ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόεδρος: Έργο ενεργειακής πνοής οι υποδομές στον Βασιλικό

Σηματοδοτείται επίσημα η υλοποίηση ενός μεγαλεπήβολου στρατηγικής σημασίας έργου, σύμφωνα με το κ. Αναστασιάδη

Newsroom K

Για την απόφαση των ΗΠΑ για παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης προς την Κύπρο αλλά και τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι αφήνουμε πίσω φίλες χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα, τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να διαταραχτούν οι άριστες σχέσεις με τις δύο αυτές χώρες. «Μια μικρή χώρα, όπως είναι η Κύπρος αυτό που επιδιώκει είναι την κατά το δυνατόν άριστη ή καλύτερη δυνατή σχέση με όλα τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας» σημείωσε.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου για το τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου, ο Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αμερικανική απόφαση για στρατιωτική εκπαίδευση στην Κύπρο.

Κληθείς να αναφερθεί στο θέμα της άρσης των περιορισμών στα σημεία διέλευσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «όλα κυλούν ομαλά».

Σηματοδοτείται επίσημα η υλοποίηση ενός μεγαλεπήβολου στρατηγικής σημασίας έργου

Ιστορικό ορόσημο χαρακτήρισε την σημερινή μέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αφού όπως είπε «σηματοδοτείται και επίσημα πλέον η υλοποίηση ενός μεγαλεπήβολου στρατηγικής σημασίας και εθνικής αξίας έργου».

Σε ομιλία του στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου των εγκαταστάσεων του Τερματικού Εισαγωγής Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, στην περιοχή Βασιλικού, ο Πρόεδρος έκανε λόγο για έργο «το οποίο θέτει την Κύπρο σε τροχιά μιας νέας ενεργειακής εποχής, διανοίγοντας ισχυρές προοπτικές τόσο για την ανάπτυξη της οικονομίας όσο και την ευρύτερη πρόοδο του τόπου και των πολιτών βεβαίως».

«Είναι άκρως σημαντικό να αναφέρω, πως χαρακτηριστικό της σημασίας του έργου είναι η καθολική στήριξη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καθώς αναγνωρίστηκε ως ευρωπαϊκό έργο κοινού ενδιαφέροντος. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, εντάσσεται και η συνολική κάλυψη του κόστους κατασκευής του έργου, που ανέρχεται σε 290 εκ. ευρώ, από ευρωπαϊκούς πόρους είτε από απευθείας χρηματοδότηση που ανέρχεται σε 101 εκ. ευρώ από τον Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» είτε μέσω δανεισμού, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης» σημείωσε.

Επισήμανε επίσης πως «στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΥΦΑ, για την κατασκευή του έργου, συμμετέχει η ΑΗΚ με ένα σημαντικό ποσό που ανέρχεται στα 43 εκ. ευρώ. Με τη σημερινή κατάθεση θεμέλιου λίθου τερματίζεται επιτέλους μια πολυετής προσπάθεια έλευσης Φυσικού Αερίου στην Κυπριακή Δημοκρατία. Μια προσπάθεια, με πολυάριθμα προβλήματα, άλλοτε οφειλόμενα σε σκοπιμότητες ή σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις ή ακόμα και στην έλλειψη της απαιτούμενης αποφασιστικότητας».

«Ακόμα και κατά το τελευταίο στάδιο, τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες, υπήρξαν κάποιοι που με ανεδαφικά επιχειρήματα προσπάθησαν να ματαιώσουν το όλο εγχείρημα εν γνώση τους ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αποφασίσει ότι δεν θα χρηματοδοτεί από το 2020 έργα που αφορούσαν ενεργειακά προγράμματα με κύριο συστατικό το Φυσικό Αέριο» ανέφερε.

Γίνεται κατορθωτή η υλοποίηση μια απόφαση δύο δεκαετιών

«Σήμερα, αφήνοντας κατά μέρος το παρελθόν, με την αποφασιστική στήριξη της Πολιτείας στη Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου, αλλά και τη σημαντική συμβολή της ΡΑΕΚ, γίνεται κατορθωτό, ύστερα από σχεδόν δύο δεκαετίες, να υλοποιήσουμε την απόφαση του Γενάρη του 2003» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας την ίδια στιγμής πως «η σημερινή, ιστορικής σημασίας μέρα, με βάση το στρατηγικό σχεδιασμό τίθεται σαν κύρια προτεραιότητα η διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, η διαφοροποίηση του ενεργειακού μας μείγματος, ενώ, ταυτόχρονα, προωθεί τον ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρισμού, την επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε, «είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονίσω πως ο επιδιωκόμενος στόχος της ενεργειακής αναβάθμισης της χώρας και της ενεργειακής σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρώπη, θα έχει ως τελικούς αποδέκτες των πολλαπλών ωφελημάτων, τους ίδιους τους πολίτες.Ενδεικτικά, και μόνο, αναφέρω ότι σαν αποτέλεσμα της εισαγωγής Φυσικού Αερίου όσο και της μελλοντικής εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων που έχουν εντοπιστεί στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, μεταξύ άλλων, θα επιτευχθεί:

• Η άρση της ενεργειακής απομόνωσης της χώρας και η σταδιακή απεξάρτηση από τα εισαγόμενα υγρά καύσιμα, μέσα από τη χρήση φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, στη βιομηχανία, στη ναυτιλία, στις τουριστικές μονάδες και στις μεταφορές.

• Η μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος κατά 30%, καθώς το φυσικό αέριο αποτελεί μια πιο καθαρή μορφή ενέργειας από ό,τι τα ρυπογόνα υγρά καύσιμα που χρησιμοποιούνται σήμερα, ενώ την ίδια στιγμή, η μείωση των εκπομπών ρύπων θα περιορίσει το οικονομικό κόστος των καταβαλλομένων τελών για τις εκπομπές ρύπων.

• Ένα άλλο στοιχείο είναι η απαραίτητη ευελιξία στην παραγωγή ηλεκτρισμού, ούτως ώστε να αυξηθεί περαιτέρω η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

• Η μείωση του 15% έως και 25% στο μεταβλητό κόστος της ηλεκτροπαραγωγής έναντι της συνεχούς χρήσης υγρών καυσίμων, με αυτονόητα τα οφέλη για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

• Με την εισαγωγή φυσικού αερίου και το άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού το 2021, δημιουργούνται πλέον οι προϋποθέσεις για ακόμη χαμηλότερο κόστος κατανάλωσης».

Υψηλές προοπτικές για την περιοχή του Βασιλικού

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος αναφέρθηκε και στις υψηλές προοπτικές που διανοίγονται για την περιοχή Βασιλικού ως Ενεργειακού Κέντρου.
«Συγκεκριμένα, προχωρούμε στην αναθεώρηση του Χωροταξικού Σχεδίου Ανάπτυξης του Βασιλικού, θέτοντας στο επίκεντρο την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και την κοινωνική διάσταση. Προς τον σκοπό αυτό, πέραν των υποδομών εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης έργα που ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθούν την επόμενη τριετία», σημείωσε.

Έργα προς όφελος των κοινοτήτων της περιοχής

Ταυτόχρονα, είπε, «λαμβάνοντας υπόψη τα εύλογα αιτήματα που έθεσαν οι εννέα Τοπικές Αρχές των κοινοτήτων της περιοχής, στο εν λόγω ποσό περιλαμβάνονται αντισταθμιστικά έργα ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν αναπτυξιακά έργα προς όφελος των εν λόγω κοινοτήτων».

«Στο σημείο αυτό, χωρίς να εισέρχομαι σε απαρίθμηση των όσων οι εννέα κοινότητες θα ωφεληθούν, θα ήθελα να επισημάνω πως τα δικαιώματα των κοινοτήτων κατοχυρώνονται πλέον με νομοθετική ρύθμιση, έτσι ώστε τα ετήσια τέλη που θα καταλήγουν στο ειδικό ταμείο αντισταθμιστικών ωφελημάτων κοινοτήτων Βασιλικού, θα διανέμονται, ως ο νόμος ορίζει, για εκτέλεση έργων τοπικού ενδιαφέροντος για τις κοινότητες».

«Ανάλογης σημασίας είναι και τα οφέλη για τους κατοίκους της περιοχής που θα προκύψουν από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ως αποτέλεσμα όχι μόνο από την κατασκευή των έργων, αλλά και από τη γενικότερη τόνωση της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Συναφώς, η δρομολογηθείσα ανάπτυξη στο Βασιλικό, θα προσφέρει σταδιακά σημαντικά πλεονεκτήματα στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής τα οποία μάλιστα αναμένεται να αυξηθούν προοδευτικά με την ολοκλήρωση όλων των έργων που υλοποιούνται», ανέφερε.

«Ολοκληρώνοντας, θα ήτο παράλειψη εάν δεν εξέφραζα τις θερμές μου ευχαριστίες σε όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες:

- Τον απερχόμενο Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργο Λακκοτρύπη και το προσωπικό του Υπουργείου.
- Tη Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου,
- Tη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας,
- Tην Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου, την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου
- Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης του Έργου.

Και δεν είναι τυχαία η έκφραση ευχαριστιών προς τους πιο πάνω συντελεστές, διότι μέσα από την αγαστή τους συνεργασία και την εργατικότητα που επέδειξαν έφεραν εις πέρας την τεράστια προσπάθεια του σχεδιασμού και έναρξης του έργου, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού της Κυβέρνησης».

Τέλος συνεχάρη «την επιτυχούσα κοινοπραξία για την ανάπτυξη των υποδομών, η οποία, είμαι βέβαιος, όπως και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, επιδεικνύοντας τον ίδιο με τον μέχρις στιγμής ζήλο, θα συνεργαστούν αρμονικά, έτσι ώστε οι υψίστης σημασίας υποδομές φυσικού αερίου να παραδοθούν εντός του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος»

«Εύχομαι να είναι πραγματικά εντός του τακτού χρονικού διαστήματος, έτσι ώστε να έχω την τύχη, όχι μόνο να βάζω το θεμέλιο λίθο, αλλά να τελέσω και τα εγκαίνια» κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Το πολιτικό απόθεμα τελειώνει στον ΔΗΣΥ

«"Η απουσία ελπίδας, η έλλειψη στρατηγικής και το αφήγημα του παρελθόντος" και προσθέτω, και τα σκάνδαλα ...»
ΑΚΑ  |  10:43

Τι φέρνει η επίσκεψη Μπορέλ

«Ζοζέπ Μπορέλ, ένας φοβιτσιασμένος και καλοπληρωμένος υπάλληλος της ΕΕ που στο άκουσμα και μόνο του ονόματος ...»
ΑΚΑ  |  10:40

Οι απαντήσεις του Προέδρου για τα ταξίδια στις Σεϋχέλλες

«Πότε επιτέλους θα αντιληφθεί ο πρόεδρος της ΚΔ ότι ξεπέρασε κάποια όρια και ότι είναι ώρα να παραιτηθεί, ...»
ΑΚΑ  |  20:16

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«πραγματικα γιατι δεν καταδικαζουν καποιο σε φυλακιση . ειναι εγλημα εναντια στην ανθρωποτητα αυτο »
chris  |  10:45

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση