ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρόεδρος: Να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία

Η Τουρκία υποσκάπτει τις κυρώσεις που εφαρμόζονται από την ΕΕ, ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης

ΚΥΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δράσει με τέτοιο τρόπο που να στείλει το μήνυμα στην Τουρκία πως δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ενέργειες που εμποδίζουν την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε παρέμβασή του κατά τις εργασίες του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Πράγα, σύμφωνα με δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μάριου Πελεκάνου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο κ. Πελεκάνος αναφερόταν σε δηλώσεις του ΠτΔ που έγιναν μετά από αναφορά στον ρόλο που μπορεί να παίξει η Κύπρος και η Ανατολική Μεσόγειος προς τον στόχο της ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης και στις ενέργειες με τις οποίες η Τουρκία «υποσκάπτει τις κυρώσεις που εφαρμόζονται από την ΕΕ», πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.

Οι αναφορές έγιναν κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα θέματα ενέργειας, η οποία επικεντρώθηκε στην ασφάλεια προμήθειας για τα κράτη μέλη, τα μέτρα για μείωση της ζήτησης καθώς και τις προτάσεις για περιορισμό της αύξησης των τιμών, που περιλαμβάνουν και διάφορες ιδέες για πλαφόν στις τιμές.

Σύμφωνα με τον κ. Πελεκάνο, οι ηγέτες των 27 κρατών μελών συζήτησαν τη συνέχιση παροχής οικονομικής, στρατιωτικής και άλλης βοήθειας προς την Ουκρανία, καθώς και τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ ενόψει του χειμώνα κατά τρόπο ώστε να αμβλυνθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν από τις αυξημένες τιμές στην ενέργεια νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Επίσης συζητήθηκαν λύσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των πληθωριστικών πιέσεων, στήριξης της αγοράς εργασίας και προστασίας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέθεσε τις προτάσεις και τις θέσεις της Κύπρου και υπογράμμισε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ανατολική Μεσόγειος και η Κύπρος στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού στόχου για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Σε σχέση με αυτήν την προσπάθεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «αναφέρθηκε και στις συνεχιζόμενες και αυξανόμενες τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες αποτελούν εμπόδιο και για την υλοποίηση των ευρωπαϊκών στόχων για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, και, βεβαίως, αναφέρθηκε και στη συνεχιζόμενη στάση της Τουρκίας με την οποία υποσκάπτει τις κυρώσεις που εφαρμόζονται από την ΕΕ».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ανέφερε ο κ. Πελεκάνος, «τόνισε την ανάγκη η ΕΕ να δράσει κατά τέτοιο τρόπο που να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως η συμπεριφορά αυτή της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση