ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα δύο σενάρια του ΔΗΣΥ και ο ρόλος Αναστασιάδη

Ψήφος κατά βούληση ή στήριξη στον Νίκο Χριστοδουλίδη με δύο προϋποθέσεις

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Απομακρύνθηκε το σενάριο που κυριαρχούσε εντός του ΔΗΣΥ αμέσως μετά τον αποκλεισμό για στήριξη της υποψηφιότητας Ανδρέα Μαυρογιάννη στον β΄γύρο των προεδρικών εκλογών, με δύο σενάρια να τίθενται επί της ουσίας στο τραπέζι του Πολιτικού Γραφείου. Την ψήφο κατά βούληση με την προϋπόθεση ότι το κόμμα δεν θα επιτρέψει διακυβέρνηση ΑΚΕΛ ή την στήριξη στην υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη με την προϋπόθεση ότι το κόμμα δεν θα βρίσκεται στην συγκυβέρνηση. Αυτό αποφασίστηκε στην δεύτερη συνάντηση που είχαν τα συναγερμικά στελέχη με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Το ενδεχόμενο στήριξης της υποψηφιότητας Ανδρέα Μαυρογιάννη δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία, δεδομένου ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου άφηνε το προηγούμενο διάστημα ένα ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας όταν έλεγε πως προτεραιότητα για το ποιόν θα στηρίξει θα είναι το κυπριακό. Ο αποκλεισμός που σύμφωνα με τον στενό περίγυρο προήλθε από τον «διασπαστή» Νίκο Χριστοδουλίδη τον οποίο δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να ανταμείψει το κόμμα ενίσχυσε την ιδέα στελεχών για στήριξη του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Πρώτος στον χορό μπήκε ο Φαίδωνας Φαίδωνος που μίλησε στον «Πολίτη» για σύμπραξη ΔΗΣΥ με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, όπως επίσης οι Χρήστος Πουργουρίδης και Ρίκκος Μαππουρίδης.

Τα όσα ακούστηκαν το βράδυ της ήττας πάντως κινητοποίησαν στελέχη που βλέπουν με ανησυχία το σενάριο σύμπλευσης με τον Μαυρογιάννη

Η άγαρμπη κίνηση στο Προεδρικό και η οργή

Το γεγονός ότι μετακινήθηκε το πολιτικό γραφείο για την Τρίτη αντί για την Δευτέρα όπως ήταν προγραμματισμένο, έδωσε την ευκαιρία να εκτονωθεί η κρίση και η οργή που επικρατεί εντός του Συναγερμού για την ήττα και την κίνηση Νίκου Χριστοδουλίδη να διεκδικήσει απέναντι από τον ΔΗΣΥ. Δεν βοήθησε άλλωστε και η κίνηση του Νίκου Αναστασιάδη να συγκαλέσει αμέσως μετά το κλείδωμα του αποτελέσματος συνάντηση με στελέχη (συμπεριλαμβανομένων και στελεχών που δεν είναι της πρώτης γραμμής στη λήψη αποφάσεων) για να ληφθεί απόφαση για την επόμενη μέρα και να σπρώξει υπέρ της στήριξης Χριστοδουλίδης. Θεωρήθηκε και άγαρμπο και εκτός των θεσμικών πλαισίων. Γι αυτό ακριβώς τον λόγο αποφεύχθηκε την Κυριακή να ληφθεί η όποια απόφαση με την ηγεσία του ΔΗΣΥ να αποχωρεί ενοχλημένη για δηλώσεις στο επιτελείο του ΔΗΣΥ. Καθόλου τυχαία και η κίνηση του Αβέρωφ Νεοφύτου να προλάβει να εξαγγείλει την υποψηφιότητά του και να αφήσει στην ουσία όλα τα σενάρια ανοικτά. Σημειώνεται πως την ίδια νύχτα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μιλήσει με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ούτως ώστε να υπάρξει σαφές κάλεσμα προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον ΔΗΣΥ για συμμετοχή και η τελική τοποθέτηση του κ. Χριστοδουλίδη δεν φαίνεται να ικανοποίησε το Προεδρικό.

Τα όσα ακούστηκαν το βράδυ της ήττας πάντως κινητοποίησαν στελέχη που βλέπουν με ανησυχία το σενάριο σύμπλευσης με τον Μαυρογιάννη, όπως τον Χάρη Γεωργιάδη και τον Δημήτρη Δημητρίου. Και οι δύο έκαναν λόγο στις δηλώσεις τους για την ανάγκη ψυχραιμίας και αποφυγής των πολλών συναισθηματισμών στην τελική απόφαση. Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε πως ο τρόπος για να διαχειριστεί ο ΔΗΣΥ το θέμα δεν είναι με την πολιτική της σκούπας και του κλεισίματος της πόρτας όσων υποστηρικτών του ΔΗΣΥ του γύρισαν αυτή τη φορά την πλάτη. Κίνηση που στόχο είχε να προλάβει το ενδεχόμενο τέτοιων κινήσεων. Κινήσεις για τις οποίες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν ήθελε να ακούσει. Η συνάντηση επαναλήφθηκε το πρωί της Δευτέρας με στελέχη που έχουν έντονη άποψη ενάντια στην στήριξη Χριστοδουλίδη, όπως ο Κωνσταντίνος Πετρίδης να απουσιάζουν, ενώ και η υφυπουργός Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση που συμμερίζεται παρόμοιες θέσεις δεν αντέδρασε αρνητικά. Ο Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε πως δε μπορεί ο ΔΗΣΥ να στηρίξει τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, προφανώς γιατί μία σύμπραξη με το ΑΚΕΛ θα αυτοακύρωνε όλη την δεκαετή του θητεία αλλά και το κύριο αφήγημα που είχε ο ΔΗΣΥ περί καταστροφικής προεκλογικής. Στη συνάντηση είχε αποφασιστεί πως το κόμμα θα πάρει στο τραπέζι δύο επιλογές. Της ψήφου κατά βούλησης με την προϋπόθεση ότι δεν θα αφήσουν να εκλεγεί η διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ και της στήριξης Χριστοδουλίδη με την προϋπόθεση ότι δεν θα συμμετέχει επίσημα ο ΔΗΣΥ. Στο ενδεχόμενο βεβαίως που κληθεί κάποιο στέλεχος του κόμματος να συμμετέχει, είναι ακόμη ανοικτό το πως θα πρέπει να πράξει. Αν δηλαδή θα τεθεί εκτός μητρώου. Σήμερα στο Πολιτικό Γραφείο, αναμένεται να ακουστούν όλες οι απόψεις, με επικρατέστερη αυτή της ψήφου κατά συνείδηση, με τον ΔΗΣΥ να βρίσκεται από την επόμενη μέρα στην αντιπολίτευση. Κύριος θιασώτης της εν λόγω θέσης είναι ο Μιχάλης Σοφοκλέους. Ο Ιωάννης Κασουλίδης ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει στο παρε΄λθόν σε δικά του άτομα πως θα στηρίξει Ανδρέα Μαυρογιάννη, φέρεται πως δεν θα ταχθεί δημόσια υπέρ του.

Μετά και την απόφαση στο προεδρικό, ο Αβέρωφ Νεοφύτου κάλεσε τους δύο υποψηφίους στην Πινδάρου για συνάντηση. Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης λίγο πριν την συνάντηση, θεωρήθηκε μία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης με την Πινδάρου και επανόρθωσης του γενικού καλέσματος που έκανε την Κυριακή το βράδυ. Στην περίπτωση του Ανδρέα Μαυρογιάννη το κλίμα ήταν πολύ καλό, ωστόσο ήταν κατανοητό και από τις δύο πλευρές πως είναι δύσκολη μία τέτοια υπέρβαση καθώς όπως ξεκαθάρισε η Πινδάρου το ζήτημα δεν είναι ο υποψήφιος αλλά το κόμμα που τον στηρίζει. Το επιτελείο Μαυρογιάννη ωστόσο διευκρίνισε πως στην διακυβέρνησή του δεν θα βρίσκονται πρωτοκλασάτα στελέχη του ΑΚΕΛ και αυτό αναμένεται να δημοσιοποιήσει στο Πολιτικό Γραφείο η ηγεσία την Τρίτη. Από την πλευρά του Νίκου Χριστοδουλίδη, μεταφέρθηκαν οι θέσεις του και όπως καταγράφηκε η συνάντηση ήταν πολύ επικοδομητική με τον υποψήφιο για την προεδρία να ξεκαθαρίζει πως θα αναμένει πλέον την επίσημη απόφαση των συλλογικών οργάνων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Του ΔΗΣΥ και του Αναστασιάδη του υπεράνω Αβέρωφ, τους συμφέρει να εκλεγεί ο «ανεξάρτητος» Μαυρογιάννης με την υποστήριξης του ΑΚΕΛ, όπως συνέβη τότε με τον ανεξάρτητος Βασιλείου της Αντρούλας για να υπογράψει και αυτός κάτι ακόμη χειρότερο στο Κυπριακό όπως π.χ. δύο Κράτη έν τινι τρόπω.

Γ. Αργυρού

Εδώ θα δούμε άν έχει ειδικό βάρος ο Αναστασιάδής!

ΑΚΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Προεδρικές 2023: Τελευταία Ενημέρωση

Στην περίπτωση του ΔΗΣΥ, η χρήση του όρου αποστασία δεν μυρίζει μόνο ναφθαλίνη, αποτελεί μια κομματικά ανιστόρητη παραδοξότητα ...
 |  ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023