ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τι πραγματικά θα κάνει ο Ν. Χριστοδουλίδης με το ΕΛΑΜ;

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στον αφρό της επικαιρότητας βρίσκεται το τελευταίο 24ωρο η δήλωση του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, στο ψεσινό debate του ΡΙΚ, ότι δεν αποκλείει το ΕΛΑΜ από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας χωράει και το ΕΛΑΜ, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε: «Εμείς είμαστε εδώ για να ενώσουμε τον κυπριακό λαό. Δεν είμαστε εδώ για να αποκλείσουμε κανέναν και είμαστε έτοιμοι μέσα από μια συλλογική προσπάθεια στη βάση ενός συγκεκριμένου προεκλογικού προγράμματος. Οι όποιοι διοριστούν στο Υπουργικό Συμβούλιο θα κληθούν να εφαρμόσουν το προεκλογικό πρόγραμμα του υποψηφίου». Σε ερώτηση εάν θα μπορούσε να διορίσει υπουργούς που προέρχονται από το ΕΛΑΜ στην κυβέρνησή του, εάν το κόμμα συμφωνεί με το προεκλογικό του πρόγραμμα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Οι διορισμοί στο Υπουργικό Συμβούλιο δεν θα γίνουν μετά από συνεννόηση με τα κόμματα. Θα γίνει ανταλλαγή απόψεων, θα ακουστούν εισηγήσεις, αλλά ο τελικός λόγος για το Υπουργικό και η ευθύνη ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν είναι θέμα να σου δοθούν ονόματα, είτε από τα κόμματα που σε στηρίζουν είτε από τα κόμματα που δεν σε στηρίζουν». Πρόσθεσε ότι «έχω ακούσει τον κ. Χρίστου που είπε πως σε περίπτωση που δεν θα είναι στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών θα απευθυνθεί στους δύο υποψηφίους που θα είναι με ερωτηματολόγιο. Θα απαντήσω με το προεκλογικό μου πρόγραμμα».

Ωστόσο, ο υποψήφιος για την Προεδρία, σε σημερινές του δηλώσεις, αναδιπλώθηκε για το θέμα. Σε τοποθέτησή του στο ραδιόφωνο του «ΠΟΛΙΤΗ» και την δημοσιογράφο Κατερίνα Ηλιάδη, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «μετά την εκλογή μας, εάν και εφόσον ο κυπριακός λαός μας τιμήσει με την ψήφο του θα μιλήσω με όλα τα κόμματα εκτός του ΕΛΑΜ με το οποίο υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες και εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία». Σε σχόλιο ότι στο debate είπε ότι μπορεί να συνεργαστεί με το κόμμα, o κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι δεν είπε κάτι τέτοιο. «Ξέρω καλά τι λέω, είπα ότι θα απαντήσω με το προεκλογικό μου πρόγραμμα στο ερωτηματολόγιο που είπε ότι θα στείλει ο κ. Χρίστου στους δύο τελικούς υποψήφιους σε περίπτωση που ο ίδιος δεν πάει στον δεύτερο γύρο». Σημειώνεται ότι το ηχητικό της δήλωσης του κ. Χριστοδουλίδη ανέβασε ο Γενικός Γραμματέας του ΔΗΚΟ, Άθως Αντωνιάδης, σε διαδικτυακή συζήτηση που είχε με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χρίστο Χριστοφίδη.

Από την πλευρά της, μιλώντας για το θέμα στον «ΣΠΟΡ 95.0» και την εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ», και ερωτηθείσα αν ο κ. Χριστοδουλίδης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΕΛΑΜ όπως και με τα άλλα κόμματα, το στέλεχος του Επιτελείου, Τζόση Χριστοδούλου, είπε ότι ο κ. Χριστοδουλίδης έχει αναφέρει και στο παρελθόν ότι με την ηγεσία του ΕΛΑΜ δεν συμφωνεί σε κάποια θέματα. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας όμως, συνέχισε, μιλά με όλους τους χώρους και όλους τους πολίτες. «Να μην ξεχνάμε ότι το ΕΛΑΜ είναι ένα κοινοβουλευτικό κόμμα και η απάντηση προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι όπως πάντα το προεκλογικό πρόγραμμα του Νίκου Χριστοδουλίδη». Σε ερώτηση αν ο κ. Χριστοδουλίδης δεν έχει πρόβλημα να συνεργαστεί με το κόμμα αν αυτό συμφωνεί με το προεκλογικό του πρόγραμμα, η κ. Χριστοδούλου απάντησε ότι «θα συζητηθούν επί τούτου τα διάφορα θέματα όταν έρθει η ώρα».

Η κ. Χριστοδούλου επανήλθε με διευκρινιστική τοποθέτηση στην «Κ» και παρέπεμψε στις σημερινές δηλώσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη, αναφέροντας τα εξής: «Ως συνέχεια της πρωινής μου συνομιλίας στο ραδιόφωνο με την κα Παπαντωνίου, θα ήθελα να συμπληρώσω ότι θέση του Νίκου Χριστοδουλίδη η οποία εκφράστηκε σήμερα από τον ίδιο σε δηλώσεις του σε ιδιωτικό ραδιόφωνο: "μετά την εκλογή του, εφόσον ο κυπριακός λαός τον τιμήσει με τη ψήφο του, θα μιλήσει με όλα τα κόμματα με εξαίρεση, φυσικά το ΕΛΑΜ με το οποίο υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες και εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει πεδίο συνεργασίας"».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Προεδρικές 2023: Τελευταία Ενημέρωση

Στην περίπτωση του ΔΗΣΥ, η χρήση του όρου αποστασία δεν μυρίζει μόνο ναφθαλίνη, αποτελεί μια κομματικά ανιστόρητη παραδοξότητα ...
 |  ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023