ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρόεδρος: Η Κυβέρνηση επικεντρώνεται στην ανακούφιση των ευάλωτων ομάδων

Ο κ. Αναστασιάδης παρέλαβε την ετήσια έκθεση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) για το 2021

ΚΥΠΕ

Η επικέντρωση της Κυβέρνησης είναι στο πως θα επιτευχθεί η ανακούφιση των ευάλωτων ομάδων, λόγω της ενεργειακής κρίσης δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια παραλαβής της ετήσιας έκθεσης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) για το 2021, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κατά την επίδοση της ετήσιας έκθεσης, τα μέλη της ΡΑΕΚ Ανδρέας Πουλλικκάς (Πρόεδρος), Φίλιππος (Άλκης) Φιλίππου (Αντιπρόεδρος) και Νεόφυτος (Άκης) Χατζηγεωργίου (Μέλος), είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για θέματα που αφορούν τις αγορές του ηλεκτρισμού, του φυσικού αερίου και γενικότερα της κυπριακής οικονομίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας, επιδίδοντας την έκθεση, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΡΑΕΚ, Ανδρέας Πουλλικκάς, είπε ότι το 2021 ήταν ένα ιδιόμορφο έτος. «Με την ανάκαμψη από την πανδημία οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν και παράλληλα αυξήθηκαν και οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων γι’ αυτό τον λόγο υπήρξε αύξηση στα τιμολόγια του ηλεκτρισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πουλλικκάς σημείωσε ότι, το 2022 είναι πολύ πιο δύσκολο, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και πλέον η Ευρώπη βρίσκεται σε ενεργειακή κρίση και πιο συγκεκριμένα σε κρίση φυσικού αερίου. Εντούτοις στην Κύπρο, είπε, η εγκατεστημένη ισχύς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει αυξηθεί κατά πολύ, «έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το 2018».

Ο κ. Πουλλικκάς, σημείωσε ότι η εγκατεστημένη ισχύς σήμερα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για ηλεκτροπαραγωγή βρίσκεται στα 550 μεγαβάτ (MW) και η συμβατική παραγωγή είναι στα 1500 μεγαβάτ (MW), εξηγώντας ότι, από ένα σύνολο εγκατεστημένης ισχύος, η οποία βρίσκεται σε λειτουργία των 2050 μεγαβάτ (MW), το ένα τέταρτο σήμερα είναι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και αναμένεται ότι αυτό θα αυξηθεί περαιτέρω στα επόμενα χρόνια.

Επιπλέον, επισήμανε, ότι «το ηλεκτρικό δίκτυο έχει σχεδόν φτάσει στα όρια του», σημειώνοντας ότι χρειάζονται αναβαθμίσεις υποσταθμών και γραμμών μεταφοράς για να μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Υπενθύμισε ακόμα τη σχετική ρυθμιστική απόφαση της ΡΑΕΚ για επανασχεδιασμό του συστήματος, όπως και του συστήματος αποθήκευσης, για να γίνει αμφίδρομο και έξυπνο, σημειώνοντας ότι τα συστήματα αποθήκευσης με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τη Ευρώπη είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού στην Κύπρο η οποία είναι εναρμονιστική υποχρέωση, ο κ. Πουλλικκάς είπε ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες.

Πρόσθεσε ακόμη, ότι οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν παρασύρει και τις τιμές πετρελαίου, σημειώνοντας ότι η ΡΑΕΚ παρακολουθεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τα μέτρα που εισηγείται.

Τέλος, ο κ. Πουλλικκάς ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το έντονο ενδιαφέρον του για το έργο που επιτελεί η ΡΑΕΚ.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τη ΡΑΕΚ για το έργο της και είπε, μεταξύ άλλων, ότι η τιμολογιακή πολιτική στην Κύπρο μέσα από τις προσπάθειες που έγιναν, μέσα και από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι «καλύτερη από άλλων χωρών στην Ευρώπη, αν και το κόστος είναι υψηλό», σημειώνοντας ότι σημασία έχει να δούμε πώς επιταχύνεται η ελευθεροποίηση της αγοράς, και αυτό εξαρτάται από την ενίσχυση του ηλεκτρικού δικτύου και των αποθηκευτικών συστημάτων.

Ακόμη, επεσήμανε την ανάγκη επίσπευσης όλων όσων απαιτούνται και για την αδειοδότηση και για τα άλλα εργαλεία που θα συμβάλλουν στη μείωση της τιμής και υπογράμμισε πως από πλευράς της η Κυβέρνηση έχει μειώσει τη φορολογία στα καύσιμα.

Πρόσθεσε ακόμη, ότι η όλη προσπάθεια πρέπει να είναι «η επικέντρωση στο πώς επιτυγχάνουμε να συμβάλουμε στην ανακούφιση των ευάλωτων ομάδων και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Μιλώντας για το EuroAsia Interconnector, ο κ. Αναστασιάδης, είπε ότι πρόκειται για «επανάσταση» που όταν υλοποιηθεί το 2027, θα άρει την ενεργειακή απομόνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα ενισχύσει τη θέση της Κύπρου σε σχέση με την Ευρώπη.

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα από την άψογη συνεργασία και αλληλοκατανόηση της ΡΑΕΚ και της ΑΗΚ θα υπάρξει επίσπευση για την ενίσχυση του δικτύου μεταφοράς.

Εξάλλου, όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΡΑΕΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε για την πρόοδο των ηλεκτρικών διασυνδέσεων EuroAsia interconnector και EuroAfrica interconnector, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν στην Κύπρο τις κατάλληλες υποδομές, έτσι ώστε να αρθεί η ενεργειακή απομόνωση και συνάμα η Κύπρος να καταστεί κόμβος διακίνησης ηλεκτρισμού από και προς την ΕΕ και από και προς το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Ακόμη, σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έτυχε ενημέρωσης για την υπό ανάπτυξη αγορά του φυσικού αερίου στην Κύπρο. Η ΡΑΕΚ, αναφέρεται, εξέφρασε την ανησυχία της για τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στην προσπάθεια εισαγωγής φυσικού αερίου στην Κύπρο. Εξάλλου, σημειώνεται ότι η ΡΑΕΚ σε αυτή τη φάση δίδει μεγάλη προτεραιότητα στη διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου της αγοράς του φυσικού αερίου, το οποίο θα αποτελεί τον εγγυητή της ορθής λειτουργίας της και της προστασίας των καταναλωτών, αλλά και της ομαλής μετάβασης σε μια υγιή αγορά.

Τέλος, αναφέρεται ότι ο κ. Αναστασιάδης, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα σοβαρά θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει η ΡΑΕΚ και εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλει, ως Ανεξάρτητη Αρχή, για την επίτευξη των στόχων της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα και με την ανακοίνωση της ΡΑΕΚ, με βάση τη νομοθεσία, η ΡΑΕΚ σε στενή συνεργασία με τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας των λοιπών Κρατών Μελών, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Οργανισμό Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της ΕΕ (ACER), προωθεί μια ανταγωνιστική, ευέλικτη, ασφαλή και περιβαλλοντικά βιώσιμη εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εντός της ΕΕ, και αποτελεσματικό άνοιγμα της αγοράς για όλους τους καταναλωτές και προμηθευτές ηλεκτρισμού και εξασφαλίζει κατάλληλες συνθήκες για την αξιόπιστη λειτουργία των δικτύων ηλεκτρισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση