ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρόεδρος: Από παράνομο σκυβαλότοπο προήλθε η πυρκαγιά στην Πάφο

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποκτήσει κάτι που έπρεπε να έχει εδώ και χρόνια, τα δικά της πτητικά μέσα, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Προτεραιότητα μας είναι η ασφάλεια των πολιτών από τις πυρκαγιές στην επαρχία Πάφου, ανέφερε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποκτήσει κάτι που έπρεπε να έχει εδώ και χρόνια, τα δικά της πτητικά μέσα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε στο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) στη Λάρνακα, όπου μετέβη αμέσως μετά την άφιξη του στην Κύπρο από την Ιορδανία, όπου ενημερώθηκε για τις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών στην επαρχία Πάφου.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ενημερώθηκε «από τον επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και από τους τρεις Υπουργούς (Αμυνας, Δικαιοσύνης και Γεωργίας) που βρίσκονται εδώ. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είναι καθ΄οδόν προς την Πάφο μετά από σχετικές οδηγίες» είπε.

Πρόσθεσε ότι έχει μιλήσει «με τον Υπουργό Εσωτερικών, έχει ξεκινήσει η καταγραφή όλων των ζημιών. Έχω μιλήσει με τους Προέδρους των τεσσάρων κοινοτήτων που έχουν επηρεαστεί, της κοινότητας στο Ψάθι, στη Χούλου, στον Άγιο Δημητριανό και στο Πολέμι» ανέφερε και σημείωσε πως «η κατάσταση δεν έχει ελεγχθεί ακόμα, γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες, έχουμε ζητήσει βοήθεια».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε «την ελληνική Κυβέρνηση που έχει ανταποκριθεί, ήδη τα αεροσκάφη βρίσκονται στη Ρόδο και αύριο το πρωί θα είναι στην Κύπρο. Το ίδιο και από την Ιορδανία, βρισκόμουν εκεί, ο Βασιλιάς ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα μας, αύριο το πρωί θα βρίσκονται στην Πάφο ενισχύσεις και από την Ιορδανία και απόψε θα υπάρχουν σε επιφυλακή, ομάδες, σε όλες τις κοινότητες».

Σημείωσε ακόμα ότι «σε κάποιες κοινότητες θα επιλέξουμε να μην επιστρέψουν συμπολίτες μας απόψε στα σπίτια τους, η ασφάλεια των πολιτών είναι η προτεραιότητα». «Έχω μιλήσει, όπως είπα και με τον Υπουργό Εσωτερικών, αλλά και με την επικεφαλής της Πολιτικής Άμυνας, έτσι ώστε να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία» ανέφερε και πρόσθεσε πως «η προτεραιότητα μας είναι η ασφάλεια των πολιτών».

Όπως είπε ο Πρόεδρος μίλησε και με «κάποιους κατοίκους στην κοινότητα Ψάθι που, δυστυχώς, τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Επαναλαμβάνω, βρίσκονται, ήδη, εκεί οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Δημοκρατίας για να γίνουν οι καταγραφές και το κράτος αμέσως θα ανταποκριθεί».

Σε ερώτηση κατά πόσον θα βρεθεί λύση, έτσι ώστε να υπάρχει μόνιμα μεγάλος αριθμός πυροσβεστικών πτητικών μέσων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως «είναι πολύ σημαντικό ότι αυτή η πυρκαγιά είχε αναγνωριστεί από πτητικό μέσο του Τμήματος Δασών μέσα στο πλαίσιο της καθημερινής έρευνας που γίνεται, ακριβώς, για να κινούμαστε προληπτικά. Δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω αυτή τη στιγμή, αλλά φαίνεται, σύμφωνα με την πληροφόρηση που είχα από τις συνομιλίες που σας είπα, ότι προήλθε από παράνομο σκυβαλότοπο».

Επανέλαβε επίσης ότι «90% των περιπτώσεων, ίσως και περισσότερο, ξεκινούν από τον ανθρώπινο παράγοντα. Άρα, όλοι μας έχουμε ευθύνη για να αποτρέπουμε τέτοιου είδους φαινόμενα» είπε και πρόσθεσε πως για κατάσβεση της πυρκαγιάς «χρησιμοποιήθηκαν πτητικά μέσα που ήταν στη διάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπήρξε άμεση ανταπόκριση από τα γειτονικά κράτη, τα οποία θέλω να ευχαριστήσω και δημοσίως».

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο θέμα των προσφορών για την απόκτηση πτητικών μέσων και είπε πως «αν δεν βγούμε σε προσφορές θα γίνει κριτική γιατί δεν βγήκαμε σε προσφορές, βγαίνεις σε προσφορές, γίνονται προσφυγές». «Η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποκτήσει κάτι που έπρεπε να έχει εδώ και χρόνια, τα δικά της πτητικά μέσα» σημείωσε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το σημαντικό είναι η πρόληψη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «το σημαντικό αυτή τη στιγμή, η προτεραιότητα μας είναι οι ανθρώπινες ζωές, κανείς μα κανείς συμπολίτης μας να μην κινδυνεύσει. Από κει και πέρα θα δούμε όλα τα υπόλοιπα και σίγουρα η πρόληψη, όταν μιλάμε για πυρκαγιές, είναι το πιο βασικό» κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση