ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συναντήθηκε με το ΡΤΚ ο Μαυρογιάννης: «Καταλύτης για τη λύση το Φ.Α»

Συζήτησε με τον Ερχιουρμάν τις ιδέες του για δημιουργία «οργανικών συνθηκών ειρήνης»

ΚΥΠΕ

Σε ενέργειες που θα συμβάλουν στη δημιουργία «οργανικών συνθηκών ειρήνης», αναφέρθηκε την Τρίτη, ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης σε συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Τουφάν Ερχιουρμάν, αναφέρει δελτίο Τύπου από το επιτελείο του κ. Μαυρογιάννη.

Ταυτόχρονα, οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν την «αποφασιστικότητα» τους να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα επιτρέψουν την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και την οριστική επίλυση του Κυπριακού, αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΡΤΚ, παρόντες ήταν επίσης οι Ασίμ Ακανσόι και Φικρί Τορός, Γενικός Γραμματέας και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του κόμματος, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, τα δύο μέρη «εξέφρασαν την κοινή τους ανησυχία για τη στασιμότητα στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας την αδήριτη ανάγκη για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και εξεύρεση μίας συνολικής λύσης, στη συμφωνημένη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα».

Στο πλαίσιο της συζήτησης, προστίθεται, ο κ. Μαυρογιάννης «τόνισε πως πρέπει με αποφασιστικότητα και επιμονή να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας διεθνώς, χωρίς να αποκλίνουμε από τη συμφωνημένη βάση λύσης» και γι’ αυτό, όπως αναφέρεται, τονίσθηκε από τα δύο μέρη, πως χρειάζεται στην Προεδρία της Δημοκρατίας, να βρίσκεται ένα άτομο αξιόπιστο, με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας και ισχυρή βούληση για επίλυση του Κυπριακού.

«Ταυτόχρονα, εξίσου σημαντικό είναι, όπως επεσήμανε, το να καταφέρουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κυπριακού λαού και ιδιαίτερα των Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας, μέσα από δράσεις που προωθούν τη συνύπαρξη και την ενσυναίσθηση μεταξύ Ε/κ και Τ/κ», αναφέρεται.

Προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, «πρέπει να προχωρήσουμε στις ενέργειες που θα συμβάλουν στη δημιουργία των «οργανικών συνθηκών της ειρήνης»», μέσα από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου της κυπριακής ΑΟΖ «ώστε να καταστεί καταλύτης για τη λύση», την παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας σε Τουρκοκύπριους που πληρούν τα κριτήρια, αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών για επίλυση κοινών ζητημάτων που θα φέρουν κοντά τις δύο κοινότητες.

Σημειώνεται ότι οι μεθοδεύσεις των κατοχικών αρχών στην Αμμόχωστο, βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο της συζήτησης, με τον κ. Μαυρογιάννη να επισημαίνει πως «πρέπει να δράσουμε άμεσα, προτού βρεθούμε προ τετελεσμένων» και «τόνισε» την ανάγκη για διατήρηση της Αμμοχώστου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Από πλευράς της αντιπροσωπείας του ΡΤΚ, ο κ. Τορός ανέφερε ότι ο κ. Μαυρογιάννης «ως έγκριτος και καταξιωμένος διπλωμάτης» χαίρει εκτίμησης διεθνώς και αυτό είναι κάτι που μπορεί να ενισχύσει την προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Ερχιουρμάν, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την πολιτική πρόταση του Ανδρέα Μαυρογιάννη σχετικά με τις οργανικές συνθήκες της ειρήνης, που όπως ανέφερε «θα συμβάλουν σημαντικά» στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Προεδρικές 2023: Τελευταία Ενημέρωση