ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:11
 

Σε Γκουτέρες και Λουτ επαφίεται η συνέχιση της διαδικασίας

Μία περίπου ώρα διήρκησε η συνάντηση των ηγετών με την συμμετοχή της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών

Newsroom K

Στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και στην ειδική απεσταλμένη του, Τζέιν Χολ Λουτ, εναπόκειται πλέον η απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχιστεί η διαδικασία στο Κυπριακό, μετά την άκαρπη προσπάθεια για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς, ανέφερε διπλωματική πηγή. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η διαδικασία δεν συνεχίζεται με οποιοδήποτε τρόπο στην Κύπρο.

Επιστρέφοντας από την κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και την κ. Λουτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε ότι η διμερής συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, στο περιθώριο της Γενικής Συνόδου θεωρείται βέβαιη, με την διπλωματική πηγή να σημειώνει ότι «η τριμερής συνάντηση υπάρχει ως προοπτική». Αναμένεται εξάλλου ότι η κ. Λουτ θα συνεχίσει τις επαφές της με τις εγγυήτριες δυνάμεις, σύμφωνα όμως με την ίδια πηγή, δεν υπάρχει πληροφόρηση αν αυτό θα γίνει πριν τη μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη.

«Δεν πήγε τίποτα χαμένο, μάθαμε πως σκέφτεται» η άλλη πλευρά, σχολίασε καταληκτικά η ίδια πηγή.

Ακιντζί: Δεν ολοκληρώθηκε η προσπάθεια για τους όρους αναφοράς

Σε δηλώσεις προς τον τ/κ τύπο προέβη ο Μουσταφά Ακιντζί μετά την συνάντηση του με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και την προσωρινή σύμβουλο του ΓΓ ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ.

«Δεν έχουμε φτάσει στο σημείο που θα μπορούμε να δηλώσουμε ότι ολοκληρώσαμε τους όρους αναφοράς, οι οποίοι αποτελούν τον κύριο στόχο αυτών των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο κ. Ακιντζί πρόσθεσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα στην Κύπρο έλαβαν χώρα εντατικές και ωφέλιμες επαφές.

Συνεχίζεται η διαδικασία

Σύμφωνα με τον τ/κ ηγέτη, η προσπάθεια για την ολοκλήρωση των ορών αναφοράς θα έχει συνέχεια. Όλες οι πλευρές συμφωνούν για αυτήν την εξέλιξη. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας και των ορών αναφοράς, οι οποίοι θα αποτελέσουν ένα νέο σημείο εκκίνησης», πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί.

Στο τέλος αυτού του μηνός, ο κ. Ακιντζί θα επισκεφθεί την Νέα Υόρκη και θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Το ενδεχόμενο της τριμερούς διάσκεψης

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο της τριμερούς διάσκεψης, ο τ/κ ηγέτης πρόσθεσε τα εξής: «Ο κ. Γκουτέρες επιθυμεί μια τριμερής συνάντησης. Αυτό δεν αναμένεται να συμβεί κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η συνάντηση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί αργότερα μετά το πέρας της Γενικής Συνέλευσης».

Ο κ. Ακιντζί πρόσθεσε ότι οι εργασίες της κ. Lute θα έχουν συνέχεια. Η κ. Lute θα έρθει σε επαφή με τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Νωρίτερα

Μια περίπου ώρα διήρκησε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και την Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λούτ.

Δεν εγκαταλείπουμε την ελπίδα είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης σημειώνοντας ότι η διαδικασία για συνομολόγηση των όρων αναφοράς είναι εν εξελίξει.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από τον χώρο του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας, όπου είχε μια άτυπη κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακκιντζί και την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν έγινε η οποιαδήποτε συζήτηση κατά τη διάρκεια της μικρής δεξίωσης, απλά φιλικές ανταλλαγές και αστεϊσμοί, αλλά φυσικά και η έκφραση ελπίδας και η ενθάρρυνση της κας Λουτ να συνεχίσει την προσπάθεια με την ελπίδα να καταλήξουμε σε κάτι που θα δημιουργεί προοπτικές για δημιουργικό διάλογο». 

Ερωτηθείς πώς θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, ο Πρόεδρος είπε ότι «είναι θέμα της κας Λουτ με τις επαφές που θα έχει και με τις εγγυήτριες δυνάμεις να κρίνει ή να προετοιμάσει κάτι που να αποτελεί τη βάση για τους όρους αναφοράς».  Σε ερώτηση ποια είναι η προοπτική για την τριμερή συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτή την ώρα εκείνο που γνωρίζω είναι ότι το βέβαιο είναι ότι θα τον συναντήσω».

Ερωτηθείς αν υπάρχει απογοήτευση που δεν ευοδώθηκε αυτή η προσπάθεια, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν υπάρχει απογοήτευση, δεν εγκαταλείπουμε την ελπίδα, βρίσκεται μια διαδικασία εν εξελίξει, συνεπώς, ας περιοριστούμε μέχρι εδώ».

Νωρίτερα, ο κ. Αναστασιάδης εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο πριν από την συνάντηση, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «η προσπάθεια συνεχίζεται». Ερωτηθείς αν αυτή η συνάντηση μπορεί να μας φέρνει πιο κοντά στη διαμόρφωση όρων αναφοράς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «υποδηλοί ότι η προσπάθεια συνεχίζεται. Πέραν τούτου, ουδέν σχόλιο».

Έκτη συνάντηση με του ηγέτες

Προηγουμένως νέες συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη πραγματοποίησε και την Παρασκευή σε μια προσπάθεια για να υπάρξει κατάληξη στους όρους αναφοράς.

Η κ. Λουτ είχε συνάντηση στις 9.30 με τον κ. Ακιντζί και με την ολοκλήρωση μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο για την καθορισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη διήρκησε μιάμιση ώρα. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η συνάντηση ολοκληρώθηκε στις 11 και η κ. Λουτ αναχώρησε χωρίς δηλώσεις. Δηλώσεις δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής ούτε από την τ/κ πλευρά.

Η αξιωματούχος των ΗΕ βρίσκεται στο νησί από την Κυριακή και καθημερινά έχει επαφές με τους δύο ηγέτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί το ΑΚΕΛ «πυροβολεί» τον Χριστοδουλίδη;

«Στην Καθημερινή φαίνεται πως έδωσαν στον Χριστοδουλίδη το Αλάθητο του Πάπα. Σε λίγο και σε εικόνισμα. ...»
Ένας Πολίτης  |  13:58

Για ακόμα μία χρονιά στις «ελαττωματικές» δημοκρατίες η Κύπρος

«Μα είναι δυνατό να έχουμε ελληματική δημοκρατία? Εμείς που έχουμε πρόεδρο τον Αναστασιάδη και ...»
ΑΚΑ  |  10:24

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου, Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
3% Απλή και προσιτή προσφορά δανείου  |  21:53

Μπήκαν σε κόντρα Χριστοδουλίδης – ΑΚΕΛ για την εξωτερική πολιτική

«Όταν όμως ο πεθερός πλήρωνε την προεκλογική Χριστόφια στη Λεμεσό το 2008 με την ελπίδα πως θα τον διόριζε ...»
Rikkos  |  17:01

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X