ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρόεδρος για δηλώσεις Τσιελεπή - Αβάσιμοι και κακόβουλοι οι ισχυρισμοί

Υπενθυμίζω πως όταν άλλοι επέλεξαν το όχι για να τσιμεντώσουν το ναι, εγώ τόλμησα, απέναντι στο ρεύμα, να πάρω ξεκάθαρη θέση ενάντια στις απόψεις συμβούλων μου, είπε ο κ. Αναστασιάδης

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Αβάσιμοι και κακόβουλοι είναι οι ισχυρισμοί για το τι έγινε στο Μοντ Πελεράν ενώ για τα διαμειφθέντα στο Κραν Μοντανά διαψεύδονται από τα πρακτικά του ΟΗΕ, τις δηλώσεις Τσαβούσογλου και συνεντεύξεις του Ανδρέα Μαυρογιάννη, δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε σχέση με χθεσινές δηλώσεις του Τουμάζου Τσιελεπή σε ραδιοφωνικό σταθμό που αναδημοσιεύονται από μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι, ο κ. Τσιελεπής σε δηλώσεις του στον «ΠΟΛΙΤΗ» ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι όποιες ευθύνες βαραίνουν την ε/κ πλευρά για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελεράν και το Κραν Μοντανά, τις έχει ο Νίκος Αναστασιάδης.

Επίσης ο κ. Τσιελεπή δήλωσε «ο ΓΓ αποκάλυψε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η Τουρκία του επέδωσε εμπιστευτικό έγγραφο για κατάργηση Εγγυήσεων. Εάν δείτε τα πρακτικά του Κραν Μοντανά, τα οποία δήθεν δικαιώνουν το αφήγημα του Προεδρικού και καταρρίπτουν το αφήγημα του ΑΚΕΛ, εάν δείτε την τελευταία συνάντηση του Προέδρου με τον ΓΓ πριν μπουν μέσα τη μοιραία νύκτα, θα τα καταλάβατε όλα». Συνεχίζοντας είπε «εκεί ο ΓΓ του αποκάλυψε ότι η Τουρκία του επέδωσε εμπιστευτικό έγγραφο για κατάργηση εγγυήσεων, επεμβατικών δικαιωμάτων και αποχώρηση στρατευμάτων με μηχανισμό επιτήρησης». «Ο Πρόεδρος επέμενε ότι έπρεπε να φύγουν όλα τα στρατεύματα από την πρώτη μέρα», σημείωσε ο κ. Τσιελεπής.

Αυτούσια η ανακοίνωση 

Αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του κ. Τουμάζου Τσιελεπή σε ραδιοφωνικό σταθμό και που αναδημοσιεύονται σήμερα από μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, επιθυμώ να επισημάνω τα ακόλουθα:

1. Σαφής ήταν και παραμένει η θέση μου ότι, παρά το γεγονός πως ξεκάθαρη απόφαση μου είναι η στήριξη του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, δεν θα εμπλακώ κατά την προεκλογική περίοδο σε αντιπαραθέσεις με υποψηφίους ή τα επιτελεία τους, εκτός εάν κάποιοι εμπλέξουν το όνομα μου χάριν εκλογικών σκοπιμοτήτων.

2. Οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Τουμάζου Τσιελεπή, δυστυχώς, δεν μου επιτρέπουν να αφήσω αναπάντητους ανυπόστατους ισχυρισμούς που θέλουν να επαναφέρουν το αφήγημα του ΑΚΕΛ ότι για το ναυάγιο των συνομιλιών την ευθύνη φέρει η ελληνοκυπριακή πλευρά ή κατά κύριο λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πιο συγκεκριμένα:

(α) Οι ισχυρισμοί που προβάλλονται για τα όσα έλαβαν χώρα στο Μοντ Πελεράν είναι παντελώς αβάσιμοι και κακόβουλοι, αφού σαν αποτέλεσμα των συνομιλιών εκείνων, οδηγηθήκαμε τον Ιανουάριο του 2017 στη Γενεύη, όπου για πρώτη φορά κατατέθηκαν χάρτες επί του εδαφικού, με αποκλίνουσα διαφορά το 1%.

(β) Για τα όσα αναφέρονται για τα συμβάντα στο Κραν Μοντανά περί ενημέρωσης μου από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για ύπαρξη επιστολής της Τουρκίας που αποδεχόταν κατάργηση των εγγυήσεων, θα ήθελα να υπενθυμίσω πως ανάλογοι ισχυρισμοί διαψεύδονται:

(i) Από τα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών που είδαν το φως της δημοσιότητας.

(ii) Από τις θέσεις της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια του δείπνου.

(iii) Από δηλώσεις του ιδίου του κ. Τσαβούσογλου τόσο πριν όσο και μετά το κρίσιμο δείπνο.

(iv) Από δεκάδες συνεντεύξεις του διαπραγματευτή κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη που διέψευδε ανάλογα αφηγήματα.

(v) Οι γραπτές μας προτάσεις υποβλήθηκαν στις 5 και 6 Ιουλίου ύστερα από τις διευκρινίσεις που δόθηκαν στις 4 Ιουλίου από τον κ. Άιντε για τα 6 σημεία του πλαισίου που υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

(vi) Οι προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς ετοιμάστηκαν, με οδηγίες μου, από τον διαπραγματευτή και την ομάδα του, στην οποία συμμετείχε και ο κ. Τσιελεπής. Συνεπώς, ο ισχυρισμός πως «υποβάλαμε μυθιστόρημα» αποτελεί προσβολή για το σύνολο της διαπραγματευτικής ομάδας και τον τότε Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ που στις 5 Ιουλίου, με ανάρτηση του στο διαδίκτυο, επικροτούσε και χαιρέτιζε την πρωτοβουλία της δικής μας πλευράς.

Υπενθυμίζω πως όταν άλλοι επέλεξαν το όχι για να τσιμεντώσουν το ναι, εγώ τόλμησα, απέναντι στο ρεύμα, να πάρω ξεκάθαρη θέση ενάντια στις απόψεις συμβούλων μου.

Τέλος, να υπενθυμίσω ακόμη πως στις εκλογές του 2018, το ίδιο αφήγημα του ΑΚΕΛ απορρίφθηκε από το 56% του Κυπριακού Ελληνισμού με την επανεκλογή μου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση