ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόεδρος: Eις βάρος της Παιδείας οι παρεμβάσεις των κομμάτων

«Με λύπη μου παρατηρώ να εμπλέκεται ακόμα και το μαθητικό κίνημα και να θέλει να καθορίσει πολιτικές» ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Είναι εις βάρος, δυστυχώς, της Παιδείας οι παρεμβάσεις των κομμάτων που καθορίζουν ή καθοδηγούν ή που θέλουν να ποδηγετούν τη μαθητιώσα νεολαία, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση της Κίνησης Καθηγητών «ΑΛΛΑΓΗ» με την ευκαιρία των 40 χρόνων από την ίδρυση της, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Κίνηση για τη συμβολή της, όπως είπε, «στις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που επιδιώξαμε κατά την περίοδο της πρώτης πενταετίας της διακυβέρνησης».

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συμβολή σας που μαζί με άλλες εκπαιδευτικές Κινήσεις πέρα και πάνω από σκοπιμότητες έχετε συνεργαστεί και επί των προηγούμενων διακυβερνήσεων, προκειμένου να καθοριστεί μια πορεία που να εκσυγχρονίζει το εκπαιδευτικό μας σύστημα και είναι καλά γνωστό πως οι παθογένειες, δυστυχώς, ακόμα υπάρχουν», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του κράτους (για την εκπαίδευση) είναι τους υψηλότερους στην ΕΕ, λόγω αγκυλώσεων, όπως είπε, του εκπαιδευτικού συστήματος, όπως και σε άλλους τομείς της Δημόσιας Υπηρεσίας «θα πρέπει να το παραδεχθούμε, τα μαθησιακά αποτελέσματα δεν είναι αυτά που προσδοκούμε».

Δεν είναι, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αυτά που επιθυμούν οι γονείς, δεν είναι αυτά που θα έπρεπε να αναμένουν οι μαθητές, αλλά και η Πολιτεία.

Ο Πρόεδρος είπε ότι σέβεται απόλυτα τους εκπαιδευτικούς για τη σημαντικότατη προσφορά τους και στην Παιδεία και στην ανάπτυξη του τόπου.

«Και είναι για αυτό που θέλω να καλέσω να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Προσπαθούμε τελευταία μέσα από μια πολιτική εκσυγχρονισμού να δημιουργήσουμε συνθήκες αξιολόγησης του μαθητή, του εκπαιδευτικού. Ας μη μείνουμε προσκολλημένοι στις αγκυλώσεις. Παρακολουθώ με ενδιαφέρον -και επαναλαμβάνω- με σεβασμό τις απόψεις. Θα πω, όμως, αυτό που έχω ξαναπεί. Η Πολιτεία καθορίζει την πολιτική, ύστερα από τον συμβουλευτικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίζουν οι εκπαιδευτικοί που γνωρίζουν καλύτερα από εμάς τους πολιτικούς πολλές φορές», πρόσθεσε.

Όμως, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η Πολιτεία δεν αποφασίζει χωρίς να λάβει υπόψη σύγχρονα εκπαιδευτικά συστήματα, ανάγκες της Πολιτείας, του εκπαιδευτικού συστήματος, της οικονομίας, έτσι ώστε να δημιουργήσει ελεύθερα σκεπτόμενους, καλά καταρτισμένους, ικανούς να προσφέρουν στην κοινωνία, μαθητές.

«Προκειμένου να προχωρήσουν βεβαίως και σε περαιτέρω σπουδές. Με λύπη μου παρατηρώ να εμπλέκεται ακόμα και το μαθητικό κίνημα και να θέλει να καθορίσει πολιτικές. Να καθορίσει πότε, πώς και πού θα εξετάζονται. Αδιανόητα. Είναι εις βάρος, δυστυχώς, της Παιδείας οι παρεμβάσεις των κομμάτων που καθορίζουν ή καθοδηγούν ή που θέλουν να ποδηγετούν τη μαθητιώσα νεολαία. Κάποια στιγμή θα το αντιληφθούν τα παιδιά, αλλά θα είναι πάρα πολύ αργά, γιατί θα περάσουν κάποια χρόνια για να συνειδητοποιήσουν ότι ο άκρατος κομματισμός και οι παρεμβάσεις στα δρώμενα της Παιδείας δεν είναι ό,τι πιο ευτυχές ή ό,τι πιο ωφέλιμο για την πατρίδα μας», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως στο πλαίσιο των προσπαθειών για εκσυγχρονισμό της Παιδείας, θέλουμε να δούμε τους καθηγητές μας να αξιολογούνται, να μετεκπαιδεύονται, να έχουν τις καλύτερες των συνθηκών.

«Και πιστεύω ότι η Πολιτεία προσφέρει τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό που θέλουμε είναι τη συνεργασία των καθηγητών. Και αυτό που θέλω να τονίσω είναι τις ευχαριστίες μου προς την εκπαιδευτική Κίνηση «Αλλαγή», αλλά και σε όσες των Κινήσεων επιτέλους υπερβαίνουν τα κομματικά στεγανά και παίρνουν αποφάσεις που μπορεί να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Έχουμε, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «υποχρέωση απέναντι στη νέα γενιά του τόπου να της δώσουμε τα εφόδια, να της δημιουργήσουμε εκείνες τις πεποιθήσεις της ανεκτικότητας απέναντι στους άλλους, αλλά ιδιαίτερα να καλλιεργήσουμε τη δημοκρατικότητα και την ελευθερία του πνεύματος, με πλήρη σεβασμό στις παραδόσεις και την εθνική καταγωγή μας».

«Δεν μιλώ για εθνικισμό, μιλώ για την αγάπη προς την πατρίδα μας και προς την εθνική καταγωγή μας. Αυτό δεν δημιουργεί ούτε μίσος προς τους άλλους, ο αρχαίος Ελληνισμός δεν διακρινόταν για την καλλιέργεια μίσους, αλλά αντίθετα, η φιλοσοφία του ήταν το πώς να δημιουργήσει χρηστούς πολίτες, και χρηστός πολίτης είναι εκείνος ο πολίτης που υπηρετεί την πατρίδα του μέσα από τις δράσεις και τις ενέργειες του είτε προς τους συμπολίτες του είτε προς όσους μπορεί να συμβάλουν στην προκοπή της πατρίδας μας», επεσήμανε.

Απαντώντας σε όσα λέχθηκαν για την πορεία του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχω τονίσει κατά την τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο, και προς τον ΓΓ των ΗΕ και προς τον συμπατριώτη μου, τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων κ. Ακκιντζί πως επιδίωξη δική μας και μόνη επιδίωξη είναι η όποια μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας να οδηγεί σε μια λειτουργική, βιώσιμη λύση που θα αποδίδει ένα ομαλό κράτος μακριά από εξαρτήσεις, μακριά από εγγυήσεις, μακριά από κατοχικά στρατεύματα».

«Θέλουμε να ζήσουμε ελεύθεροι για να μπορούμε να συνδημιουργήσουμε. Διαφορετικά η τύχη μας θα είναι προδιαγεγραμμένη να ακολουθήσει τις βουλές μιας τρίτης χώρας, και όταν μιλώ για τρίτη χώρα, αυτή δεν είναι άλλη από την Τουρκία. Αυτά για να μην υπάρχουν παρερμηνείες. Θέλουμε και επιδιώκουμε τη λύση, θέλουμε και επιδιώκουμε την ειρήνη, θέλουμε και επιδιώκουμε την ειρηνική συμβίωση, όχι όμως με τη δημιουργία δύο ταχυτήτων κοινότητες, δύο διαφορετικών προνομίων κοινότητες», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, η πολιτική ισότητα δεν σημαίνει πολιτική ανισότητα.

«Αυτό θα πρέπει να γίνει συνείδηση. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να έχουμε ένα ομαλό κράτος που να μπορεί να λειτουργήσει και να επιβιώσει. Αυτή είναι η επιδίωξη μας, αυτό είναι το όραμα μου, αυτή θα είναι και μέχρι την τελευταία στιγμή της προεδρίας μου η επιδίωξη μου. Και θέλω να ελπίζω και εύχομαι πως αυτή η προσπάθεια θα στεφθεί με επιτυχία, έτσι ώστε κάποια στιγμή να μπορούμε να πούμε ότι αποδώσαμε αυτά που χρωστούμε στους πολίτες. Σε αυτή την πορεία, σε αυτό τον στόχο έχετε να διαδραματίσετε φίλοι εκπαιδευτικοί σημαντικότατο ρόλο. Δεν χρειάζεται να σας υποδείξω τι θα πράξετε», πρόσθεσε.

Για 40 τόσα χρόνια, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στους εκπαιδευτικούς, «πράττετε στο ακέραιο το καθήκον σας απέναντι στην πατρίδα».

«Υπήρξατε πέραν και πάνω από κόμματα, υπήρξαν φορές που διαφωνήσαμε γιατί απλούστατα πιστεύατε ότι αυτό δεν ήταν το ορθό και σας χάρηκα και σας τιμούσα και σας σεβόμουν απόλυτα και έτσι θα συνεχίσω. Όταν πιστεύετε ότι ακολουθούμε τον εσφαλμένο δρόμο να έχετε, όπως είχατε πάντα, την τόλμη να λέτε αυτά που είναι προς όφελος του τόπου, της παιδείας, του συνόλου. Και ο σεβασμός μου θα είναι απεριόριστος, όπως υπήρξε πάντα απέναντι σας», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X