ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόεδρος: «Αποστήματα και κακές πρακτικές δεν μπορούν να είναι ανεκτές στον αθλητισμό»

«Θέλουμε και χρειαζόμαστε καθαρό αθλητισμό, καθαρές αποφάσεις και φυσικά καθαρούς αγώνες», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης

ΚΥΠΕ

Για «επανεκκίνηση» στον χώρο του αθλητισμού έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, λέγοντας παράλληλα πως είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε με το Υφυπουργείο Αθλητισμού. Μιλώντας το απόγευμα της Τετάρτης στην Πάφο σημείωσε πως «ο ΚΟΑ έχει προσφέρει αρκετά έως τώρα στην πολιτεία και θεωρώ πως έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του».

Στον χαιρετισμό στα εγκαίνια του προπονητικού κέντρου «Νάσος Κωνσταντίνου» – Pafos FC, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη ο ΚΟΑ πλέον να μετεξελιχθεί, να υπάρξει εκσυγχρονισμός, καλύτερη οργάνωση και προγραμματισμός «αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά» όπως είπε.

«Την ίδια στιγμή και με αφορμή όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, αποστήματα και κακές πρακτικές δεν μπορούν να είναι ανεκτές στον αθλητισμό» συνέχισε ο Πρόεδρος για να σημειώσει πως «θέλουμε και χρειαζόμαστε καθαρό αθλητισμό, καθαρές αποφάσεις και φυσικά καθαρούς αγώνες».

Ήδη, είπε, μελετάμε πολύ προσεκτικά τον αθλητικό χάρτη της χώρας και μέσα από διαβούλευση και με την κοινωνία θα καταγραφούν οι όποιες ανάγκες και παραλήψεις υπάρχουν, σε νομοθεσίες, σε αθλητικές εγκαταστάσεις, σε καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και τμήματα «για να κάνουμε όλοι μαζί ένα restart στον αθλητισμό, που τόσο πολύ έχει η χώρα μας ανάγκη».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε εξάλλου στη συμμετοχή, την περασμένη εβδομάδα, των αθλητών της Κύπρου στους αγώνες μικρών κρατών της Ευρώπης, λέγοντας πως «μας έκαναν περήφανους» ενώ όπως είπε «την ίδια στιγμή συζητούσαμε στην Κύπρο για τους κόκκινους φακέλους και τα στημένα παιχνίδια».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδη αναφέρθηκε σε «πολλές όμορφες και κάποιες άσχημες αναμνήσεις» που έχει ο ίδιος από μικρός μέχρι και σήμερα, από τα δυο ιστορικά Σωματεία της πόλης, τον ΑΠΟΠ και τον Ευαγόρα, αλλά και τη σημερινή ομάδα PAFOS FC. Άσχημες, όπως είπε, «διότι θυμάμαι τις δύο ομάδες να ανεβοκατεβαίνουν στη δεύτερη κατηγορία». Αναφέρθηκε ακόμη στον χώρο αυτό που δημιουργήθηκε αρχικά το 2000, μετά την ενοποίηση των ιστορικών Σωματείων της πόλης ΑΠΟΠ και Ευαγόρα και τη συνένωση των εγκαταστάσεών τους. Οι εργασίες ανάπλασης και εκσυγχρονισμού του χώρου, που άλλαξαν σημαντικά την εικόνα του προπονητικού κέντρου, αλλά και της ίδιας της ενοποιημένης ομάδας Πάφος FC, άρχισαν το 2018, συνέχισε, με την έλευση των νέων ιδιοκτητών Sergei Lomakin και Roman Dubov.

Ακόμη αναφέρθηκε στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του προπονητικού κέντρου, με τρία νέα υπερσύγχρονα γήπεδα ποδοσφαίρου, ιατρική αίθουσα και αίθουσα αποκατάστασης, γήπεδα futsal και beach soccer, σύγχρονο γυμναστήριο για τις ανάγκες των αθλητών, πλήρη ανανέωση των αποδυτηρίων και των γραφείων της Ακαδημίας και άλλες πολλές πρωτοποριακές υποδομές, σημειώνοντας πως το συνολικό κόστος των ανακαινίσεων ανήλθε στα περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως σήμερα «είναι μια μέρα μέρα ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Σωματείου», αφού όπως είπε, η Πάφος FC υλοποιεί πλέον ένα διαχρονικό στόχο για τη δημιουργία ενός υψηλών προδιαγραφών προπονητικού κέντρου.

Μίλησε για «προπονητικό κέντρο πραγματικό στολίδι για τον κυπριακό αθλητισμό», το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των ακαδημιών, με στόχο να φέρει τους νέους κοντά στον αθλητισμό και μακριά από τους καθημερινούς κινδύνους.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τέτοιες πρωτοβουλίες όπως της διοίκησης και των ανθρώπων της Πάφος FC, συμβάλλουν τα μέγιστα και αποτελούν τη βάση για «να αποκτήσουμε ως χώρα, σωστή διαπαιδαγώγηση των νέων, να αλλάξουμε νοοτροπία και να αποκτήσουμε αθλητική παιδεία και αθλητικό πολιτισμό».

Επεσήμανε ακόμη πως ενδεικτικό της σημασίας του Προπονητικού Κέντρου «Νάσος Κωνσταντίνου», αποτελεί και το γεγονός ότι η ακαδημία της ομάδας αριθμεί αυτή τη στιγμή περίπου 400 παιδιά όλων των ηλικιών, 32 προπονητές για όλα τα τμήματα και πάνω από 80 άτομα προσωπικό, επιτελώντας βαρυσήμαντο αθλητικό, αλλά και κοινωνικό έργο, σε ολόκληρη την Επαρχία της Πάφου, αλλά και παγκύπρια.

«Οι αθλητικές εγκαταστάσεις στη χώρα μας, και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, φαίνεται ότι υστερούν αρκετά, σε τεχνολογία, σε προσβασιμότητα και σε εξοπλισμό, ειδικά αν συγκρίνουμε με το εξωτερικό» είπε και αναφέρθηκε στην υπάρχουσα αθλητική υποδομή με τέσσερα - πέντε στάδια που πλησιάζουν τις σύγχρονες ανάγκες και τα ευρωπαϊκά πρότυπα, το νέο στάδιο ποδοσφαίρου στη Λεμεσό, το ΓΣΠ στη Λευκωσία, το γήπεδο της ΑΕΚ στη Λάρνακα, αλλά και τα δυο κλειστά γήπεδα, το Ελευθέρια στη Λευκωσία και το Σπύρος Κυπριανού στη Λεμεσό, που θα αναβαθμιστούν ενόψει του Eurobasket 2025.

Η Πολιτεία, συνέχισε, θα ενισχύσει την επένδυση στον αθλητισμό, καθώς, όπως είπε, πρόκειται για επένδυση στα παιδιά μας και στο μέλλον της πατρίδας μας. Πρόθεσή μας, στο μέτρο πάντοτε που το επιτρέπουν οι οικονομικές δυνατότητες του κράτους, είναι να στηρίζουμε έργα που προσδίδουν ιδιαίτερη ώθηση στην ανάπτυξη του αθλητισμού σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του μαζικού κοινωνικού αθλητισμού, του αθλητικού τουρισμού και φυσικά του πρωταθλητισμού, συμπλήρωσε.

Σχετικά με το προπονητικό κέντρο της Πάφος FC ανέφερε πως αυτό συμβολικά ονομάστηκε «Νάσος Κωνσταντίνου» εις μνήμην του νεαρού πρώην ποδοσφαιριστή και αρχηγού της ομάδας της Πάφου και της Ακαδημίας ο οποίος, έπεσε θύμα τυφλής οπαδικής βίας στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλη του 2017.

Με την ευγενή αυτή ενέργεια, στέλνετε και το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η άθληση συντελεί στην ωρίμανση του ανθρώπου και τον κρατά μακριά από φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας, όπως η βία και τα ναρκωτικά, είπε. Πρόσθεσε πως στον αθλητισμό «δεν έχουμε να χωρίσουμε απολύτως τίποτα» αντιθέτως μας ενώνουν πολλά, ενώ είπε πως καμία βία δεν μπόρεσε ποτέ να αλλάξει κάποιο τελικό σκορ στον αθλητισμό.

Επανέλαβε ακόμη πως μόνο μέσω της σωστής και επιστημονικής διαπαιδαγώγησης των νέων και με ασφαλείς και σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, μπορούμε να έχουμε στο άμεσο μέλλον σωστούς αθλητές, σωστούς φιλάθλους και φυσικά και πάνω από όλα σωστούς παράγοντες.

Είπε ακόμη πως έχει ενημερωθεί για το αίτημα της ομάδας προς την Πολιτεία για παραχώρηση του σταδίου «Στέλιος Κυριακίδης» που διαχρονικά αποτελεί την έδρα της Πάφος FC, αλλά και για το άμεσο θέμα αντικατάστασης του τάπητα του στίβου. Και για τα δυο αυτά θέματα θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις προς το συμφέρον όλων, είπε.

Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες της κοινωνίας, ανεβάζουμε σήμερα τον πήχη ακόμα πιο ψηλά για την αθλητική και όχι μόνο υποδομή στην περιοχή, αλλά και γενικότερα στον τόπο μας, είπε και ευχήθηκε τα σημερινά εγκαίνια να στεφθούν με την έξοδο της ομάδας στην Ευρώπη, στη νέα χρόνια.

Κατά την εκδήλωση απονεμήθηκε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη τιμητική πλακέτα και ένας πίνακας με φωτογραφίες του από τους αγώνες της Πάφος FC που παρακολούθησε.

Προσερχόμενος στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε εξάλλου εντυπωσιασμένος με την παρουσίαση που του έγινε για το κέντρο «για όλα όσα έγιναν, αλλά πολύ περισσότερο για όλα αυτά που θέλουν να γίνουν».

Σε ερώτηση για το θέμα του σταδίου «Στέλιος Κυριακίδης», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «υπάρχει η λύση, η οποία θα εξυπηρετεί τους σκοπούς της ομάδας ποδοσφαίρου, και την ίδια στιγμή και τους αθλητές του στίβου». Και είναι αυτή ακριβώς η πρόταση, η ιδέα για την οποία αύριο θα μιλήσει, όπως είπε, με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, ώστε να προωθήσουν αυτή την επιλογή.

Ερωτηθείς αν η πρόταση των ιδιοκτητών της ομάδας μπορεί να εφαρμοστεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «φυσικά και μπορεί να εφαρμοστεί. Είναι μια τεράστια επένδυση για τη χώρα μας, για την πόλη και επαρχία της Πάφου. Η επένδυση ξεπερνά τα 30 εκ., αντιλαμβάνεστε είναι κάτι που έχει αλυσιδωτές θετικές επιπτώσεις για το σύνολο των κοινοτήτων».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Πάφος FC δεν θα φύγει από σπίτι της τη νέα χρονιά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ο στόχος είναι αυτός, διότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Και την ίδια στιγμή υπάρχει λύση και για τους αθλητές του στίβου για να ανταποκριθούν και στις δικές τους ανάγκες».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Στο συνέδριο φιλοξενήθηκαν πολύ σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της Εκκλησίας, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ