ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προεδρικές: Πόσο ανεξάρτητος είναι ένας ανεξάρτητος υποψήφιος;

Η αντιπροσώπευση στην Κύπρο με φόντο τις προεδρικές του 2023 και η αξία της προεδρολογίας στη δημόσια σφαίρα σήμερα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στην Κύπρο τόσο το πολιτικό σύστημα όσο και η πολιτική κουλτούρα ευνοεί τους μηχανισμούς των κομμάτων προκειμένου μέσα από τις τάξεις τους να προκύψουν οι υποψήφιοι των προεδρικών εκλογών όπου σε ένα σύστημα εκλογής δύο γύρων –με τη σύνηθη πρακτική της συναλλακτικής στήριξης ενός ή περισσοτέρων κομμάτων/ρυθμιστών- προκύπτει η εκλογή του Προέδρου. Η έννοια μιας ανεξάρτητης υποψηφιότητας που θα προσελκύσει, μαζικά, ψήφους πέραν της κομματικής προέλευσης ή ταυτότητας του εκλογικού σώματος δεν έχει επισυμβεί στην Κύπρο ακόμη σε πλήρη ισχύ –και πιθανόν να απαιτεί χρόνια ωρίμανσης προκειμένου να προκύψει ένα αντιπροσωπευτικό σύστημα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μετα-κομματικό («post-party representativeness»), στο οποίο ένας ανεξάρτητος, χαρισματικός, υποψήφιος θα προκύψει ως νικητής χωρίς την στήριξη ενός μεγάλου κόμματος. Ακόμη και στην τρέχουσα συγκυρία, σχεδόν ενάμιση χρόνο πριν τις εκλογές, τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι ως ανεξάρτητες υποψηφιότητες εξετάζονται ως προς δύο χαρακτηριστικά:

• Την διείσδυση μεταξύ κομμάτων πέραν της κομματικής τους προέλευσης. Στο πλαίσιο αυτό προκύπτει η δημοφιλία του κ. Χριστοδουλίδη σε χώρους όπως το ΔΗΚΟ και μέρος του κατακερματισμένου ενδιάμεσου χώρου

• Στην λογική της αλλαγής παραδείγματος ως προς την προοπτική μιας τρίτης κυβερνητικής θητείας του ΔΗΣΥ –με τις υποψηφιότητες που παίζουν ή θα προκύψουν να λοξοκοιτάζουν προς την στήριξη της μείζονος αντιπολίτευσης (ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-Οικολόγοι)

Προφανώς, ο ιστορικός κύκλος που το (άλυτο) Κυπριακό ολοκληρώνει δεν αποτυπώνεται μόνο στην δημοσκόπηση της «Κ» (σ.σ. τρίτο σημαντικότερο ζήτημα το Κυπριακό στην ατζέντα και τέταρτο προαπαιτούμενο για τον επόμενο Πρόεδρο η «καλή του γνώση») αλλά και στην ίδια την κοινωνία η οποία συζητά, αποκλειστικά, υπό το βάρος της οικονομικής πίεσης, της αναποτελεσματικής δικαιοσύνης, των κακώς κειμένων της κυπριακής κοινωνίας, της ανεργίας, και του διασυρμού της Κύπρου, διεθνώς, λόγω της συνεχιζόμενης διαφθοράς. Και σε αυτό το σημείο εντοπίζεται εύκολα γιατί μια πραγματική ανεξάρτητη υποψηφιότητα δεν προχωράει στην Κύπρο.

Διαβάστε το ρεπορτάζ του Γιάννη Ιωάννου στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση