ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΔ: Οι ανακαλύψεις Eni μάς φέρνουν πιο κοντά στη δημιουργία του EastMed

«Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν, λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλους τους παράγοντες, οι οποίοι όμως δεν περιλαμβάνουν ενστάσεις που οποιαδήποτε τρίτη χώρα θα μπορούσε να εγείρει»

ΚΥΠΕ

Οι ανακαλύψεις της Eni μάς φέρνουν πιο κοντά στη δημιουργία του αγωγού EastMed, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η οποία δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ιταλίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι αυτές είναι άριστες στον τουρισμό, στα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών και στο διμερές εμπόριο «που έχει αυξηθεί ακριβώς όπως αυξήθηκαν οι επενδύσεις των ιταλικών εταιρειών στην Κύπρο». Ακόμη εξέφρασε την πρόθεσή του για ενδυνάμωση της εταιρικής σχέσης και της φυσική και ιστορικής εγγύτητας μεταξύ των δύο χωρών. 

Αναφερόμενος στον αγωγό φυσικού αερίου EastMed και απαντώντας στο ερώτημα αν αυτό το έργο κατέληξε σε αδιέξοδο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι στην Κύπρο το έργο αυτό «ήταν πάντα μία από τις επιλογές στρατηγικού χαρακτήρα για την υλοποίηση ενός ενεργειακού διαδρόμου που θα συνέδεε την Ανατολική Μεσόγειο με την Ευρώπη, διευκολύνοντας την εξαγωγή των ενεργειακών πόρων και μέσω Ιταλίας». Αυτός ο ενεργειακός διάδρομος, πρόσθεσε, μπορεί να λάβει τη μορφή αγωγών φυσικού αερίου ή μιας πιο εκτεταμένης χρήσης τερματικών σταθμών υγροποίησης LNG που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία στην περιοχή ή πρόκειται να κατασκευαστούν στο μέλλον. 

Όσον αφορά την πρώτη επιλογή, εξήγησε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, «η τελική εφαρμογή της εξαρτάται προφανώς από τις διαθέσιμες ποσότητες και το ενδιαφέρον των πιθανών επενδυτών». Υπογράμμισε ότι οι νέες ανακαλύψεις που πραγματοποίησε η Eni, η οποία κατέχει τα δικαιώματα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης σε 7 από τα 10 αδειοδοτημένα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, «μας φέρνουν ακόμα πιο κοντά στη δημιουργία αυτού του ενεργειακού διαδρόμου». «Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν, λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλους τους παράγοντες, οι οποίοι όμως δεν περιλαμβάνουν προφανώς ενστάσεις που οποιαδήποτε τρίτη χώρα θα μπορούσε να εγείρει στη βάση αθεμελίωτων διεκδικήσεων», υπέδειξε.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτημα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), δεδομένων των πιέσεων που δέχονται η Κύπρος και η Ιταλία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι όλα τα Κράτη Μέλη έχουν δεσμευτεί να επιδείξουν αλληλεγγύη στις χώρες που τη χρειάζονται περισσότερο. 

Ανέφερε ακόμη ότι προσβλέπει «με ανυπομονησία» στην τελική έγκριση του νέου Συμφώνου της ΕΕ για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, εκφράζοντας παράλληλα την υποστήριξή του στην πρωτοβουλία της Ιταλίδας Πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, για την αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης και τη συγκράτηση μεταναστευτικών ροών. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό η ΕΕ να συνεργαστεί με τις χώρες προέλευσης σε μια ισότιμη σχέση», τόνισε. 

Αναφερόμενος στην πρόταση της Κύπρου για θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο με στόχο την αποστολή βοήθειας στη Γάζα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξήγησε ότι η Κύπρος έλαβε την πολιτική υποστήριξη των βασικών δρώντων της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι η πρωτοβουλία θα μπορούσε να καταστεί άμεσα λειτουργήσιμη. Επιπλέον ανέφερε ότι ο θαλάσσιος διάδρομος «θα μπορούσε να προσφέρει μια ασφαλή διαδρομή για την ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους στη Γάζα, μέσω ενός μοναδικού κόμβου υλικοτεχνικής υποστήριξης στη Λάρνακα.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πρότασή του για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με στόχο την επανένωση της Κύπρου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε τη βούλησή του για επανένωση του νησιού «για το καλό όλων των πολιτών του, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Λατίνων και Μαρωνιτών». Δυστυχώς, συμπλήρωσε, η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία ασκούν πιέσεις για μια λύση δύο κρατών, «η οποία δεν είναι αποδεκτή ούτε από εμάς ούτε από τη διεθνή κοινότητα», όπως είπε. 

Επιπλέον, ανέφερε ότι η ΕΕ έχει δεσμευτεί για μια πιο ενεργό συμμετοχή, προσθέτοντας ότι θα ήταν χρήσιμο να διόριζε έναν εκπρόσωπό της στην Κύπρο, όπως ετοιμάζεται να πράξει ο ΟΗΕ. «Οι εταίροι μας στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας η οποία διατηρεί καλές σχέσεις με την Τουρκία, μπορούν να μεταφέρουν στην Άγκυρα το μήνυμα ότι πρέπει να δεσμευτεί σοβαρά και με εποικοδομητικό τρόπο για το πρόβλημα», υπογράμμισε.

Κληθείς να σχολιάσει έρευνα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, σύμφωνα με την οποία Ρώσοι ολιγάρχες έχουν μεταφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια στην Κύπρο παρά τις κυρώσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια η Κύπρος είναι δεσμευμένη για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα και την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. «Εξετάζουμε προσεκτικά όλες τις πληροφορίες, η δική μας πολιτική είναι μηδενική ανοχή», πρόσθεσε. 

Εν συνεχεία, είπε ότι οι κυπριακές τράπεζες έχουν μειώσει στο ελάχιστο την έκθεση προς δικαιοδοσίες υψηλού κινδύνου, επισημαίνοντας ότι σήμερα οι ρωσικές καταθέσεις αντιπροσωπεύουν μόνο το 2-3%, «ένα ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από ό,τι πριν από μερικά χρόνια», όπως είπε. Για την εφαρμογή των κυρώσεων, η Κύπρος εργάζεται στενά με την ΕΕ, τις αρχές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ το 2024 θα συστήσει μια εθνική μονάδα για την εφαρμογή των κυρώσεων, κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Πρόεδρος  |  ΑΟΖ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση