ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόεδρος: Δεν πρόκειται να καμφθούμε κάτω από οποιεσδήποτε απειλές

«Για πρώτη φορά η ΕΕ έχει αποφασίσει στοχευμένα μέτρα εναντίον της Τουρκίας για τις έκνομες ενέργειες στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Newsroom K

Δεν πρόκειται να καμφθούμε κάτω από οποιεσδήποτε απειλές, είπε το βράδυ της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στο Μέγαρο Μουσικής στη Θεσσαλονίκη για την τελετή αναγόρευσης του σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος ερωτηθείς αν τον ανησυχεί η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, είπε ότι «πριν και πάνω από όλα να εκφράσω την ιδιαίτερη τιμή που σήμερα αισθάνομαι για την απονομή της υψίστης τιμής από ένα σημαντικής φήμης, ίσως μοναδικό Πανεπιστήμιο, ιδιαίτερα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με την αναγόρευση μου σε επίτιμο διδάκτορα.

Η τιμή απευθύνεται προς το σύνολο του Ελληνισμού που εκπροσωπώ για τους αγώνες και τις θυσίες του για να αποκτήσει ελευθερία, αλλά και μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το κυπριακό πρόβλημα.

Είμαστε, όπως έχουμε δηλώσει και στον ΓΓ των ΗΕ, αποδεικνύοντας την αποφασιστικότητα, αλλά και την πολιτική μας βούληση να συμμετάσχουμε στον όποιον διάλογο ο ΓΓ κρίνει αναγκαίο, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις έτσι ώστε να υπάρξει ένα γόνιμο έδαφος για ένα δημιουργικό διάλογο, προκειμένου να εξευρεθεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος».

Ερωτηθείς αν υπάρχει αλληλεγγύη από πλευράς Ευρώπης, ο Πρόεδρος είπε ότι «από ό,τι και οι ίδιοι καταγράφετε, για πρώτη φορά η ΕΕ έχει αποφασίσει στοχευμένα μέτρα εναντίον της Τουρκίας για τις έκνομες ενέργειες στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας αποστερούσα ή προσπαθώντας να αποστερήσει την ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

Κληθείς να πει αν τον ανησυχεί η στάση του Προέδρου της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αυτό που μας θωρακίζει είναι το διεθνές δίκαιο. Και η όλη πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνάψει ή και να ενισχύσει και να έχει άριστες σχέσεις με τις γείτονες χώρες. Ο καθορισμός της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τον Λίβανο με βάση τη διεθνή Συνθήκη του Δικαίου της Θάλασσας του 1982 οχυρώνουν και κατοχυρώνουν τα κεκτημένα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, οι όποιες έκνομες ενέργειες δεν δημιουργούν το όποιο έννομο αποτέλεσμα».

Τέλος, κληθείς να πει πώς αισθάνεται όταν ακούει τον Πρόεδρο της Τουρκίας να απειλεί ότι θα επαναλάβει τις ενέργειες της Τουρκίας του 1974, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως αισθάνεται «ότι βρίσκεται μακράν της οποιασδήποτε ευρωπαϊκής αρχής μια χώρα η οποία είναι και υποψήφια προς ένταξη. Ακούσατε άλλη ευρωπαϊκή χώρα να απειλεί την οποιαδήποτε τρίτη χώρα; Ακούσατε την όποια άλλη προηγμένη χώρα να δημιουργεί ή να επαίρεται για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή για τις στρατιωτικές ενέργειες στις οποίες προβαίνει; Συνεπώς δεν θα ήθελα να σχολιάσω πέραν του να πω ότι η υπόθεση της Κύπρου είναι υπόθεση του διεθνούς δικαίου, υπόθεση της ΕΕ, και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να καμφθούμε κάτω από οποιεσδήποτε απειλές. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε».,

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Χαίρομαι για τη θαρραλέα σας στάση κύριε Πρόεδρε.

Ελπίζω να μην είναι ”copy-paste” των κουρευτικών σας τοιούτων.
Γιατί αν ανακάμψαμε από το κούρεμα, αυτήν εδώ (την κάμψη) θα ακολουθήσει εθνική τραγωδία.

Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση