ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρόεδρος προς Τουρκία: Αν θέλουν να συνομιλούμε, να αναγνωρίσουν την ΚΔ

Πώς σχολιάζει ο Νίκος Αναστασιάδης τις δηλώσεις Τσαβούσογλου

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Αν πραγματικά θέλουν να συνομιλούμε τότε θα πρέπει να αναγνωρίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης απαντώντας στις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών περί διαμοιρασμού του φυσικού αερίου της Κύπρου.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επανέλαβε το αίτημα για ισότιμο διαμοιρασμό του φυσικού αερίου με τους Τουρκοκύπριους καλώντας την ΕΕ να παρέμβει για να περάσει μέσω Τουρκίας προς την Ευρώπη το φυσικό αέριο της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτό που έχω να απαντήσω στον κ. Τσαβούσογλου είναι, αν πραγματικά θέλει να συνομιλούμε (τότε) πριν και πάνω από όλα θα πρέπει να αναγνωρίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Δεύτερο, και εξίσου σημαντικό είναι να αποδεχθούν την πρόταση μας, την πρόσκληση μας είτε για διάλογο προς καθορισμό των διαχωριστικών γραμμών μεταξύ της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας ή να προσφύγουμε σε επιδιαιτησία.

Εάν και εφόσον αποδεχθούν κάτι ανάλογο και η απόφαση θα καθορίζει πλέον τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της ΑΟΖ των δύο χωρών, τα πάντα μπορεί να είναι στο τραπέζι αν και εφόσον οι μελέτες δείξουν ότι μπορεί να είναι προσφορότερη μια ανάλογη λύση».

Ερωτηθείς αν η Λευκωσία προκρίνει αγωγό από το Ισραήλ στην Κύπρο και πλωτή μονάδα υγροποίησης στην Κύπρο και σε παρατήρηση ότι σήμερα η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν έδειξε να διαφωνεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν είναι θέμα της Κύπρου, είναι θέμα τετραμερούς απόφασης Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας, Ιταλίας. Είναι ένα εγχείρημα για το οποίο η Ευρώπη έκρινε ότι θα πρέπει να χρηματοδοτήσει μάλιστα την έρευνα βιωσιμότητας, προκειμένου να εκτελεστεί. Συνεπώς, δεν είναι θέμα της Κύπρου ή ισχυρισμοί δικοί μας».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η πρόταση αφορά την Energeian, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν σχολιάζω προτάσεις, οι οποίες ακόμα βρίσκονται υπό συζήτηση».

Ερωτηθείς αν ακόμα θεωρεί τον αγωγό EastMed βιώσιμο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη μελέτη που διεξάγεται με χρηματοδότηση της ΕΕ».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση