηρικτών της υποψηφιότητας Ανδρέα Μαυρογιάννη στην πλατεία Ελευθερίας, έστειλε το μήνυμα πως έστω και με καθυστέρηση, το κόμμα της Αριστεράς αλλά και το επιτελείο διέκοψαν τις παρατεταμένες διακοπές και άρχισαν να εργάζονται για την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη.

Γιατί στην Πλατεία

Στο ΑΚΕΛ προετοιμάζονταν εδώ και καιρό για την εν λόγω εκδήλωση θεωρώντας πως μία καλή παρουσία θα αναπτερώσει το ηθικό του ΑΚΕΛικού ακροατηρίου αλλά και ευρύτερα του προοδευτικού κοινού. Ο Άριστος Δαμιανού, είχε δηλώσει σε παρέμβασή του στο ΣΙΓΜΑ ότι θα υπάρξει «μαζικότατη πολιτική συγκέντρωση» και πως η Λευκωσία «θα δει κάτι πρωτόγνωρο για τα τελευταία χρόνια». Πέραν της ταξικής σημειολογίας βεβαίως ότι το κόμμα της Αριστεράς επιλέγει πλατείες αντί ξενοδοχεία (όπως οι Αβέρωφ-Χριστοδουλίδης) για τις μαζώξεις του, εδώ και αρκετά χρόνια έχει να γίνει προεκλογική συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας. Ήταν από μόνο του συνεπώς τολμηρό εγχείρημα να γεμίσουν με κόσμο την Πλατεία, ωστόσο για τη μαζική παρουσία ενεργοποιήθηκε και ο κομματικός μηχανισμός, οργανώνοντας την κάθοδο λεωφορείων από άλλες επαρχίες. Πέραν της ενεργοποίησης του κομματικού μηχανισμού, της μαζικής παρουσίας στελεχών του ΑΚΕΛ, το επιτελείο προσπάθησε να στείλει το μήνυμα εκσυγχρονισμού και της σχετικής ανεξαρτησίας του υποψηφίου. Διαφορετικές επιλογές τραγουδιών από αυτές που συνηθίζεται να ακούγονται από τα ηχεία εκδηλώσεων του ΑΚΕΛ, βίντεο, χρήση drone για πανοραμικές λήψεις και απουσία χρωμάτων και συμβόλων που παραπέμπουν στο ΑΚΕΛ. Αντιθέτως, τον Ανδρέα Μαυρογιάννη συνόδευσε μέχρι το βάθρο η κόρη του Αθηνά και μία ομάδα νέων ντυμένοι στα πράσινα και όχι στα κόκκινα.

Ο στόχος

Αποτελούσε στην ουσία την επίσημη εξαγγελία του Ανδρέα Μαυρογιάννη, καθώς η πρώτη έγινε υπό τη μορφή γραπτής ανακοίνωσης. Σε αυτήν ακριβώς τη συνάντηση ο υποψήφιος θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι:

• Μπορεί να συσπειρώσει το ΑΚΕΛ
• Είναι πολυσυλλεκτικός
• Αποτελεί επιλογή νίκης
• Αποτελεί το αντίβαρο στις δύο Συναγερμικές υποψηφιότητες
• Μπορεί να κυβερνήσει

Η συσπείρωση του ΑΚΕΛ, αποτελεί βεβαίως πρωτίστως το στοίχημα της Εζεκία Παπαϊωάννου. Η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων που δείχνουν τον Ανδρέα Μαυρογιάννη –έστω και με μικρή διαφορά- τρίτο και πολύ χαμηλά στην παράσταση νίκης έχει ενισχύσει την γκρίνια στην ΑΚΕΛική βάση πως η εν λόγω υποψηφιότητα δεν έχει προοπτική νίκης. Υπάρχουν συνεπώς μικρές διαρροές προς την υποψηφιότητα Αχιλλέα Δημητριάδη αλλά και το παράδοξο διαρροών προς την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη. Σε αυτό το πλαίσιο τα τελευταία εικοσιτετράωρα στελέχη του ΑΚΕΛ αλλά και του επιτελείου διοχετεύουν το αφήγημα πως οι δημοσκοπήσεις μπορούν να ανατραπούν. Τους βοήθησε σε αυτό και η τελευταία δημοσκόπηση του ΣΙΓΜΑ που δείχνει τον Νίκο Χριστοδουλίδη να εξακολουθεί να κατέχει την πρωτιά, αλλά να πέφτει σε ποσοστά.

Για την ψυχολογία νίκης βεβαίως ρόλο θα παίξει και το κατά πόσο η υποψηφιότητα Μαυρογιάννη είναι πολυσυλλεκτική και δεν βασίζεται αποκλειστικά στην συσπείρωση του ΑΚΕΛ. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που επιλέχθηκε εξ αρχής ο κ. Μαυρογιάννης έναντι του Αχιλλέα Δημητριάδη. Επί του παρόντος δεν έχει επαληθευθεί, δεδομένου ότι κανένας πολιτικός χώρος δεν έχει υποστηρίξει την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη. Γι αυτό ακριβώς τον λόγο έμφαση δόθηκε σε προσωπικότητες που τον στηρίζουν. Ενδεικτική η στήριξη του χαράκτη, Χαμπή Τσαγκάρη ο οποίος έχει την δική του επιρροή στο προοδευτικό ακροατήριο και ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του κυπριακού. Σε αυτό το πλαίσιο καταλυτική θεωρήθηκε και η θερμή στήριξη του Γιώργου Βασιλείου προς τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Η εν λόγω στήριξη σε συνδυασμό με αυτήν του Τάκη Χατζηδημητρίου-που βρισκόταν στην πρώτη σειρά των προσκεκλημένων- θεωρείται πως θα φέρει κοντά το προοδευτικό εκείνο ακροατήριο που βλέπει με καχυποψία τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ως προς τις προθέσεις του για επίλυση του κυπριακού. Ιδιαίτερα θετική προς αυτή την κατεύθυνση και η στήριξη του πρώην Τ/κ διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί, όπως επίσης η στήριξη του πρώην Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Το αντίπαλο δέος

Αυτό βεβαίως που πρέπει να απαντήσει ο Ανδρέας Μαυρογιάννης και για το οποίο δέχεται επικρίσεις είναι το κατά πόσο αποτελεί όντως την υποψηφιότητα της αντιπολίτευσης. Η αμήχανη στάση του γύρω από τη διαχείριση Αναστασιάδη στο κυπριακό κατά την διάρκεια των debates, έχει ενισχύσει τις ανησυχίες σε μία μερίδα του προοδευτικού ακροατηρίου πως ίσως και να αποτελέσει συνέχεια της πολιτικής Αναστασιάδη. Δεν βοήθησε βεβαίως το γεγονός ότι έχασε ευκαιρίες από πάσες που του δόθηκαν από την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου όπως το θέμα του αντιπροέδρου, τις εισφορές στον ΔΗΣΥ από επενδυτές του προγράμματος πολιτογραφήσεων και το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Αυτή την ανησυχία θέλησε να διασκεδάσει κατά την προεκλογική συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας ο Ανδρέας Μαυρογιάννης υπογραμμίζοντας πως το διακύβευμα είναι η συνέχεια της διακυβέρνησης αυτής ή η αλλαγή. «Μπροστά στ’ αδιέξοδα που δημιούργησαν ως μαθητευόμενοι μάγοι, πιστεύουν αφελώς ότι το να αυτοπροσδιοριστούμε ως ‘προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ’ ή να κουρνιάσουμε στην γωνιά μας και να βολευτούμε με τη μισή Κύπρο αρκεί να έχουμε την εξουσία, είναι η λύση. Όχι. Χίλιες φορές όχι. Ξεκινούμε, για την αλλαγή. Κύπρος μπορείς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πέραν όμως αυτού ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα πρέπει να απαντήσει αν είναι έτοιμος να κυβερνήσει και πως. Ήδη υπάρχουν αρκετές επιφυλάξεις για την εμπλοκή του ΑΚΕΛ-ιδιαίτερα σε ζητήματα που αφορούν την οικονομία- και θα πρέπει να εξηγήσει ποιο είναι το πρόγραμμά του. Δεν πέρασε απαρατήρητο βεβαίως ότι σε αντίθεση με τους άλλους υποψηφίους έδωσε έμφαση στην ακρίβεια που απασχολεί μία μεγάλη μερίδα της κοινωνίας. Δεν πέρασε όμως απαρατήρητη και η προώθηση της στήριξης της πρώην βουλεύτριας Άννας Θεολόγου. Η ίδια έκανε την εναρκτήρια ομιλία και ήγειρε ερωτήματα για το ποιος θα είναι ο ρόλος της τελικά στον προεκλογικό, αν θα συμβάλει δραστικά στις προτάσεις για την οικονομία και αν σε ένα σενάριο διακυβέρνησης Μαυρογιάννη η ίδια θα περιλαμβάνεται στον στενό πυρήνα. Αναμένεται πλέον να διαφανεί από το debate της σημερινής μέρας, κατά πόσο η μαζική παρουσία πολιτών στην προεκλογική συγκέντρωση Μαυρογιάννη, βοηθήσει και την ψυχολογία του υποψηφίου και αν θα ενισχύσει πλέον τη δυναμική του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Προεδρικές 2023: Τελευταία Ενημέρωση