ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μαυρογιάννης: Τώρα είναι η ώρα για την προοδευτική αλλαγή

Με βολές κατά Νεοφύτου και Χριστοδουλίδη η παρουσίαση της πρότασης διακυβέρνησής του

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Σε αυτές τις εκλογές είμαστε τρεις οι υποψήφιοι που καταγράφουν δυναμική, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο μόνο επιλογές. Γνωρίζετε όλοι ότι τόσο ο Αβέρωφ Νεοφύτου όσο και ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσαν πως θέλουν να πορευτούν στην ίδια τροχιά ως συνεχιστές της διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Στο βασικό αυτό ερώτημα εμείς επιλέξαμε ν’ απαντήσουμε ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές. Τώρα είναι η ώρα για την προοδευτική αλλαγή που τόσο έχει ανάγκη η πατρίδα μας» ανέφερε ο υποψήφιος για την Προεδρία της δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Στην ομιλία του στην εκδήλωση παρουσίασης του οράματος και της πρότασης διακυβέρνησής του για την Κύπρο, στη Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία ο υποψήφιος που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ υποστήριξε ότι «εδώ που φτάσαμε, δεν υπάρχουν περιθώρια γι’ άλλα πισωγυρίσματα. Τα πράγματα μπορούν και πρέπει ν΄ αλλάξουν. Είναι και λυπούμαι που το λέω, εμπαιγμός της κυπριακής κοινωνίας, να εμφανίζονται σήμερα οι κύριοι Νεοφύτου και Χριστοδουλίδης ως να θέλουν να λύσουν τα προβλήματα. Είναι μέρος του προβλήματος. Δεν μπορούν να είναι μέρος της λύσης. Ανήκουν στην πλευρά που δημιούργησε τα προβλήματα ή που τα άφησε να γιγαντωθούν. Μαζί υπερασπίζονταν και ψήφιζαν στην Βουλή και στο Υπουργικό τις πολιτικές της παρούσας διακυβέρνησης, μαζί δηλώνουν ότι θα είναι οι συνεχιστές αυτών των πολιτικών»

Ο κ. Μαυρογιάννης πρόσθεσε ότι το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί τους πάντες αυτή τη στιγμή είναι η ακρίβεια σημειώνοντας ότι είναι αποδεκτό ότι η παρούσα διακυβέρνηση και οι δύο επίδοξοι συνεχιστές της ούτε μπορούν, ούτε θέλουν να λάβουν μέτρα για την ακρίβεια.

Εξήγησε ότι λύσεις υπάρχουν όπως:

-Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε οικιακές μονάδες με την επιδότηση μέχρι και 100% για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα

-Η αναθεώρηση και στοχευμένη εφαρμογή της ΑΤΑ

-Η μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από το 19% στο 9%

-Η κατάργηση της πολλαπλής φορολογίας στα καύσιμα

Παράλληλα ανέφερε ότι ύψιστη προτεραιότητα για τον ίδιο είναι και η εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής που ν’ ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ευάλωτων ομάδων ώστε να μη μένει κανένας άνθρωπος πίσω. Με τομές που αφορούν:

-Την ριζική αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας

-Την δημιουργία υποδομών και προγραμμάτων φροντίδας και απασχόλησης για παιδιά και ηλικιωμένους

-Την αναθεώρηση των επιδομάτων που δίνονται ώστε να συνάδουν με το κόστος ζωής

-Την δημιουργία ξεχωριστής νομοθεσίας, εκτός του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για στήριξη των Ατόμων Με Αναπηρία 

-Μέτρα που να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των συνταξιούχων

-Ουσιαστική στήριξη για τους εκτοπισμένους μας, τους συγγενείς των αγνοουμένων, των πεσόντων, των παθόντων της εισβολής.

Ο κ.Μαυρογιάννης αναφέρθηκε και στο ΓΕΣΥ λέγοντας ότι πρέπει να ενισχυθεί και να βελτιωθεί:

-Με αυστηρές δικλείδες ελέγχου.

-Με ενίσχυση και στήριξη των δημόσιων νοσηλευτηρίων και με την πραγματική αυτονόμηση τους.

-Με συνολικές πολιτικές που να ανεβάζουν το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Ανέφερε ακόμη ότι «οι δύο υποψήφιοι του Δημοκρατικού Συναγερμού έχουν ήδη τοποθετηθεί υπερ των αποφάσεων της κυβέρνησης τους και για τις συντάξεις και για τον κατώτατο μισθό και για τα εργασιακά δικαιώματα. Για εμάς η αξιοπρέπεια των εργαζομένων, η αξιοπρέπεια των ανθρώπων αυτού του τόπου είναι απόλυτη προτεραιότητα. Γι’ αυτό περιλαμβάνουμε στην πολιτική μας την κατάργηση της άδικης αποκοπής του 12% στις συντάξεις για όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος έχοντας υπερκαλύψει τα απαιτούμενα έτη εργασίας.»

Την ίδια ώρα εξήγησε πως δεν ισχυρίζεται ότι κατέχει το μαγικό ραβδί, που με ένα άγγιγμα θα τα αλλάξει όλα. Ανέφερε ότι «στέκομαι όμως μπροστά σας, σας κοιτάζω κατάματα και με υπευθυνότητα λέω ότι με δουλειά, με σκληρή δουλειά, με σαφείς στόχους, με προσανατολισμό, με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις μπορώ να ηγηθώ της προσπάθειας να κάνουμε πράξη το όραμα για την Κύπρο που ονειρευόμαστε. Η μετάβαση στην Κύπρο του αύριο πρέπει να στηριχτεί επίσης σε μια ψηφιακή Κύπρο. Η αλλαγή περνά μέσα από την βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Με τη δημιουργία Υφυπουργείου Πράσινης μετάβασης, αειφορίας και αγροτικής ανάπτυξης. Με την εκπόνηση και υλοποίηση ενός νέου «Σχεδίου για τη Νήσο», ώστε να μπει τέλος στην άναρχη ανάπτυξη. Βασικός στόχος της δικής μας διακυβέρνησης, είναι η αξιοποίηση των προοπτικών που παρουσιάζουν όλοι οι τομείς της οικονομίας. Σήμερα η οικονομική μεγέθυνση για να νοείται ως ανάπτυξη πρέπει να είναι αειφόρος»

«Αλλαγή με μια νέα ενεργειακή πολιτική»

«Για εμάς η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό γι’ αυτό στοχεύουμε στην παροχή της σε χαμηλές τιμές. Η στροφή της ηλεκτροπαραγωγής στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με τρόπο που να επωφελούνται οι καταναλωτές και η οικονομία, καθώς και η εισαγωγή το συντομότερο φθηνού φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, είναι για εμάς προτεραιότητες, προκειμένου να μειωθεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας» ανέφερε στην ομιλία του ο κ.Μαυρογιάννης.

Πρόσθεσε ότι πραγματική ασφάλεια, σταθερότητα και προοπτική για το αύριο θα υπάρχει μόνο όταν επιλυθεί το Κυπριακό σημειώνοντας ότι η Κύπρος κινδυνεύει από την τουρκική επεκτατική πολιτική αλλά κινδυνεύει και από τις μικροκομματικές αντιλήψεις, τις κοντόφθαλμες αντιλήψεις, τις προσωπικές φιλοδοξίες.

Πρέπει να φτιάξουμε την ελπίδα

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι «δεν έχουμε επιλογή, πρέπει να γυρίσουμε το παιχνίδι. Με αξιοπιστία, προσήλωση και απόλυτη επιμονή στο κεκτημένο της διαδικασίας και ιδιαίτερα σε σχέση με την φύση και την μορφή της επιζητούμενης λύσης. Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας, όχι μόνο είναι ιστορικός συμβιβασμός αλλά μπορεί να αναδειχθεί σε ελκυστική διευθέτηση αν διαφυλάττει όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες και την πλήρη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την επικράτεια της χώρας. Πρέπει να πείσουμε και την άλλη πλευρά γι΄ αυτό και πως στην Ευρωπαϊκή Κύπρο του 21ου αιώνα δεν χωρούν επεμβατικά δικαιώματα, εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα. Με αδάμαστη αποφασιστικότητα μπορούμε να το πετύχουμε όσο και αν μοιάζει τιτάνια η προσπάθεια». 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Προεδρικές 2023: Τελευταία Ενημέρωση