ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προεδρικός Επίτροπος: Αναμένουμε τις αποφάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ

«Προσβλέπουμε σε μια Κύπρο που θα είναι πραγματικά πατρίδα όλων μας»

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την επίτευξη μιας λειτουργικής λύσης μέσω διαπραγματεύσεων, η οποία θα είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, και αναμένουμε, στο παρόν στάδιο, τις αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με βάση τα όσα διαμείφθηκαν στο πρόσφατο άτυπο δείπνο του Πρόεδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, δήλωσε ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου.

Σε χαιρετισμό του στο 7ο Φεστιβάλ Αγίου Γεωργίου στον Κορμακίτη, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι προσβλέπουμε σε μια Κύπρο που θα είναι πραγματικά πατρίδα όλων μας, με την μια κοινότητα να σέβεται τα δικαιώματα της άλλης, μια Κύπρο ελεύθερη, ειρηνική, δημοκρατική, ασφαλή και ευημερούσα για όλους τους νόμιμους κατοίκους της.

Αναφερόμενος στο φεστιβάλ, είπε ότι αυτό και οι διάφορες εκδηλώσεις που περιλαμβάνει, καταδεικνύουν τη μεγάλη προσήλωση του συνόλου της Μαρωνιτικής κοινότητας στις προσπάθειες για διατήρηση της ιστορίας, των παραδόσεων και των αξιών της κοινότητας, όπως ειδικότερα και στην προσπάθεια προσέλκυσης και συμμετοχής στις εκδηλώσεις όλων των κατοίκων του Κορμακίτη και όχι μόνον, που είναι διασκορπισμένοι σε ολόκληρη την Κύπρο.

"Σε αυτό πρωτοστατεί με τη δράση του, η οποία είναι άξια κάθε επαίνου, το Σωματείο «Κορμακίτης» που συμβάλλει σημαντικά στην αναβίωση και διατήρηση της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των Μαρωνιτών, της γλώσσας και στη σύσφιξη των σχέσεων ιδιαίτερα των νέων" πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι ο Κορμακίτης είναι σίγουρα ένα από πιο αγαπημένα μέρη της πατρίδας μας και είναι και θα παραμείνει πάντα το πιο ισχυρό σύμβολο αναφοράς για την ιστορία των Μαρωνιτών της Κύπρου και την επιβίωσή τους, μαζί με τα άλλα κατεχόμενα χωριά τους, τον Ασώματο, την Αγία Μαρίνα και τα Καρπάσια.

"Ζώντας στον εγκλωβισμό και την προσφυγιά για 44 τώρα χρόνια, οι Μαρωνίτες της Κύπρου ελπίζουν πάντα στην ελεύθερη και ασφαλή επιστροφή στα χωριά τους, επιστροφή που είναι απαραίτητη για την επιβίωσή τους.Ο στόχος αυτός της Μαρωνιτικής Κοινότητας κατέχει σημαντική θέση στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και προσωπικά του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος έχει θέσει με σαφήνεια στις διαπραγματεύσεις το απολύτως δίκαιο αίτημα για επιστροφή και των τεσσάρων χωριών στους νόμιμους κατοίκους τους, υπό Ελληνοκυπριακή διοίκηση ως ένα αυτόνομο διοικητικό σύμπλεγμα" είπε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Φωτίου είπε ότι "δυστυχώς, οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μας έχουν απογοητεύσει. Παρόλα αυτά, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την επίτευξη μιας λειτουργικής λύσης μέσω διαπραγματεύσεων, η οποία θα είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, και αναμένουμε, στο παρόν στάδιο, τις αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα με βάση τα όσα διαμείφθηκαν στο πρόσφατο άτυπο δείπνο του Πρόεδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ακκιντζί".

"Με την ελπίδα ότι οι εξελίξεις θα δικαιώσουν τις προσδοκίες μας, προσβλέπουμε σε μια Κύπρο που θα είναι πραγματικά πατρίδα όλων μας, με την μια κοινότητα να σέβεται τα δικαιώματα της άλλης, μια Κύπρο ελεύθερη, ειρηνική, δημοκρατική, ασφαλή και ευημερούσα για όλους τους νόμιμους κατοίκους της" κατέληξε.

Την ομιλία ανέγνωσε εκ μέρους του Προεδρικού Επιτρόπου, η Λειτουργός/Συντονίστρια του Γραφείου του για Θέματα Θρησκευτικών Ομάδων Ντίνα Αντωνιάδη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Ένα βήμα πριν το χάος στην Παιδεία

«Εκαλομάθαν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές.»
Ελένη Αγαθοκλέους  |  01:05

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

« Είσαι επιχειρηματίας ή γυναίκα; Είσαι σε οποιοδήποτε οικονομικό χάος ή χρειάζεσαι χρήματα για να ξεκινήσεις ...»
3% προσφορά δανείου αιτηθείτε τώρα  |  20:38

Δίωρη αποχή από του μαθητές για τα τετράμηνα

«ΠΩΣ ΕΙΔΑΝ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗ ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑ ΟΙ ΜΑΜΟΥΧΑΛΟΙ ΤΗΣ ΠΣΕΜ ΑΦΟΥ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ...»
ΜΑΡΙΑ  |  10:58

Θέμα μηνών η έλευση 5G στην Κύπρο

«Θα μπορούσε κάποιος να μας εξηγήσει γιατί το Βέλγιο ανέβαλε την εισαγωγή αυτής της τεχνολογίας (5G) ...»
Andreas Malis  |  10:14

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X