ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προς εξώδικα χιλιάδων ευρώ και φυλάκιση για το αλκοόλ

Δύο προτάσεις νόμου για αύξηση του ορίου ηλικίας και των ποινών, ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών

Του Γιάννου Λύτρα

Ευθύνες στην Αστυνομία βλέπει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Γιώργος Γεωργίου, σε σχέση με το περιστατικό που αφορά στην διακομιδή 13χρονης στο νοσοκομείο, εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, αλλά και για την μη εφαρμογή της νομοθεσίας. Το περιστατικό είδε το φως της δημοσιότητας το πρωί της Δευτέρας 17/02, λίγες ώρες προτού η κοινοβουλευτική επιτροπή συνεδριάσει επί των δύο προτάσεων νόμου για αύξηση των ποινών εναντίον όσων πωλούν αλκοόλ σε άτομα κάτω των 18 ετών και την αύξηση του ορίου ηλικίας για αγορά αλκοολούχων ποτών, από τα 17 έτη, στα 18. Τις δύο προτάσεις νόμου συνυπογράφουν ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, και βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη, Μιχάλης Γιωργάλλας.

Ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών, ο εκ των εισηγητών των προτάσεων νόμου, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, εξήγησε ότι η πρόταση νόμου για το όριο ηλικίας πρέπει να ανέβει στα 18 έτη, αντί 17 που ισχύει σήμερα. Ωστόσο, εξήγησε πως η εισήγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι όπως το όριο ηλικίας είναι στα 21 έτη. Η δεύτερη πρόταση, που αφορά στο χρηματικό πρόστιμο (σήμερα είναι 35 λίρες!), αφορά στην αύξηση του ποσού στις 3400 ευρώ (ποσό το οποίο είναι το μεγαλύτερο που μπορεί να επιβληθεί εξώδικα) και στους μέχρι έξι μήνες φυλάκιση ή και τις δύο ποινές μαζί, εναντίον όσων θα επιμένουν να πωλούν αλκοολούχα ποτά σε άτομα των οποίων η ηλικία δεν είναι αυτή που προνοείται από την νομοθεσία.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Μιχάλης Γιωργάλλας, εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με την υποχώρηση των ηλικιών των νέων που καταναλώνουν αλκοόλ. Τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα, το οποίο δεν θα επιλυθεί πλήρως με τις δύο προτάσεις νόμου, ωστόσο θα σταλούν μηνύματα στην κοινωνία. Ένα άλλο πρόβλημα, το οποίο επεσήμανε ο κ. Γιωργάλλας, είναι αυτό της αγοράς αλκοολούχων ποτών από περίπτερα εκ μέρους των τουριστών, οι οποίοι το καταναλώνουν στους δρόμους.

Λιγότερες από 50 ανά έτος είναι οι καταγγελίες της Αστυνομίας, σε σχέση με την πώληση αλκοόλ σε ανήλικους, με τον κ. Γεωργίου να τονίζει τις ευθύνες και του σώματος

Ακολούθως, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου, εξέφρασε τον προβληματισμό γιατί τα περίπτερα επιτρέπεται να πωλούν αλκοόλ. Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, λαμβάνοντας τον λόγο, ανέφερε ότι περίπτερα κηρύσσονται υπεραγορές και δικαιούνται να εργάζονται όσες ώρες θέλουν. Ο βουλευτής των Οικολόγων έκανε αναφορά στα στοιχεία που θέλουν την Κύπρο να είναι η τρίτη χώρα στην Ευρώπη αναφορικά με την κατανάλωση αλκοόλ μεταξύ των μαθητών σε μια έξοδό τους, ενώ έχει αυξηθεί η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και στις γυναίκες. Μάλιστα, έθιξε και το ζήτημα της αύξησης των σημείων πώλησής τους στην Κύπρο, με την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας διαφόρων υποστατικών, την ώρα που σε άλλες χώρες γίνονται προσπάθειες για μείωσή τους.

Κρίσιμο ερώτημα

Εκπροσώπηση στην Επιτροπή Εσωτερικών είχε και η Αστυνομία, οι εκπρόσωποι της οποίας κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα κρίσιμο ερώτημα. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, ρώτησε πώς η Αστυνομία θα εφαρμόσει την νέα νομοθεσία η οποία συζητείται τώρα, από την στιγμή που δεν έχει εφαρμόσει την υφιστάμενη. Οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας, ανέφεραν ότι οι καταγγελίες γίνονται στο μέτρο του εφικτού, ενώ περιμένουν την ολοκληρωμένη πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών, για την συνολική διαχείριση του ζητήματος. Επί του θέματος, εκπρόσωπος του Υπουργείου ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την εκπόνηση του ολοκληρωμένου σχεδίου.

Από το 2015

Στις δηλώσεις που παραχώρησε μετά την συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Γεωργίου, εξήγησε ότι από το 2015 αναμένουν από το Υπουργείο Εσωτερικών να καταθέσει την πρότασή του επί του θέματος, παρακαλώντας όπως το πράξει σύντομα. Ο κ. Γεωργίου έκανε αναφορά και στις ευθύνες της Αστυνομίας, καθώς, όπως είπε, τα τελευταία χρόνια, οι καταγγελίες εις βάρος προσώπων που πωλούν αλκοολούχα ποτά σε ανήλικους δεν υπερβαίνουν τις 50 ανά έτος. Τόνισε ότι είμαστε εκτεθειμένοι ως κράτος, γι’ αυτό επιβάλλεται η εφαρμογή του νόμου αμέσως. Τέλος, ανέφερε ότι στην επόμενη συνεδρία, θα καταλήξουν στην πρόταση νόμου ενώ, αναφερόμενος στην πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία αναμένεται, είπε ότι ευελπιστεί πως αυτή προνοεί την μείωση των σημείων πώλησης αλκοολούχων ποτών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Σχόλια αναγνωστών

Οι εθνικές μας καταστροφές

«προσφέρουμε δάνειο 2% για αναπηρία να πληρώσετε τα έξοδα επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com »
gregio  |  17:54

Οι εθνικές μας καταστροφές

«πάρτε δάνειο 2% για άτομα με αναπηρία επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com »
selsumat@gmail.com  |  17:53

Οι εθνικές μας καταστροφές

«προσφέρουμε 2% δάνειο με αναπηρία για την πληρωμή ιατρικών εξόδων επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com ...»
selsumat@gmail.com  |  17:52

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση