ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόεδρος: Σημαντικό ορόσημο η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Αραβικού Συνδέσμου

«Η τρομοκρατία, οι περιφερειακές διενέξεις, οι ανθρωπιστικές κρίσεις, το Μεταναστευτικό, η Κλιματική Αλλαγή είναι παγκόσμιες πηγές αστάθειας»

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Eνα σημαντικό ορόσημο, που υπογραμμίζει τη βούληση να συμβάλει στη στρατηγική συνεργασία ΕΕ - Αραβικού κόσμου στις προσπάθειες για αντιμετώπιση των πολύπλευρων προκλήσεων στην περιοχή και για προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, την ιστορική πρώτη κοινή Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αραβικού Συνδέσμου, που ξεκίνησε απόψε στο Σαρμ Ελ Σέιχ και ολοκληρώνεται αύριο, παρουσία ηγετών και εκπροσώπων από 49 χώρες.

«Η τρομοκρατία, οι περιφερειακές διενέξεις, οι ανθρωπιστικές κρίσεις, το Μεταναστευτικό, η Κλιματική Αλλαγή είναι παγκόσμιες πηγές αστάθειας»,ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος, τονίζοντας ότι «η αστάθεια και οι συγκρούσεις αποτελούν κύρια χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής μας». Αναφέρθηκε στο Συριακό ζήτημα, καθώς και τις επιπτώσεις του σε γειτονικές χώρες, όπως η Ιορδανία, η Αίγυπτος, ο Λίβανος, χώρες που, όπως είπε, χρειάζονται συνεχή στήριξη.

Επεσήμανε, ακόμα, ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ευημερία και σταθερότητα στην περιοχή ενόσω παραμένει άλυτο το Παλαιστινιακό εκφράζοντας τη θέση ότι, μεταξύ άλλων, η αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Γάζα, θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι οι βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού και της προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του σεβασμού της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας των κρατών και οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι αυτές που υπαγορεύουν μια συλλογική προσπάθεια για αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων. Οι προσπάθειες μας, τόνισε, πρέπει να διακρίνονται από εμπιστοσύνη, αλληλεγγύη και κοινή ευθύνη.

Αναφερόμενος στην περιφερειακή συνεργασία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η Κύπρος πιστεύει ακράδαντα ότι σε τέτοιες προσπάθειες και είναι ενεργή στη δημιουργία συνεργειών στην άμεση και ευρύτερη περιοχή μας, περιλαμβανομένης και της συνεργασίας με εταίρους που είναι παρόντες σήμερα, την Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη.

"Το όραμα μας είναι μια πιο σταθερή και ευημερούσα περιοχή και προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε μια θετική ατζέντα για διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένης της ασφάλειας, της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής", ανέφερε.

Ο ΠτΔ συνέχισε λέγοντας ότι είναι καλά γνωστό πως οι χώρες που βρίσκονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής θεωρούνται εξαιρετικά ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή.

"Δράττομαι της ευκαιρίας να παρουσιάσω μια περιφερειακή πρωτοβουλία που είναι υπό διαμόρφωση από την Κύπρο. Κάποιοι από εσάς θα θυμάστε ότι πέρσι, κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, η Κύπρος πρώτη ανέλυσε το όραμα της να αναλάβει μια διεθνή πρωτοβουλία και να συντονίσει τις προσπάθειες της περιοχής Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής για απάμβλυνση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων της", συνέχισε.

Ο Πρόεδρος είπε στην ομιλία του ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε αυτό το όραμα με τη δημιουργία ενός περιφερειακού Σχεδίου Δράσης που θα υιοθετηθεί στη συνέχεια σε μια Διεθνή Σύνοδο, για καταγραφή και μείωση της κλιματικής αλλαγής σε τομείς όπως είναι το Περιβάλλον, η Γεωργία, ο Τουρισμός και η Υγεία.

"Αυτή η πρωτοβουλία θα υποστηρίζεται από συνεχή έρευνα και θα αναπτύξει ένα φόρουμ διαλόγου- μια πλατφόρμα όπου ενδιαφερόμενοι ανά το διεθνές αλλά και περιφερειακά θα μπορούν να συζητούν πρακτικές λύσεις που βασίζονται στην έρευνα, για προκλήσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή", ανέφερε.

Ουσιαστικά, πρόσθεσε, αυτή η προσπάθεια θα λειτουργήσει ως μια σημαντική και καινοτόμος περιφερειακή συμβολή στην εφαρμογή της Ατζέντας για την Αειφόρο Ανάπτυξη και της Συμφωνίας του Παρισιού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι αυτή η Σύνοδος στέλνει ένα μήνυμα στον κόσμο ότι οι ηγέτες της Ευρω-Αραβικής περιοχής είναι αποφασισμένοι να εργαστούν από κοινού και να πετύχουν απτά αποτελέσματα αναφορικά με τα διάφορα περίπλοκα ζητήματα που μας επηρεάζουν, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά.

"Αυτή η Σύνοδος και η Διακήρυξη που θα υιοθετηθεί, αποτελούν μια Δήλωση για την αναγκαιότητα να υπάρχει ακόμη πιο ισχυρή συνεργασία και για την αποφασιστικότητα μας να το πετύχουμε αυτό», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου στην ομιλία του εστίασε περισσότερο στο πρόβλημα της τρομοκρατίας και ζήτησε να συμβάλλουν όλες οι χώρες στην καταπολέμησή της.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που συμπροεδρεύει της Διάσκεψης με τον Πρόεδρο Αλ Σίσι, μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο Διεθνών Οργανισμών.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε από την πλευρά του ότι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής οφείλει να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στις σχέσεις μας και μια νέα στρατηγική για τη σταθερότητα, την ασφάλεια, την ανάπτυξη και τη συνεργασία στη Μεσόγειο που μας ενώνει εδώ και χιλιετηρίδες.
"Αυτό είναι σήμερα πιο κρίσιμο από ποτέ, όχι μόνο για την ευρωπαϊκή και περιφερειακή, αλλά και για την παγκόσμια ασφάλεια. Η σύνοδος ΕΕ - Αραβικού Συνδέσμου είναι το πρώτο θετικό πρώτο βήμα που πρέπει να έχει και συνέχεια", ανέφερε.

Δεν αποκλείεται να υπάρξουν στη Σύνοδο κάποιες εξελίξεις και για το Brexit, αν και εκπρόσωποι της ΕΕ έχουν κατηγορηματικά δηλώσει από χθες ότι «λύση για το θέμα αυτό, δε θα βρεθεί στην έρημο».

Αύριο, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν Μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, τον Εμίρη του Κουβέιτ Σαμπάχ Αλ Αχμαντ Αλ Σαμπάχ, και τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση