ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρόεδρος Εσθονίας: Θα συζητήσω το Κυπριακό με Ερντογάν εντός του έτους

«Μια τέτοια συνάντηση βρίσκεται στο πρόγραμμά μας», είπε ο Αλάρ Κάρις

ΚΥΠΕ

Ο Πρόεδρος της Εσθονίας, Αλάρ Κάρις, σκοπεύει να συζητήσει το Κυπριακό με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια συνάντησης που προγραμματίζεται να έχουν εντός του τρέχοντος έτους, όπως ο ίδιος ο κ. Κάρις δήλωσε, σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στο ΚΥΠΕ, κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κύπρο.

«Μια τέτοια συνάντηση βρίσκεται στο πρόγραμμά μας. Φαντάζομαι θα συζητήσουμε αυτό το θέμα. Δεν μπορείς να αποφύγεις κάτι τέτοιο. Γιατί έχω επισκεφθεί την Κύπρο και σίγουρα το θέμα αυτό θα εγερθεί», ανέφερε ο κ. Κάρις, κληθείς να πει αν θα εγείρει το Κυπριακό κατά τη συνάντησή τους.

Ερωτηθείς για το μήνυμα που θα δώσει στον κ. Ερντογάν και αν θα του επαναλάβει τη θέση που ήδη εξέφρασε δημόσια περί μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας στην Κύπρο, ο κ. Κάρις απάντησε: «Ναι, αυτή είναι η θέση της χώρας μας. Δεν μπορώ να δω κάποια άλλη λύση αυτή τη στιγμή».

Σε ερώτηση για τα συναισθήματά του κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Πράσινη Γραμμή στη διαιρεμένη πρωτεύουσα της Κύπρου, ο κ. Κάρις απάντησε πως όταν επισκεφθείς τον χώρο αυτό «τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα».

«Πραγματοποίησα επίσκεψη εκεί και στο παρελθόν. Είχα επισκεφθεί την Κύπρο πριν 10-12 χρόνια όταν ήμουν Πρύτανης πανεπιστημίου, και έτσι επισκέφθηκα και την άλλη πλευρά αυτής της Πράσινης Γραμμής. Είναι πάντοτε πολύ λυπηρό να βλέπει κανείς να υπάρχουν "σύνορα". Και αυτό δεν είναι το μόνο "σύνορο" στον κόσμο. Είναι μια λυπηρή ιστορία», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τις προοπτικές που υπάρχουν σε σχέση με την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Εσθονίας, ο κ. Κάρις ανέφερε πως οι δυο χώρες είναι αρκετά παρόμοιες και είναι και οι δυο ναυτιλιακές.

Επεσήμανε πως κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στο νησί συνάντησε αριθμό επισήμων, περιλαμβανομένου του Προέδρου της Δημοκρατίας, «και συζητήσαμε για τις μελλοντικές σχέσεις. Ασφαλώς το εμπόριο βρίσκεται σε ένα κάπως μέτριο επίπεδο επί του παρόντος, αλλά προσπαθούμε να το βελτιώσουμε. Και είναι σημαντικό που ήλθα με μια επιχειρηματική αποστολή, καθώς οι επιχειρηματίες συναντώνται μεταξύ τους. Η επιχειρηματική αποστολή είναι πολύ μικρή, αλλά είναι σημαντικό που υπάρχουν άτομα που ήδη δραστηριοποιούνται εδώ επιχειρηματικά. Και επίσης μια από τις εταιρείες μας έχει την έδρα της στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Έτσι υπάρχουν ήδη κάποια στοιχεία, ανέφερε, σημειώνοντας πως υπάρχει συνεργασία και στον τομέα του τουρισμού και γίνονται απευθείας πτήσεις από το Ταλίν – την πρωτεύουσα της Εσθονίας - στην Πάφο. «Έτσι αυτή είναι μια πολύ καλή αρχή για να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας», επεσήμανε.

Κληθείς να πει σε ποιους τομείς μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω οι σχέσεις των δύο χωρών, ο Εσθονός Πρόεδρος ανέφερε πως υπάρχει ένας αριθμός τομέων, «ο ναυτιλιακός ασφαλώς, και επίσης η ηλεκτρονική διακυβέρνηση για την οποία είμαστε φημισμένοι», υπενθυμίζοντας πως οι δυο χώρες έχουν υπογράψει ένα Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα αυτό.

«Εξ όσων γνωρίζω αυτό το καλοκαίρι θα χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που είναι πολύ χρήσιμη, για τους τουρίστες, οι οποίοι έτσι εάν χρειαστεί να πάρουν κάτι από το φαρμακείο θα μπορούν εύκολα να το πάρουν. Έτσι προσπαθούμε να μοιραστούμε την εμπειρία μας. Ξεκινήσαμε με την ψηφιοποίηση πριν πολύ καιρό και είχαμε νέους ηγέτες και οραματιστές για να αρχίσουμε. Ασφαλώς δεν μπορεί να υπάρξει αντιγραφή όσων έγιναν, αλλά μπορούμε να μοιραστούμε την εμπειρία μας και να εργαστούμε μαζί για να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τη θέση της χώρας του στο Ουκρανικό και εάν θεωρεί πως θα έπρεπε να επιβληθούν κυρώσεις και στην Τουρκία για τη συνεχιζόμενη κατοχή μέρους της Κύπρου, όπως έγινε με τη Ρωσία μετά την επίθεσή της κατά της Ουκρανίας, ο κ. Κάρις ανέφερε πως εναπόκειται στην Κύπρο να συζητήσει το θέμα αυτό.

Πρόσθεσε πως οι κυρώσεις είναι πάντοτε ένα δύσκολο ζήτημα. «Η Ρωσία προσπαθεί να βρει άλλες αγορές για να πωλήσει πετρέλαιο, στην Ινδία, σε άλλες χώρες, στην Κίνα κ.λ.π, και έτσι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι κυρώσεις πρόκειται να δουλέψουν. Ποτέ δεν δουλεύουν 100%. Μπορεί να δουλέψουν στο 60%. Αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική για τις κυρώσεις», ανέφερε.

Ως προς το τί πρόκειται να συμβεί εδώ, σημείωσε, «είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς, γιατί αυτή είναι μια πολύ λυπηρή ιστορία. Οι δυο κοινότητες εδώ είναι χωρισμένες. Και ελπίζω ότι η απεσταλμένη των ΗΕ θα βοηθήσει για την επίλυση της κατάστασης και για την εξεύρεση μιας διζωνικής λύσης για την Κύπρο».

«Όσον αφορά την Ουκρανία, την επισκέφθηκα ορισμένες φορές, και μετά την έναρξη του πολέμου, και έτσι έχω δει από αρκετά κοντά το τι συμβαίνει στην Ουκρανία, και δυστυχώς αυτή η επιθετικότητα συνεχίζεται. Αυτό που χρειάζεται η Ουκρανία είναι ασφαλώς ανθρωπιστική βοήθεια, οπλισμό και άλλα. Έτσι πρέπει όλοι να κάνουμε τα πάντα για να τερματιστεί αυτή η επιθετικότητα που είδαμε στην Ουκρανία. Υπάρχουν και κοινά στοιχεία με αυτό που συμβαίνει στη Γάζα, παρόλο που ήταν η Χαμάς που ξεκίνησε αυτή τη διαμάχη στη λωρίδα της Γάζας», ανέφερε ο Εσθονός Πρόεδρος.

Ερωτηθείς αν μπορεί να δει ομοιότητες μεταξύ της κατάστασης στην Ουκρανία και στην Κύπρο, επεσήμανε πως «μπορείς πάντα να βρεις ομοιότητες σε διαφορετικές διενέξεις και πολέμους. Το πόσο αυτό βοηθά σε μια λύση είναι άλλο ζήτημα. Αλλά είναι το ίδιο και εδώ στην Κύπρο: πρέπει να βρούμε μια λύση για να ενώσουμε με κάποιο τρόπο τις κοινότητες εδώ. Είμαι ευχαριστημένος που βλέπω ότι η ΕΕ παρέχει επίσης κάποιους πόρους για τη δημιουργία ενός κέντρου για νεοφυείς επιχειρήσεις στη Λευκωσία και για τις δυο πλευρές, όχι μόνο για τους Ελληνοκύπριους. Αυτή είναι μια πολύ καλή αρχή για να ενωθούν οι κοινότητες», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το μεταναστευτικό και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος λόγω των ροών παράτυπων μεταναστών που φθάνουν στο νησί, ο Πρόεδρος της Εσθονίας απάντησε πως «συμμετέχουμε στη FRONTEX σε μια προσπάθεια να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Έχουμε δει μετανάστευση και δίπλα από τα σύνορά μας από τη Βόρεια Αφρική και ορισμένες άλλες χώρες, και η Ρωσία χρησιμοποιεί αυτή τη μετανάστευση ως όπλο».

«Από ότι θυμάμαι 7% του πληθυσμού στην Κύπρο ήδη αποτελείται από μετανάστες από διάφορες χώρες. Δεν έχουμε αυτού του είδους τη μετανάστευση στην Εσθονία, αλλά έχουμε πρόσφυγες από την Ουκρανία. Και 4% του πληθυσμού μας είναι πρόσφυγες από την Ουκρανία», ανέφερε.

«Έτσι αυτή είναι μια διαφορετική ιστορία, αλλά πάλι πρέπει να λυθεί αυτό το πρόβλημα, να βρεθούν καταλύματα, να βρεθούν σχολεία για εκπαίδευση κλπ. Έτσι κατανοούμε την κατάσταση στην Κύπρο» που είναι μια χώρα της πρώτης γραμμής σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση», είπε ο κ. Κάρις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση