ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ψηφιακοί διαξιφισμοί

Θέσεις, δεσμεύσεις και υποσχέσεις των τριών υποψηφίων για την Κύπρο της νέας εποχής

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Τους στόχους και τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση των προκλήσεων των καιρών και την μετάβαση της χώρας στον ψηφιακό μετασχηματισμό αναφέρθηκαν οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι για την προεδρία της δημοκρατίας. 

Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκο Χριστοδουλίδη σε μία συζήτηση, με συντονιστή τον κ. Δημήτρη Λοττίδη  , που δεν έλειψε το χιούμορ αλλά και τα «καρφιά» οι υποψήφιοι ανέλυσαν  το πως οραματίζονται τεχνολογικά την Κύπρο του αύριο.  

Αβέρωφ Νεοφύτου: Μέχρι το 2025 το κράτος στην οθόνη του κινητού μας  

«Ζούμε την 4η βιομηχανική επανάσταση και στόχος δεν πρέπει οι νέοι να λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό αλλά να εργάζονται σε τεχνολογικές εταιρίες, τομέας με πολύ μικρό ποσοστό Κυπρίων. Πρέπει να δώσουμε σωστό προσανατολισμό για τα επαγγέλματα του μέλλοντος. Είμαστε σε καλό στάδιο στην παιδεία αλλά όχι στο επιθυμητό» είπε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι άλλο είναι η προσπάθεια ψηφιοποίησης της Κύπρου και άλλο τα κίνητρα που παρέχει η κυβέρνηση ώστε να καταστεί η χώρα ελκυστικός προορισμός για τις τεχνολογικές εταιρείες. Σε σχέση με τον επαγγελματικό προσανατολισμό ανέφερε ότι έχει εισηγηθεί  να πηγαίνουν εκπρόσωποι των οργανισμών στα σχολεία και να ενημερώνουν τους μαθητές για τις ανάγκες που υπάρχουν.

Πρόσθεσε ότι «οι πέντε μεγάλοι στόχοι για την επόμενη πενταετία είναι μια ενωμένη πατρίδα , μια  δυνατή οικονομία, μια digital Κύπρος, , πράσινη και με αξιοπρεπείς πολίτες με τον άξονα της ψηφιοποίησης της χώρας να είναι στο επίκεντρο με στόχο μέχρι το 2025 το κράτος να είναι στην οθόνη του κινητού μας. Το όραμα μου είναι να μην χρειάζεται ο πολίτης να μεταβαίνει στη δημόσια υπηρεσία για οποιοδήποτε έγγραφο αλλά μέχρι το 2025 να το εκδίδει από την καφετέρια όπου πίνει το καφέ του»

Ο κ. Νεοφύτου εξήγησε δεν είναι αρκετό να βρίσκεις φυσικό αέριο σημειώνοντας ότι θα πρέπει να εξεταστεί και κατά πόσον είναι βιώσιμη η μεταφορά και η χρήση του. 

Σε σχέση με φωτοβολταϊκά είπε ότι η διαδικασία τοποθέτησης θα έπρεπε να είναι απλούστερη και να εκδίδεται άδεια μόνο με την προσκόμιση τιμολογίου της ΑΗΚ όπως και να δίδεται η ευχέρεια  να παράγεις και 125 %.  

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ άφησε και αιχμές προς τους κυνηγούς λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Κύπρος δεν θα μπορέσει να προχωρήσει σε 100%  χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αν αποδέχεται τις θέσεις τους μιας και όπως εξήγησε για να τον στηρίξουν του ζήτησαν  να μην γίνουν μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα για να μην εμποδίζουν στο κυνήγι. 

Καταλήγοντας είπε ότι ο ίδιος είναι αισιόδοξος για το τόπο μας σημειώνοντας ότι «ναι είμαι πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος και αναλαμβάνω ευθύνη και για τα λάθη και της παραλήψεις. Για τα καλά της κυβέρνησης άλλοι πιστώνονται με μια διαφορά ότι για δέκα χρόνια ήμουν συνοδηγός του λεωφορείου. Όταν κάτι ήταν σωστό το χειροκρότημα πήγαινε στον οδηγό και στους υπουργός, ενώ σε κάθε στραβοτιμονιά οι καρπαζιές πάνε στο συνοδηγό».

Ανδρέας Μαυρογιάννης: Στόχος οι Κύπριοι επιστήμονες να παραμένουν στο τόπο τους 

«Θα πρέπει να υπάρξει διασύνδεση της νεολαίας με τις δυνατότητες που υπάρχουν στον τόπο ώστε να ανελιχθούν επαγγελματικά και να αμείβονται αντιστοίχως. Η Κύπρος αν καταφέρει να μην χάσει το τρένο του ψηφιακού μετασχηματισμού,  έχει απεριόριστες δυνατότητες.  Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ένα ατίθασο άλογο που αν καταφέρεις να το βάλεις να τρέξει σωστά θα κερδίζει συνεχώς και αυτό χρειάζεται ο τόπος. Να σταματήσουν επιτέλους να φεύγουν τα «κεφάλια» από το τόπο μας» είπε μεταξύ άλλων ο ανεξάρτητος υποψήφιος που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέφερε ότι στο ψηφιακό μετασχηματισμός εντός Ε.Ε μείναμε πίσω σημειώνοντας ότι η Κύπρος οφείλει και δικαιούται να είναι πιο ψηλά . «Έστω και τώρα θα πρέπει να ενεργήσουμε τάχιστα για να μην χάσουμε τα όποια πλεονεκτήματα διαθέτουμε Βεβαίως πάντα μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο . Αλλά δεν είναι αρκετό να κάνουμε το ελάχιστο άλλα πολύ περισσότερα. Δεν πρέπει να χαθεί η δυνατότητα να μπούμε μπροστά για τον μετασχηματισμό και για αυτό στο πρόγραμμα μου περιλαμβάνονται τέσσερις πυλώνες. 

Πρόσθεσε ότι εκείνο που χρειάζεται είναι κατάργηση της γραφειοκρατίας σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μία νέα  προσέγγιση και να χρησιμοποιηθούν οι τεράστιες δυνατότητες της τεχνολογίας.  

Ο κ.Μαυρογιαννης επανέλαβε ότι 11 χρόνια μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος Αφροδίτη η Κύπρος παραμένει η μόνη χώρα στην ΕΕ που δεν χρησιμοποιεί φυσικό αέριο παρότι διαθέτει δικό της εξηγώντας ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί μια 15ετία ως μεταβατικό στάδιο.

Νίκος Χριστοδουλίδης : «Την επόμενη πενταετία στόχος είναι η χώρα μας να ξεπεράσει τον μέσο όρο της ΕΕ στον ψηφιακό δείκτη»

«Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια συνειδητή επιλογή από πλευράς κυβέρνησης να διευρύνει την παραγωγική βάση της οικονομίας μας να μην εξαρτόμαστε αποκλειστικά από τις υπηρεσίες. Έγινε προσπάθεια και οφείλουμε να συγχαρούμε τόσο το Υφυπουργείο Καινοτομίας όσο και τα άλλα Υπουργεία που εργάστηκαν προς αυτή την κατεύθυνση. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι που δεν υπάρχει σύνδεση της παιδείας με την αγορά εργασίας, με την οικονομία. Θα πρέπει να αναπτύξουμε ψηφιακή κουλτούρα και προς τους μαθητές προς την παιδεία γενικότερα» είπε ο υποψήφιος πρόεδρος.   

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξήγησε ότι στο προεκλογικό του πρόγραμμα παρουσιάζονται τέσσερις δράσεις και 38 στόχοι για τον ψηφιακό μετασχηματισμό σημειώνοντας ότι είναι άμεσα συνδεδεμένες με την ανταγωνιστικότητα της χώρας και την καταπολέμηση της διαφθοράς. «Την επόμενη πενταετία στόχος είναι η χώρα μας να ξεπεράσει τον μέσο όρο της ΕΕ στον ψηφιακό δείκτη για την οικονομία και την κοινωνία, από την 20ή θέση που βρίσκεται σήμερα. 

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν τρόποι να καταργηθεί η γραφειοκρατία και μια δημόσια υπηρεσία να μην ζητάει έγγραφα  που εκδίδει άλλη δημόσια υπηρεσία, να υπάρχει δηλαδή μια διασύνδεση.

Σε σχέση με τις πήγες ενέργειας ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε ότι σαφώς μπορούσαν να γίνουν περισσότερα σημειώνοντας ωστόσο ότι κάποιοι είχαν εφησυχαστεί με το ρωσικό φυσικό αέριο 

«Πάνω και πρώτα από όλα πρέπει η ΑΗΚ θα πρέπει να εκσυγχρονίσει  το δίκτυο της για να μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας . Ως μεταβατικό στάδιο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το φυσικό αέριο. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε κοντά στις ακτές της Κύπρου ένα κοίτασμα που εύκολα μπορεί να αξιοποιηθεί. Δεν πρέπει να δαιμονοποιήσουμε αυτή την επιλογή αλλά να την χρησιμοποιήσουμε ως γέφυρα» είπε ο πρώην ΥΠΕΞ.

Όσον αφορά τους κυνηγούς ανέφερε ότι στον ίδιο δεν έθεσαν θέμα μη δημιουργίας φωτοβολταϊκών πάρκων σε μεγάλες εκτάσεις για να τον στηρίξουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Προεδρικές 2023: Τελευταία Ενημέρωση

Στην περίπτωση του ΔΗΣΥ, η χρήση του όρου αποστασία δεν μυρίζει μόνο ναφθαλίνη, αποτελεί μια κομματικά ανιστόρητη παραδοξότητα ...
 |  ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023