ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόεδρος - Δεν πάει άλλο με τις τουρκικές προκλήσεις

Εξάλλου, ερωτηθείς αν επιθυμεί να προβεί σε σχόλιο σε σχέση με την έλευση γεωτρύπανου στη Λάρνακα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε αρνητικά

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Από τη δραστηριοποίηση της ΕΕ υπάρχει μια αντίληψη ότι δεν πάει άλλο με τις προκλήσεις της Τουρκίας, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην αποψινή εκδήλωση του ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι έχουμε ήδη ζητήσει σημαντικά πράγματα από την ΕΕ για την Τουρκία και ερωτηθείς αν υπάρχει διάθεση από την ΕΕ για να ασκηθούν πιο σοβαρές πιέσεις ή κυρώσεις προς την Τουρκία, είπε ότι «γίνονται τα αναγκαία διαβήματα, οι αναγκαίες διπλωματικές ενέργειες, και τη Δευτέρα θα υπάρξει η Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών που θα την ακολουθήσουν ενδεχόμενα και κάποιες άλλες.

Νομίζω ότι, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, από τη δραστηριοποίηση της ΕΕ υπάρχει μια αντίληψη ότι δεν πάει άλλο με τις προκλήσεις της Τουρκίας».

Ερωτηθείς αν αυτό θα μεταφραστεί σε συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα που θα αναγκάσουν την Τουρκία να αλλάξει στάση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξουν τέτοιες πρωτοβουλίες έτσι ώστε να έχουν αποτέλεσμα».

Εξάλλου, ερωτηθείς αν επιθυμεί να προβεί σε σχόλιο σε σχέση με την έλευση γεωτρύπανου στη Λάρνακα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε αρνητικά.

Αυτούσια η ομιλία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας στην εκδήλωση

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε έτσι ώστε να γίνει και αντιληπτό από την Τουρκία, αλλά και από όσους μας συμπαραστέκονται πως η λύση του Κυπριακού είναι προς όφελος και της Τουρκίας, είναι προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ομιλία του στην εκδήλωση του Δημοκρατικού Συναγερμού με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 44 χρόνων από την ίδρυση του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε, μεταξύ άλλων, ότι όλοι γνωρίζουν πόσο ο ίδιος προσπάθησε για την επανένωση της πατρίδας, μέσα από μια μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα οδηγούσε σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Πρόσθεσε ότι «για πρώτη φορά από τη δημιουργία του προβλήματος, ύστερα από την εισβολή και την κατοχή, πετύχαμε η ΕΕ να είναι παρούσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πετύχαμε η Τουρκία για πρώτη φορά να συμμετέχει σε διάλογο για λύση του Κυπριακού. Πετύχαμε για πρώτη φορά να κατατεθεί χάρτης εδαφικών περιοχών, όπου οι δύο κοινότητες θα συμβιούσαν ειρηνικά. Αποδείξαμε ότι θέλουμε και επιδιώκουμε τη λύση του Κυπριακού και δεν με απασχολούν κάποιοι παράγοντες - και μιλώ για τρίτους, ξένους που μπορεί να έχουν τα δικά τους αφηγήματα. Εννοώ τρίτους εκτός Κύπρου.

Αυτό που γνωρίζω είναι ότι στο Κραν Μοντανά κατέθεσα γραπτές προτάσεις, τόλμησα να καταθέσω γραπτές προτάσεις χωρίς να λαμβάνω υπόψη το πολιτικό κόστος, όπως έπραξα άλλωστε και το 2004.

Όμως, δεν ήταν δυνατόν να οδηγηθούμε στο ποθητό, διότι η Τουρκία εμμένει σε θέσεις που δεν εξυπηρετούν ούτε τους Τουρκοκύπριους ούτε τους Ελληνοκύπριους, αλλά μόνο τα δικά της στρατηγικά συμφέροντα.

Και αυτό δεν ήταν δυνατόν να το αποδεχθώ, διότι θα ήταν υποδούλωση του συνόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη βουλιμία ή τις βουλήσεις της Τουρκίας. Απέδειξα ότι επιθυμώ και επιδιώκω τη συνέχιση του διαλόγου μέσα από τη συναντίληψη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακκιντζί τον Νοέμβριο του 2019 ύστερα από την πρόσκληση του ΓΓ των ΗΕ».

Υπογράμμισε ότι «αυτός ο λαός έχει αξιοπρέπεια και περηφάνεια. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχθώ λύση, η οποία, αντί να οδηγεί σε ένα σύγχρονο λειτουργικό κράτος, ενδεχόμενα την επομένη να καταρρεύσει για να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιδιώκουμε να λύσουμε.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε έτσι ώστε να γίνει και αντιληπτό από την Τουρκία, αλλά και από όλους όσοι μας συμπαραστέκονται πως η λύση του Κυπριακού είναι προς όφελος και της Τουρκίας, είναι προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, αλλά αρκεί κάποιοι να μη θεωρούν ότι αυτό το νησί θα αποτελέσει μια άλλη Συρία, μια άλλη Λιβύη, ένα άλλο Ιράκ, μέσα στους σχεδιασμούς της ‘γαλάζιας πατρίδας’.

Γαλάζια είναι και η δική μας πατρίδα, με την έννοια ότι περιβρέχεται από μια θάλασσα που είναι γαλάζια και ως κυρίαρχη χώρα έχει αποκλειστική οικονομική ζώνη. Και παρακολουθούμε όλοι τις παραβιάσεις, τη δεύτερη εισβολή της Τουρκίας, η οποία κατά τα άλλα ήθελε λύση του κυπριακού προβλήματος και όχι έλεγχο ολόκληρης της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παρακολουθούμε όλοι τι συμβαίνει στη Συρία, παρακολουθούμε όλοι τι συμβαίνει στη Λιβύη, παρακολουθούμε τις προκλήσεις εναντίον της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «αυτό που θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ένα. Ότι, σε στενή συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, σε εναρμόνιση με την ΕΕ, με βάση το διεθνές δίκαιο που είναι όπλα που επιλέγουμε χωρίς να εγκαταλείπουμε την αμυντική μας θωράκιση, εκείνο που θέλω να κάνω ξεκάθαρο, διότι είδα κάποια σχόλια που ουδόλως έχουν σχέση με αυτό που ήθελα να μεταδώσω, είναι ότι είπα πως με βάση τον πατριωτικό ρεαλισμό, αυτό που υπαγορεύεται είναι ένας πολιτικός να μπορεί να επιλέξει τα όπλα που θα χρησιμοποιήσει προκειμένου να πετύχει ένα στόχο.

Και η στρατικοποίηση δεν είναι ένα από τα όπλα που προσφέρονται. Όμως, από το να πεις ότι η στρατικοποίηση δεν είναι αυτό που θα σου δώσει το αποτέλεσμα μέχρι το κάποιοι να ερμηνεύουν ότι τάχα μπορεί να υποδηλοί παράδοση του Αναστασιάδη, πλανώνται πλάνην οικτράν. Και εκσυγχρονίσαμε και έχουμε ένα σύγχρονο στρατό, όχι για να επιτεθεί αλλά ως μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε για να υπερασπιστούμε τα εδάφη μας.

Αυτό είναι που θέλω να μεταφέρω και να μεταδώσω, ενώ την ίδια ώρα μέσα από τη διπλωματία, μέσα από τις σχέσεις που έχουμε δημιουργήσει, μέσα από την παρουσία μας στην ΕΕ θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ώστε να πετύχουμε το ποθητό. Και εύχομαι αυτό το ποθητό να έρθει πριν την ολοκλήρωση της θητείας μου».

Κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε το έργο και την προσφορά του ιδρυτή του Δημοκρατικού Συναγερμού, Γλαύκου Κληρίδη προς την πατρίδα και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέδραμαν σε μια ευρύτερη ενότητα του πολιτικού κόσμου.

Πρόσθεσε ότι κριτική θα ασκείται και είναι ωφέλιμη, και αποτελεί σεβασμό στη δημοκρατία.

Αναφέρθηκε επίσης στον εκσυγχρονισμό του κράτους που επήλθε τα τελευταία χρόνια μέσα και από μεταρρυθμίσεις, αλλά και από την εναρμόνιση της Κύπρου με την ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «ακούσαμε τα εύσημα από τρίτους», επισημαίνοντας ταυτόχρονα τη «σωστή δημοσιονομική διαχείριση που οδήγησε στην επανεκκίνησης της οικονομίας». 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση