ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρόεδρος: Η λύση να διαφυλάσσει τα δικαιώματα και των δύο πλευρών

Ο Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε για την ισχυρή δέσμευση και αποφασιστικότητά του να συμμετάσχει για άλλη μια φορά σε διαπραγματεύσεις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε για την ισχυρή δέσμευση και αποφασιστικότητά του να συμμετάσχει για άλλη μια φορά σε διαπραγματεύσεις προσανατολισμένες στην επίτευξη αποτελεσμάτων για διευθέτηση του Κυπριακού που θα αντιμετωπίζει τις θεμιτές ανησυχίες και θα διαφυλάσσει τα δικαιώματα και των δύο πλευρών.

Αποδεχόμενος την Πέμπτη τα διαπιστευτήρια της νέας Ύπατης Αρμοστού της Αυστραλίας, Fiona Vashti Catherine McKergow, ο Πρόεδρος είπε ότι στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, εκφράζοντας την ισχυρή μας υποστήριξη και σεβασμό στην εδαφική της ακεραιότητα, κυριαρχία και ανεξαρτησία. Σημείωσε ότι αυτό που έχει ύψιστη σημασία σε αυτό το σημείο είναι να διασφαλιστεί μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου, η άμεση κατάπαυση του πυρός για να σταματήσει η τραγική απώλεια αθώων ζωών.

Ο Πρόεδρος είπε ότι η Κύπρος και ο λαός της έχουν τις δικές τους τραγικές εμπειρίες ξένης εισβολής, μετά την παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή από το 1974 της οποίας τις καταστροφικές συνέπειες βιώνουμε ως σήμερα. Εξέφρασε τη βαθιά του εκτίμηση για τη στάση αρχών της Αυστραλίας στο Κυπριακό και τη συνεπή υποστήριξη στις προσπάθειές μας για μια συνολική διευθέτηση, βασισμένη σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ανέφερε ότι η στάση αυτή εκτιμάται ιδιαίτερα υπό το φως της δεδηλωμένης θέσης της Τουρκίας για λύση «δύο κρατών» και της συνολικής επιθετικής συμπεριφοράς της σε κατάφωρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου. Ο Πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Τουρκία συνεχίζει τα παράνομα σχέδιά της στην περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων, αψηφώντας πλήρως τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρά την έντονη καταδίκη της διεθνούς κοινότητας και τις επανειλημμένες εκκλήσεις της για άμεση ανατροπή αυτής της πορείας.

Αναφέρθηκε στα ΜΟΕ που κατέθεσε λέγοντας ότι μπορούν να οικοδομήσουν την εμπιστοσύνη και μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων και να χρησιμεύσουν ως καταλύτης για την προσπάθεια επίτευξης μόνιμης λύσης στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος είπε επίσης ότι η Κύπρος και η Αυστραλία είναι ένθερμοι υποστηρικτές του διεθνούς δικαίου, της ειρήνης και της παγκόσμιας σταθερότητας, προσθέτοντας ότι το έτος 2023 θα αποτελέσει ορόσημο στις διμερείς σχέσεις, καθώς θα σηματοδοτήσει την 50ή επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αυστραλίας.

Αναφέρθηκε στη διμερή συνεργασία σε διεθνείς οργανισμούς και φόρα, ειδικά στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και της Κοινοπολιτείας, προσθέτοντας ότι όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι προφανές ότι η Αυστραλία θεωρείται ένας πολύ στενός και σημαντικός εταίρος.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να υποστηρίζει την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Αυστραλίας τα επόμενα χρόνια προς αμοιβαίο όφελος και των δύο πλευρών. Επιπλέον, είπε, θα εργαστούμε εποικοδομητικά με όλους τους εταίρους προκειμένου να επιτύχουμε μια ισορροπημένη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Αυστραλίας .

Κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων της, η Ύπατη Αρμοστής αναφέρθηκε στη μεγάλη κοινότητα των Κυπρίων της Αυστραλίας που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στο εξωτερικό, λέγοντας ότι έχει ιστορία ισχυρής κοινωνικής και πολιτιστικής συνεισφοράς στη σύγχρονη πολυπολιτισμική Αυστραλία.

Ανέφερε ότι φτάνει στην Κύπρο σε μια περίοδο αυξανόμενων προκλήσεων για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, όπου βλέπουμε την υπονόμευση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως οι αυξημένοι περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης, η ελευθερία κινήσεων, η δημοκρατική δέσμευση και ισότητα των φύλων.

Είπε ότι αυτή είναι μια σημαντική υπενθύμιση της ανάγκης να υποστηρίξουμε ενεργά τις προσπάθειες που αγκαλιάζουν τη δημοκρατική δέσμευση από όλες τις κοινότητες, προσθέτοντας ότι ως υποστηρικτές της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πρέπει να ενισχύσουμε τα κοινά μας εθνικά θεμέλια της ελευθερίας, της ισότητας, του κανόνα του δικαίου και του αλληλοσεβασμού.

Δήλωσε ενθαρρυμένη και εντυπωσιασμένη από το εύρος της διμερούς συνεργασίας σε πανεπιστημιακό επίπεδο και επίπεδο ερευνητικών οργανισμών σε τομείς όπως οι ΑΠΕ, η οδική ασφάλεια, η διαχείριση πυρκαγιών και η θαλάσσια ρύπανση.

Αναφερόμενη στο Κυπριακό είπε ότι η Αυστραλία παραμένει προσηλωμένη στην υποστήριξη των προσπαθειών οικοδόμησης της ειρήνης και στην προώθηση της δέσμευσης από τις διάφορες κοινότητες στο νησί για την επίτευξη μιας διαρκούς λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ανέφερε επίσης ότι το 2024 θα σηματοδοτήσει την 60η επέτειο από την πρώτη αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων της Αυστραλίας στην Κύπρο, και η ίδια θα επικεντρωθεί στο να διασφαλίσει ότι η θυσία τους θα μείνει στη μνήμη μας με τρόπο που θα συνεχίσει να μαθαίνει στις μελλοντικές γενιές για τη διαρκή ανάγκη υποστήριξης της προσπάθειας για ειρήνη στο νησί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση