ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Η Τουρκία ουδέποτε συζήτησε ή απεδέχθη κατάργηση των εγγυήσεων

ΚΥΠΕ

Η Τουρκία «ουδέποτε συζήτησε ή απεδέχθη» κατάργηση των εγγυήσεων, δήλωσε το Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι «αυτό φαίνεται από τα πρακτικά κατά τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα».

Σε δηλώσεις του μετά τα εγκαίνια της νέας Δημοτικής Αγοράς Λεμεσού, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι εκ πρώτης όψεως δικαιώνονται οι θέσεις του Προέδρου από τα πρακτικά συναντήσεων στο Κραν Μοντανά, που είδαν το φως της δημοσιότητας από τον «Φιλελεύθερο», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αυτό που έχει σημασία ήταν να δικαιώνετο ο Κυπριακός Ελληνισμός».

«Δυστυχώς, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, όπως αποδεικνύεται και θα αποδειχθεί από τα όσα ακούω ότι θα ακολουθήσουν, συνεχίζεται μια προδιαγεγραμμένη πορεία που είχε κατά το πρώτο καταγραφεί το 1956 δηλαδή διχοτόμηση, εν συνεχεία το 1983 η ανακήρυξη του ψευδοκράτους και με αυτή τη στόχευση, δυστυχώς - με συνέπεια εκείνοι, με κάποια ασυνέπεια εμείς - συνεχίζουν να υλοποιούν αυτά τα οποία είχαν προγραμματίσει. Συνεπώς ας μην αποδίδουν ευθύνες στον όποιον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ή στην ελληνοκυπριακή πλευρά που είναι το σημαντικότερο, και ας δούμε αναλύοντας την ιστορική πορεία ποιος είναι αυτός που φέρει την ευθύνη» ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ερωτηθείς κατά πόσο μπορούμε να αναστρέψουμε το κλίμα για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η προσπάθεια μας προς αυτή την κατεύθυνση κινείται. Οι διπλωματικές ενέργειες, οι τριμερείς συνεργασίες, οι πολυμερείς συνεργασίες, η αναβάθμιση μιας πρωτόγνωρης εξωτερικής πολιτικής κατά τα 60 χρόνια, της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έχει αναβαθμίσει τον ρόλο στην περιοχή, αλλά και όχι μόνο, προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύει».

Σε ερώτηση αν η Τουρκία είχε ζητήσει κατάργηση των εγγυήσεων, ο Πρόεδρος είπε ότι «ουδέποτε συζήτησε ή απεδέχθη» κάτι τέτοιο. «Αυτό φαίνεται από τα πρακτικά κατά τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα» πρόσθεσε.

«Αυτά δήλωνε και προ και μετά της Συνόδου του Κραν Μοντανά ο κ. Τσαβούσογλου όταν μας έλεγε να ξυπνήσουμε από το όνειρο ότι μπορεί να καταργηθούν οι εγγυήσεις. Αυτές ήταν οι γραπτές θέσεις, αλλά και η εν συνεχεία ανάπτυξη των θέσεων της τουρκικής πλευράς κατά τη συνάντηση με τον ΓΓ» κατέληξε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση