ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόεδρος: Να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα συγχρηματοδοτούμενα έργα

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης απηύθυνε χαιρετισμό στα εγκαίνια του έργου «Κέντρο Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών του ΣΚΕ Αγίου Αθανασίου»

ΚΥΠΕ

Η επιτυχής εφαρμογή των συγχρηματοδοτούμενων με την ΕΕ προγραμμάτων είναι μια μεγάλη πρόκληση που αφορά όλους μας και δεν θα πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ σε αυτή την προσπάθεια, ανέφερε το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, εγκαινιάζοντας το Κέντρο Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιού του ΣΚΕ Αγίου Αθανασίου.

Πρόκειται για το πρώτο στο είδος του που ολοκληρώνεται στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το πρώτο παγκύπρια Κέντρο Φροντίδας Παιδιών που ανεγείρεται εντός του διοικητικού κέντρου βιομηχανικής περιοχής.

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως τέτοιου είδους κέντρα εντός βιομηχανικών περιοχών λειτουργούν σε πολλές χώρες για να δίνεται η ευκαιρία στις γυναίκες και γενικά στις οικογένειες να μπορούν να εργάζονται «και να προσφέρουμε, ως κράτος, ισότιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας στους γονείς».

Οι βιομηχανικές περιοχές, συνέχισε, είναι ιδιαίτερης σημασίας και ήδη το θέμα της αναβάθμισης τους έχει συζητηθεί με τον αρμόδιο Υπουργό, ενώ εξέφρασε τη θέση «χωρίς να γίνεται η οποιαδήποτε κριτική» πως «ως χώρα δεν δώσαμε στη βιομηχανία τη σημασία που έπρεπε να δώσουμε ξεκινώντας και από τις βιομηχανικές περιοχές».

«Είμαι εδώ σήμερα και χαίρομαι ιδιαίτερα, που εγκαινιάζουμε ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και είναι πολύ σημαντικό που βλέπουμε ότι οι στόχοι πλέον μετουσιώνονται σε πράξεις προς όφελος των πολιτών, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο ΠτΔ, ο σύγχρονος τρόπος ζωής καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για να δοθούν τα απαραίτητα μέσα στους γονείς, ώστε να επιτευχθεί η σύζευξη  οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», ενώ πρόσθεσε ότι «καταλυτικός, σε αυτή την προσπάθεια, είναι ο ρόλος της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά χωρίς τη βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων, ο στόχος αυτός δεν μπορεί να επιτευχθεί».

Η δική μας προσέγγιση, πρόσθεσε, ακολουθεί την προσέγγιση που βρίσκεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να δίνονται δηλαδή ακόμη περισσότερες εξουσίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, «γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί σαφώς να ανταποκριθεί πιο γρήγορα στις ανάγκες της πολιτείας και ελπίζω η μεταρρύθμιση, η οποία πρέπει να υλοποιηθεί, να οδηγήσει σε τέτοιου είδους αποτελέσματα».

Συγχαίροντας το Δήμο Αγίου Αθανασίου , ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως ο Δήμος προωθεί σε συνεχή βάση σημαντικές πρωτοβουλίες και προγράμματα και έχει συμμετάσχει σε προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ σημαντική, συμπλήρωσε, είναι και η δράση του Συμβουλίου Κοινοτικού Εθελοντισμού.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Συμβουλίων Κοινοτικού Εθελοντισμού, είναι εξόχως σημαντικός στη συνδιαμόρφωση και την οικοδόμηση «αυτού που εμείς οραματιζόμαστε, ενός σύγχρονου και κοινωνικού κράτους» και υπέδειξε ότι «η δημιουργία συνεργειών με την κοινωνία των πολιτών, μας φέρνει πιο κοντά στην υλοποίηση κοινών στόχων προς όφελος της  κοινωνίας, γενικότερα».

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι το κράτος θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός σε αυτή την προσπάθεια, ειδικότερα για τη λειτουργία δομών που αφορούν τη φροντίδα των παιδιών, αλλά και για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Όπως είπε ο ΠτΔ, «γίνεται μια εξαιρετική δουλειά από το αρμόδιο Τμήμα της Κυβέρνησης που στοχεύει στη δημιουργία συνθηκών κοινωνικής συνοχής» και υπενθύμισε την προκήρυξη του Νέου Σχεδίου Κρατικών Χορηγιών, των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, για τη δημιουργία νέων ή την αναβάθμιση και επέκταση υφιστάμενων δομών κοινωνικής φροντίδας στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το Σχέδιο, πρόσθεσε, απευθύνεται σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προσφέρει τη δυνατότητα, ανάμεσα σε άλλα, τη δημιουργία Πολυδύναμων Κέντρων για Παιδιά και Κέντρων Φροντίδας Παιδιών, με προϋπολογισμό συνολικού ύψους περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Χαιρετίζοντας, εξάλλου, την παρουσία της Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Μυρτώς Ζαμπάρτα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε την ΕΕ «που είναι δίπλα μας» και τόνισε πως «ως νέα Κυβέρνηση ακολουθούμε το ‘Όραμα 2035’, που προωθήθηκε από την προηγούμενη διακυβέρνηση, και γενικότεροι μας στόχοι, οικονομικοί και όχι μόνο, στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Ανέφερε ακόμη ότι για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «υπάρχει ένα διάστημα για να εισηγηθούμε κάποιες αλλαγές που ήδη επεξεργαζόμαστε, αλλαγές που στοχεύουν στο να προσανατολιστούμε ακόμη περισσότερο, διότι οι προτάσεις της Δημοκρατίας είναι πάρα πολύ καλές, ήταν προϊόν διαλόγου, αλλά και να εστιάσουμε ακόμη περισσότερο στην κοινωνική πολιτική».

Με αφορμή την παρουσία του στη Λεμεσό, και γνωρίζοντας, όπως είπε, ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η στέγαση και ειδικότερα των φοιτητών/τριών, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συζητηθεί και η στήριξη της Λεμεσού μέσα από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως έγινε για τις φοιτητικές εστίες στη Λευκωσία.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι σημαντική δράση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί και η εκπόνηση σχετικού Έργου για την Προδημοτική Εκπαίδευση και Φροντίδα στην Κύπρο. Το Έργο, πρόσθεσε, θα προβεί σε συστάσεις, οι οποίες θα αξιοποιηθούν από πλευράς της εκτελεστικής εξουσίας για την ετοιμασία της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής και Σχεδίου Δράσης για την Προδημοτική Εκπαίδευση.

Υποδεικνύοντας ότι το Κέντρο Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιού του ΣΚΕ Αγίου Αθανασίου αποτελεί το πρώτο Κέντρο Φροντίδας Παιδιών που ολοκληρώνεται στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και το πρώτο Κέντρο Φροντίδας Παιδιών που ανεγείρεται εντός του διοικητικού κέντρου βιομηχανικής περιοχής, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η παροχή κινήτρων για τη δημιουργία σταθμών φύλαξης παιδιών για τους εργαζόμενους γονείς, αποτελεί ένα από τους βασικούς στόχους της διακυβέρνησής.

Υπογράμμισε δε ότι «η επιτυχής εφαρμογή τόσο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας όσο και του Προγράμματος ‘Θάλεια’, αλλά και όλων των συγχρηματοδοτούμενων με την ΕΕ Προγραμμάτων, είναι μια μεγάλη πρόκληση που αφορά όλους μας και δεν θα πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ σε αυτή την προσπάθεια».

Ο ίδιος, όπως είπε, προσβλέπει και στη συνεργασία όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων «διότι, αντιλαμβάνεστε, σε πολλά από αυτά υπάρχουν προαπαιτούμενα, υπάρχουν προϋποθέσεις που χρειάζεται να συνεργαστεί η εκτελεστική με τη νομοθετική εξουσία».

Την τελετή εγκαινίων χαιρέτησαν, ο Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου, Μαρίνος Κυριάκου, ο  Πρόεδρος των βιομηχάνων της βιομηχανικής περιοχής, Βάσος Δημητριάδης και η Διευθύντρια Συντονισμού της Διεύθυνσης Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών, Ανθούλα Σαββίδη.

Το Κέντρο Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιού του ΣΚΕ Αγίου Αθανασίου λειτουργεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο με τέσσερα τμήματα για παιδιά ηλικίας 2 με 4 ετών και από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει ένα ακόμη τμήμα προ-δημοτικής εκπαίδευσης του ΥΠΑΝ, για παιδιά ηλικίας 4 με 5 ετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση