ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε υψηλούς τόνους το τελευταίο debate

Δείτε βίντεο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη το τελευταίο διακαναλικό debate για τις Προεδρικές Εκλογές. Σε σύγκριση με το debate της Τετάρτης (01/01) στο οποίο Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης κινήθηκαν στις ζώνες ασφαλείας τους, αυτή τη φορά οι τόνοι ανέβηκαν σε αρκετές στιγμές της συζήτησης, κυρίως σε θέματα που αφορούσαν τις κρατικές χορηγίες, το Κυπριακό και την οικονομία. Την τηλεμαχία συντόνιζαν οι δημοσιογράφοι Έλλη Κοτζαμάνη από τον ANT1, Μιχάλης Παυλίδης από το OMEGA, Γιώργος Κασκάνης από τον ALPHA και Γιάννης Καρεκλάς από το SIGMA. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του debate προέκυψε τεχνικό πρόβλημα, με αποτέλεσμα οι τρεις υποψήφιοι να μην μπορούν να δουν τον χρόνο που έχουν στην διάθεση τους για να τοποθετηθούν. 

Αντιπαράθεση για πρόταση Αβέρωφ για φορολογική μεταρρύθμιση   

Σε σχέση με την πρόταση για φορολογική μεταρρύθμιση και ερωτηθείς πόση θα είναι η απώλεια από τα έσοδα του κράτους, ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι «μπορούμε να εγγυηθούμε την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη της χώρας. Είναι μια ουσιαστική πρόταση για κοινωνική δικαιοσύνη και καταπολέμηση της υπογεννητικότητας. Όλα τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος δεν ξεπερνούν τα 750 εκατομμύρια ευρώ». 

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κύριος Αβέρωφ Νεοφύτου για την φορολογική μεταρρύθμιση του οικογενειακού εισοδήματος αναρωτήθηκε «Που ήσασταν τόσα χρόνια;» και πρόσθεσε «είναι αργά για τον κύριο Νεοφύτου για να θυμηθεί τους μικρομεσαίους». Απαντώντας ο κύριος Νεοφύτου είπε αυτό που κάναμε τα τελευταία χρόνια είναι να σώσουμε την οικονομία από τα ερείπια που άφησε το κόμμα που στηρίζει τον κ. Μαυρογιάννη. 

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «δεν είναι σωστό να προχωρούμε τώρα σε τέτοιες προτάσεις λίγο πριν τις εκλογές. Εμείς έχουμε συγκεκριμένη πρόταση. Θα αποταθούμε σε εξωτερικό συνεργάτη για να δει το θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης».

«Η Κύπρος τσαλακώθηκε για να κτίζουν κάποιοι δημοφιλία»

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του ότι η Τουρκία θα λύσει το Κυπριακό μόνο αν προκύψουν για την ίδια οφέλη και ερωτηθείς γιατί δεν το εφάρμοσε στη θητεία του στο ΥΠΕΞ και αν αυτό συμβαδίζει με τις πολιτικές ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε όταν μιλούμε για το Κυπριακό πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη το διεθνές πλαίσιο. Στη περίπτωση της Ουκρανίας και της ρωσικής εισβολής μόνο η ΕΕ αντέδρασε. Απαντώντας στα όσα του καταλόγισε ο Αβέρωφ Νεοφύτου για το βέτο στις κυρώσεις για την Λευκορωσία, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι δεν ήταν προσωπική η πολιτική για το Κυπριακό δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης και τόνισε ότι είναι έτοιμος να τσαλακωθεί για την χώρα. Ο κύριος Νεοφύτου επανήλθε λέγοντας ότι η Κύπρος τσαλακώθηκε για να κτίζουν κάποιοι δημοφιλία.  

Ποιος φταίει για το αδιέξοδο στο Κυπριακό;

Σε ερώτηση ποιος φταίει για το αδιέξοδο στο Κυπριακό ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι όποιος θεωρεί ότι φταίει η δική μας πλευρά δεν ξέρει να διαβάζει τα γεγονότα. Ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι είναι δεδομένο ότι υπάρχει τουρκική αδιαλλαξία ενώ ο κ. Νεοφύτου είπε ότι σίγουρα δεν ευθύνεται η ε/κ πλευρά και ότι η παρέλευση του χρόνου τσιμεντώνει τη μη λύση του Κυπριακού.

Κρατικές χορηγίες, εξαρτήσεις και… Ρώσοι ολιγάρχες

Σε ερώτηση ότι επιμένει ότι είναι ανεξάρτητος αλλά το ΑΚΕΛ πλήρωσε περισσότερα από τα μισά του προεκλογικά έξοδα και αν αυτό δείχνει εξάρτηση από το κόμμα, ο κ. Μαυρογιάννης απάντησε ότι το ΑΚΕΛ σεβάστηκε το νόμο για τις χορηγίες. «Είμαστε απόλυτα στο φως. Εντυπωσιάζομαι όταν βλέπω το μέγεθος της εκστρατείας των ανθυποψηφίων μου. Τα χρήματα που κατάφερα να συγκεντρώσω είναι τσίμα τσίμα. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε όπως τον κ. Χριστοδουλίδη πίσω από το γράμμα του νόμου».

Ερωτηθείς γιατί δεν δίνει στοιχεία, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε «να δούμε πότε ξεκίνησε ο καθένας να κάνει δημόσιες αναρτήσεις. Τον Μάη άνοιξα τον λογαριασμό για την προεκλογική μου εκστρατεία, προηγουμένως είχα συνάντηση με τον Γενικό Ελεγκτή. Σας καλώ να αποταθείτε σε αυτόν. Δεν πήρα λεφτά από άτομα που απέκτησαν υπηκοότητα από το ΚΕΠ αλλά αποτάθηκα στον κυπριακό λαό δημόσια. Λένε ότι είμαι εξαρτώμενος από Ρώσους και ισραηλινούς και το ερώτημα μου είναι πρέπει κάποιος για να είναι υποψήφιος να είναι εκατομμυριούχος ή να παίρνει λεφτά από το κόμμα του;».

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «ακούσαμε και κάτι πρωτάκουστο. Αυτοί που επικαλούνται τη διαφάνεια, την αποκαλούν λαϊκισμό. Με πλήρη διαφάνεια έχω εδώ και το τελευταίο σεντ και όλες τις πηγές χρηματοδότησης. Διαφάνεια και όχι να κρυβόμαστε πίσω από τους τύπους».

Πώς σχολιάζουν οι υποψήφιοι την καταγγελία για φωτογραφήσεις ψηφοδελτίων 

Ερωτηθείς για την καταγγελία που έκανε για φωτογραφήσεις ψηφοδελτίων και σε ποιο επιτελείο αναφερόταν, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ήταν κάτι γενικό καθώς «δεχθήκαμε καταγγελίες από διαφορετικές κατευθύνσεις, και από τις δύο κατευθύνσεις».

Σε δικό του σχόλιο ο κ. Νεοφύτου είπε «ακόμα μια παγκόσμια πρωτοτυπία, κάποιος να ετοιμάζει το άλλοθι του για την ήττα του. Οποιαδήποτε υπονοούμενα για την λειτουργία της Δημοκρατίας αφήνουν εκτεθειμένο αυτόν που κάνει τέτοια επιχειρήματα».

Απαντώντας ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι τον έχει δικαιώσει ο ίδιος ο Έφορος Εκλογών μέσα από τις επιστολές που εστειλε. «Στην Κυπρο ζούμε όλοι ξερουν καλά ποιοι είμαστε, δεν πρόκειται να μπω σε προσπάθεια πόλωσης, είμαστε εδώ για το αύριο. Ο κάθε συμπολίτης μας πίσω από το παραβαν θα είναι εντελώςμονος του και θα κανει την επιλογη που θεωρεί σωστή. Είμαστε εδώ για να εργαστούμε μαζί με Μαυρογιαννη - Αβερωφ και με αλλους υποψηφίους για να δημιουργησουμε προοπτική. Σεβομαστε τις επιλογές όλων και αυτών που μας ψηφίζουν κ αυτών που δεν μας ψηφίζουν», υποστήριξε. 

Από την πλευρά του ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι «ζούμε σε μια Δημοκρατία και έχει τεράστια σημασία ο κάθε πολίτης να εκφράζει τη βούλησή του. Έχω ακούσει και εγώ για φαινόμενα. Αυτό που πρέπει να καυτηριάζουμε δεν είναι τις καταγγελίες αλλά τα φαινόμενα. Όλοι καταλάβαμε με αυτό που είπε ο κ. Χριστοδουλίδης τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια».

Ο κ. Νεοφύτου διερωτήθηκε στη συνέχεια αν δεν κατάλαβε ο κ. Μαυρογιάννης ότι ο κ. Χριστοδουλίδης εννοούσε και αυτόν όταν έκανε την καταγγελία. 

Ο Χριστοδουλίδης για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής και συνεργασία με ΕΛΑΜ και ΔΗΣΥ

Σε σχόλιο ότι στηρίζεται από κόμματα με διαφορετικές απόψεις και ερωτηθείς αν μιλά η όχι με συναγερμικά στελέχη και αν θα συμπεριλάβει το ΕΛΑΜ, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε σε συμμετοχή με προσωπικότητες από όλες τις πολιτικές βαθμίδες, τονίζοντας ότι θα απαντήσει στο ΕΛΑΜ, αποστέλλοντας το δικό του πλαίσιο. «Θα συζητήσω και με ΔΗΣΥ και με ΑΚΕΛ, αλλά ο διορισμός του Yπουργικού Συμβουλίου θα είναι αποκλειστικά δική μου ευθύνη», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε αισιοδοξία για το αποτέλεσμα και τόνισε ότι θα αναλάβει πλήρως την ευθύνη της διακυβέρνησης. «Στην περίπτωση που δεν θα είμαστε νικητές θα είμαστε υπεύθυνη αντιπολίτευση», σημείωσε.

Ο κ. Μαυρογιάννης τόνισε ότι το πιο σημαντικό είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ηγείται με το παράδειγμά του και ότι η κυβέρνηση που θα σχηματίσει θα είναι συλλογικής ευθύνης.

Τι αναφέρθηκε για τις ιδιωτικοποιήσεις

Τη θέση ότι χωρίς ιδιωτικοποιήσεις δεν θα μπορούσαμε σήμερα να μιλήσουμε για πετυχημένη οικονομία, εξέφρασε ο κ. Νεοφύοτου, με τον κ. Μαυρογιάννη να σχολιάζει ότι «επειδή κλείσαμε τις κυπριακές αερογραμμές έρχονται οι τουρίστες». Απαντώντας ο κ. Νεοφύτου είπε ότι χωρίς το ΒΟΤ των αεροδρομίων δεν θα είχαμε σήμερα καμία Μαρίνα. «Φώναζαν για το λιμάνι της Λεμεσού, αλλά θριαμβολογεί ο δήμαρχος του ΑΚΕΛ για το λιμάνι της Λάρνακας. Μας παρέδωσαν μια CYTA με το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς και το σκάνδαλο της CYTA Hellas», σημείωσε ο κ. Νεοφύτου. 

 Ξανά στην συζήτηση η Τρας

Σε ερώτηση πώς θα μας μετρήσουν οι ξένοι θεσμοί, ο κ. Νεοφύτου είπε όπως μέτρησαν την Βρετανία, τη δεύτερη πιο ισχυρή χώρα. Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι στην οικονομία χτίσαμε πολιτικές σχέσεις με χώρες τις ευρύτερης περιοχής και γι’ αυτό υπάρχουν επενδύσεις γιατί είμαστε αξιόπιστοι. Ο κ. Αβέρωφ υποστήριξε επίσης ότι μια στραβοτιμονιά από τον τιμονιέρη, μπορεί να ρίξει στα σκουπίδια προσπάθειες χρόνων. Ο κ. Μαυρογιάννης απάντησε ότι «σε αυτή την εξίσωση δεν είσαστε μέρος της λύσης, είστε το πρόβλημα κάνοντας λόγο για την κατρακύλα της Κύπρου στους δείκτες διαφθοράς και πρόσθεσε ότι ο κ. Νεοφύτου μας απέδειξε ότι είναι η Τρας της Κύπρου που με τα όσα εφάρμοζε την πήραν με τις πέτρες.

Πώς θα αντιμετωπίσουν το χάος του κυκλοφοριακού

Είναι τεράστιο πρόβλημα σε πολλές περιοχές είπε ο κύριος Μαυρογιάννης. Τόνισε ότι η αποκέντρωση υπηρεσιών και οι συγκοινωνίες είναι κάποιες ενέργειες. «Μέχρι να δούμε αν θα έχουμε τραμ ή τρένο να δούμε απλές λύσεις» είπε ο κύριος Νεοφύτου «η αλλαγή στα ωράρια των σχολείων, ευέλικτο πρόγραμμα στην δημόσια υπηρεσία». Από την πλευρά του ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι η τηλεργασία και οι υποδομές για τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι κάποιες από τις λύσεις.

Τα καταληκτικά σχόλια των υποψηφίων 

Στο καταληκτικό του σχόλιο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Είμαστε πανέτοιμοι από την πρώτη μέρα να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κυπριακής κοινωνίας, δίνοντας έμφαση στη μεσαία τάξη και στη νέα γενιά. Θα πρέπει να συμμετάσχει μαζικά ο κυπριακός λαός στις εκλογές. Πιστεύω ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές και θα καταφέρουμε μέσα από τος σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρείας αποδοχής να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες».

Από την πλευρά του, ο κ. Μαυρογιάννης δήλωσε: «Για εμάς οι επιλογές που έχει μπροστά του ο λαός είναι δυο υποψηφιότητες που θα συνεχίσουν την παρούσα θλιβερή κατάσταση. Όσοι συμπολίτες μας θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα έχουν την προοπτική να στηρίξουν την αλλαγή, θέλουμε να δώσουμε ξανά την ελπίδα. Μπορούμε να σηκώσουμε τον τόπο μας λίγο ψηλότερα».

Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε: «Ο λαός θα αποφασίσει την πορεία της χώρας μας, όχι πισωγυρίσματα που θα μας οδηγήσουν σε ανασφάλεια και αποσταθεροποίηση, έχω μεγάλα οράματα που δεν χωρούν σε μισή πατρίδα. Θέλω μέσα από μια ισχυρή οικονομία να στηρίξουμε τους ευάλωτους, τη μεσαία τάξη, να αποδώσουμε δικαιοσύνη στους πρόσφυγές και κουρεμένους, να κάνουμε την Κύπρο ΑΑΑ. Θα σας δω ξανά εδώ την ερχόμενη Πέμπτη».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Ένας εκ των δύο υποψηφίων με όνομα αρχίζον από Α αποχωρεί την Κυριακή. Ο άλλος την επόμενη.

Γ. Αργυρού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Προεδρικές 2023: Τελευταία Ενημέρωση

Στην περίπτωση του ΔΗΣΥ, η χρήση του όρου αποστασία δεν μυρίζει μόνο ναφθαλίνη, αποτελεί μια κομματικά ανιστόρητη παραδοξότητα ...
 |  ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023