ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σ. Ζένιος: Ο Α. Δημητριάδης θα καθιερωθεί ως μια υπολογίσιμη πολιτική δύναμη

Η «Κ» ζήτησε και πήρε τον παλμό της προεκλογικής μάχης από τα επιτελεία τεσσάρων υποψηφίων

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Το άνοιγμα της κάλπης την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου έχει δημιουργήσει μια αυξημένη κινητικότητα στα επιτελεία των υποψηφίων προκειμένου τη μεθεπόμενη Κυριακή να γίνει το πρώτο βήμα επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί. Η «Κ» ζήτησε και πήρε τον παλμό της προεκλογικής μάχης από τα επιτελεία τεσσάρων υποψηφίων. O ακαδημαϊκός Σταύρος Ζένιος εξηγεί γιατί τάχθηκε στο πλευρό του υποψήφιου Αχιλλέα Δημητριάδη, καθώς και πώς υποδέχθηκε τη δημόσια τοποθέτησή του για το υπουργείο Οικονομικών.

–Γιατί υποστηρίζετε Αχιλλέα Δημητριάδη για την προεδρία της Δημοκρατίας;

–Η χώρα χρειάζεται στο πηδάλιο μια αυτόφωτη στιβαρή προσωπικότητα, με διεθνείς εμπειρίες, με προσλαμβάνουσες παραστάσεις πέραν των στενών ορίων του κυπριακού πολιτικού συστήματος. Ένα έντιμο επιτυχημένο επαγγελματία, με ήθος και αρχές, αντί ενός καπάτσου που αναρριχήθηκε μέσα σε κομματικά στεγανά. Ιδιαίτερα χρειαζόμαστε στο πηδάλιο κάποιον ή κάποιαν που να αντιλαμβάνεται ότι η προεδρία ασκείται για το κοινό καλό και όχι για εξυπηρέτηση επιμέρους συμφερόντων. Αν προοδεύει η χώρα, η πίτα μεγαλώνει και δημιουργούνται ευκαιρίες για όλους. Αν προοδεύουν μόνο οι παρατρεχάμενοι στα κόμματα εξουσίας, η πίτα μικραίνει και μια συνεχώς συρρικνούμενη ομάδα κολλητών νέμονται ακόμη λιγότερο εθνικό πλούτο.

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης ικανοποιεί αυτά τα κριτήρια, όπως τα ικανοποιούν και κάποιοι άλλοι πραγματικά ανεξάρτητοι υποψήφιοι βέβαια.

Πέραν τούτου, επέλεξε ως κύριο σύνθημα του το «Τίμιο Κράτος». Πολύ σωστά εντόπισε το σημαντικότερο πρόβλημα στην πολιτική ζωή της χώρας, τη διαφθορά. Η διαφθορά και η ευνοιοκρατία μάς οδηγούν σε συνεχείς αστοχίες, στο εθνικό πρόβλημα, στην οικονομική ανάπτυξη, στην κατάρρευση του Συνεργατισμού το 2018, και στην έκρηξη στο Μαρί το 2011. Δύο διαδοχικές κυβερνήσεις, από αντίθετους κομματικούς χώρους, οδήγησαν η μία στην κατάρρευση της Λαϊκής και η άλλη στην κατάρρευση του Συνεργατισμού. Το κύριο πρόβλημα που υποβόσκει όλων αυτών είναι η διαφθορά και ο Αχιλλέας είναι ο μόνος υποψήφιος που το ανέδειξε στον βαθμό που αξίζει για να το αντιμετωπίσουμε

–Πώς υποδεχθήκατε τη δημόσια τοποθέτησή του που σας έδινε τον υπουργικό θώκο του υπουργείου Οικονομικών;

–Το να θεωρεί ένας αξιόλογος υποψήφιος Πρόεδρος ότι μπορείς να συνεισφέρεις από το κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών είναι πολύ τιμητικό, και θεώρησα καθήκον μου να συνδράμω την προσπάθειά του. Διαφωνώ με τους άλλους υποψηφίους που αρνούνται να υποδείξουν τον δικό τους υπουργό Οικονομικών, λέγοντας ότι ο υπουργός απλώς εφαρμόζει το πρόγραμμα του Προέδρου και επομένως δεν έχει σημασία να τον υποδείξουν. Τεράστιας σημασία η επιλογή υπουργών με τους υποψήφιους να αποκαλύπτουν τον στενότερό τους συνεργάτη σε αυτό το κρίσιμο πόστο. Μας αποκαλύπτουν αν επιζητούν έμπειρους γνώστες του αντικειμένου ή επιλογές συμφερόντων. Μας δείχνουν αν επιλέγουν άτομα που θα έχουν το σθένος να επιλέγουν το κοινό καλό αντί να εξυπηρετούν επιμέρους συμφέροντα. Η δυστοκία στο να επιλέξουν επίσης αποκαλύπτει τις πιέσεις που δέχονται από τις ομάδες που τους στηρίζουν. Θα είναι ο υπουργός επιλογή των κομμάτων που στηρίζουν ένα υποψήφιο ή θα είναι ένας έμπειρος και ικανός γνώστης της οικονομίας και των σύγχρονων διεθνών τάσεων; Είναι καλό να γνωρίζουμε. Έξυπνα ο κ. Νεοφύτου προκάλεσε όλους να ανακοινώσουν τον υπουργό του και ο κ. Δημητριάδης σήκωσε το γάντι. Οι άλλοι υποψήφιοι δεν φαίνεται να τολμούν και αυτό πρέπει να προβληματίσει τους ψηφοφόρους. Για τον Αχιλλέα, θεωρώ ότι με τη δική μου επιλογή επιδίωξε να απαντήσει σε τυχόν κριτική ότι τον απασχολεί μόνο το κυπριακό πρόβλημα, ότι μπορεί να βρει ικανούς συνεργάτες στα κρίσιμα θέματα τις χώρας, ότι δεν περιορίζεται σε ένα στενό πολιτικό κύκλο.

–Τι μπορεί να πετύχει ο κ. Δημητριάδης στις εκλογές. Ποιο είναι το δυνατό του χαρτί;

–Θεωρώ ότι θα επιτύχει ένα αξιοσέβαστο ποσοστό που θα τον καθιερώσει ως μια υπολογίσιμη πολιτική δύναμη. Θα έχει αφήσει ένα αποτύπωμα, τόσο στο Κυπριακό που είναι το συγκριτικό του πλεονέκτημα, όσο και στο μείζον θέμα της πάταξης της διαφθοράς. Γνωρίζει ένα θέμα πάρα πολύ καλά (Κυπριακό), εντόπισε την κύρια αδυναμία της χώρας μας (διαφθορά), μιλάει με σαφήνεια και ειλικρίνεια, και αποδεικνύει ότι μπορεί να φτιάξει μια ισχυρή ομάδα. Αυτά είναι ατού που φαίνεται να βρίσκουν απήχηση στο εκλογικό σώμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Προεδρικές 2023: Τελευταία Ενημέρωση

Στην περίπτωση του ΔΗΣΥ, η χρήση του όρου αποστασία δεν μυρίζει μόνο ναφθαλίνη, αποτελεί μια κομματικά ανιστόρητη παραδοξότητα ...
 |  ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023