ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόεδρος: Eλπίδα για διορισμό ειδικού απεσταλμένου και ανάπτυξη πρωτοβουλίας από ΕΕ

Βεβαίως αυτή την περίοδο δεν αναμένει κανείς την οποιαδήποτε εξέλιξη, δοθέντος ότι υπάρχουν εκλογές στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στην Τουρκία, είπε ο κ. Αναστασιάδης

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Την ελπίδα ότι θα υπάρξει από πλευράς ΓΓ των ΗΕ διορισμός ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό και ταυτόχρονα ανάπτυξη πρωτοβουλίας από πλευράς της ΕΕ σε συνεργασία με τα ΗΕ, ώστε να αποφευχθούν νέα τετελεσμένα τα οποία επιδιώκει η Τουρκία, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης. 

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου για να μεταβεί στο γεύμα της Πρεσβείας της Τσεχίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς αν μπορεί, μέσα από κοινωνικού περιεχομένου συναντήσεις, όπως αυτή που θα έχει απόψε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στην εκδήλωση των ΗΕ, να επιτευχθεί ο στόχος της επανέναρξης του διαλόγου, είπε «όχι βεβαίως. Αλλά αυτό που κρατώ είναι την τελευταία επίσκεψη του Βοηθού ΓΓ για θέματα Ευρώπης ο οποίος έχει διαβεβαιώσει ότι το ενδιαφέρον του ΓΓ των ΗΕ παραμένει ενεργό, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για επανέναρξη του διαλόγου.

Βεβαίως αυτή την περίοδο δεν αναμένει κανείς την οποιαδήποτε εξέλιξη, δοθέντος ότι υπάρχουν εκλογές στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στην Τουρκία.

Εκείνο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι αφενός η βούληση του ΓΓ, η αποφασιστικότητα του, που θέλω να ελπίζω ότι θα εκδηλωθεί με τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου όπως ο ίδιος πρότεινε, δεν με ενδιαφέρει η ονομασία, και δεύτερο, μια πρωτοβουλία από πλευράς Ευρώπης την οποία προωθώ, προκειμένου σε συνεργασία με τα ΗΕ, προκαταρκτικά και προ της έναρξης ενός νέου διαλόγου, να αποφευχθούν νέα τετελεσμένα που επιδιώκει η Τουρκία και να προετοιμάσουν το έδαφος, ώστε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και σε συνεργασία με τα ΗΕ, η ΕΕ να διαδραματίσει ένα θετικό ρόλο προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση πάντα των ψηφισμάτων των ΗΕ, του ευρωπαϊκού κεκτημένου προς όφελος του συνόλου των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Ερωτηθείς διευκρίνισε ότι «το πρώτο στάδιο είναι η αποφυγή νέων τετελεσμένων και το επόμενο στάδιο είναι στο μεσοδιάστημα μέχρι τις εκλογές να προετοιμαστεί η ΕΕ σε συνεργασία με τα ΗΕ, ώστε να παρουσιάσουν μια τέτοια πρόταση που μη εκφεύγοντας των ψηφισμάτων των ΗΕ να μπορεί να αποτελέσει την κοινή βάση λύσης του Κυπριακού, ώστε να εξευρεθεί μια λειτουργική και βιώσιμη λύση στο εθνικό μας πρόβλημα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση