ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόεδρος: Πρέπει να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία (βίντεο)

Η παρανομία που πηγάζει από εισβολή, κατοχή και χρήση βίας δεν πρόκειται ποτέ να γίνει ανεκτή, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης

ΚΥΠΕ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τελειώσει, δήλωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στην παρέμβασή του στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία, που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία, σημειώνοντας ότι η παρανομία που πηγάζει από εισβολή, κατοχή και χρήση βίας δεν πρόκειται ποτέ να γίνει ανεκτή.

"Είμαστε όλοι εδώ σήμερα για να επαναλάβουμε ότι η Ουκρανία δεν είναι μόνη. Αυτή η ευρεία συμμετοχή ηγετών αντικατοπτρίζει την ισχυρή μας δέσμευση για διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία. Για διαρκή ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο, σε μια εποχή κατά την οποία η αντίληψη ότι 'η ειρήνη είναι δεδομένη' έχει καταρρεύσει", τόνισε ο Πρόεδρος.

Σημείωσε ότι "η παρουσία μας εδώ σήμερα έχει επίσης στόχο να τονίσει τον μεγάλο σεβασμό της διεθνούς κοινότητας προς τους ηρωικούς, γενναίους Ουκρανούς. Σήμερα, όλοι ενεργά και συλλογικά αποδεικνύουμε ότι η αλληλεγγύη και η υποστήριξή μας τόσο στην Ουκρανία όσο και στον λαό της προς την εδραίωση μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης παραμένει σταθερή και ενιαία", ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει προκαλέσει αδιανόητες συνέπειες για τη χώρα και αμέτρητες απώλειες στον λαό της, και οδήγησε επίσης σε καταστροφικές περιφερειακές και παγκόσμιες συνέπειες.

"Οι ενέργειες της Ρωσίας έθεσαν σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθούν ανοιχτά τα κανάλια ναυτιλίας, ώστε η Ουκρανία να εξάγει τα προϊόντα της, καθιστώντας το, ξεκάθαρο ότι η επισιτιστική ασφάλεια δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εργαλειοποιηθεί", επεσήμανε.

Επιπρόσθετα είπε ότι ακόμη μια τραγική ανθρωπιστική πτυχή αυτού του πολέμου είναι οι αιχμάλωτοι, οι αιχμάλωτοι πολέμου και τα παιδιά της Ουκρανίας, που βίαια μεταφέρθηκαν στη Ρωσία.

"Μια γενιά παιδιών από την Ουκρανία έχει βιώσει φόβο, απώλεια, τραγωδία, βία, σωματική και ψυχολογική, για περισσότερα από δύο χρόνια. Σήμερα, επαναλαμβάνουμε την αποφασιστικότητα και την επιμονή μας να λειτουργήσουμε ως καταλύτες για την ασφαλή επιστροφή στις οικογένειές τους", είπε.

Αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει, τόνισε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η παρανομία που πηγάζει από εισβολή, κατοχή και χρήση βίας δεν πρόκειται ποτέ να γίνει ανεκτή και να αναγνωριστεί.

"Παραμένουμε στο πλευρό της Ουκρανίας, βοηθώντας όλες τις δίκαιες προσπάθειες για μια διαρκή ειρήνη στη χώρα. Ταυτόχρονα, ο σεβασμός μας για το απαραβίαστο των συνόρων, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία όλων των κρατών είναι άνευ όρων για όλα τα έθνη σε όλο τον κόσμο" είπε.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι η Σύνοδος θα ανοίξει τον δρόμο για έναν ουσιαστικό διάλογο με αποτελέσματα, που θα χαράξει τελικά μια πορεία προς μια συνολική ειρήνη, με βάση το διεθνές δίκαιο και τις βασικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση