ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προσδοκίες και προκλήσεις στη Νομική Υπηρεσία

Η αλλαγή σκυτάλης και οι προτεραιότητες νέου Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Μια νέα σελίδα στην 60χρονη ιστορία της, από την ανεξαρτησία και εντεύθεν, γύρισε η Νομική Υπηρεσία με τον διορισμό νέου Γενικού Εισαγγελέα και μετά από κενό πέντε ετών, νέου Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης αναλαμβάνουν τα ηνία του νομικού συμβούλιου της Δημοκρατίας σε μια ιδιόμορφη χρονική συγκυρία για το χώρο της Δικαιοσύνης και κατ’ επέκταση της Νομικής Υπηρεσίας.

Τα τελευταία επτά χρόνια διαδραματίσθηκαν ουκ ολίγα γεγονότα, που προκάλεσαν αναταραχή στο χώρο της δικαιοσύνης και που κατά πολλούς έχουν πλήξει το κύρος ενός θεσμού που παραδοσιακά απολάμβανε μεγάλα ποσοστά εμπιστοσύνης από τους πολίτες. Από τα μεγάλα στοιχήματα, Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, η Νομική Υπηρεσία να επικεντρωθεί και να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο με το οποίο είναι επιφορτισμένη. Κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα από τις πρώτες δηλώσεις του νέου Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη. Ο δεύτερος, επίσης σημαντικός στόχος που σχετίζεται με την ομαλή λειτουργία της Νομικής Υπηρεσίας, είναι η επιστροφή στην ομαλότητα με την αγαστή συνεργασία ανάμεσα στο Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, ένα θέμα όπου η προϊστορία δείχνει πως δεν υπήρχαν οι καλύτερες επιδόσεις, το μεγαλύτερο διάστημα από το 1960 και εντεύθεν.

Επί του προκειμένου, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης έδωσε το στίγμα τις δικής του θητείας. «Επίσης δηλώνω απερίφραστα και με ειλικρίνεια ότι η συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα, φίλο Γιώργο, είναι δεδομένη. Έναν άνθρωπο με χαρισματική ευγένεια και ιδιαίτερες ευαισθησίες σε ό,τι αφορά στο περί δικαίου αίσθημα. Το ήθος και η εργατικότητά του είναι συστατικά επιτυχίας για να ανταπεξέλθει στις οποιεσδήποτε προκλήσεις. Είναι τιμή μου να βρίσκομαι στο πλευρό σου».

Οι πρώτες αλλαγές

Ο νέος Γενικός Εισαγγελέας αξιολογώντας τη κατάσταση που επικρατεί στη Νομική Υπηρεσία θεωρεί πως ένα από τα ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης είναι αυτό της εικόνας της Υπηρεσίας και της επικοινωνίας με τους πολίτες. Επί του προκειμένου, όπως έλεγε ο κ. Σαββίδης στο περιθώριο της τελετής διορισμού στο Προεδρικό, στη Νομική Υπηρεσία θα δημιουργηθεί γραφείο τύπου στο οποίο θα τοποθετηθεί στενή συνεργάτης του κ. Σαββίδη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο θα αναλάβει τα ζητήματα επικοινωνίας της Νομικής Υπηρεσίας με τον τύπο και κατ’ επέκταση με τους πολίτες.

Η μεταρρύθμιση

Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα αφορά τη μεταρρύθμιση της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία υπό τις περιστάσεις είναι μονόδρομος προκειμένου ο νομικός σύμβουλος της Δημοκρατίας να μπορεί να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά στο έργο της, εντός και εκτός Κύπρου. Αναγγέλλοντας πως θα αξιοποίηση στο έπακρο το υφιστάμενο ανθρώπινο δυναμικό, θεωρείται βέβαιο πως το επόμενο διάστημα θα γίνει προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κάλυψης των κενών που υπάρχουν με νέες προσλήψεις. Μια από τις παθογένειες της Νομικής Υπηρεσίας είναι η φυγή άξιων και έμπειρων στελεχών της Νομικής Υπηρεσίας, προς τον ιδιωτικό τομέα. Και εδώ αφήνεται να βγει προς τα έξω πως θα γίνει προσπάθεια επιστροφής έμπειρων νομικών στη Νομική Υπηρεσίας, η οποία εκτός των άλλων θα πρέπει να ενισχυθεί και σε καίρια πόστα που έχουν να κάνουν με υποχρεώσεις που πηγάζουν από τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε.

Οι προσλήψεις

Παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η Νομική Υπηρεσία προχώρησε σε νέες προσλήψεις, αυτές δεν είναι αρκετές για να καλύψουν το μεγάλο όγκο εργασίας και που έχουν ως αποτέλεσμα οι λειτουργοί της Υπηρεσίας να είναι αναγκασμένοι να εργάζονται και εκτός χρόνου εργασίας τους, προκειμένου να διεκπεραιωθούν υποθέσεις οι οποίες λόγω χρονικών περιορισμών δεν μπορούν να μείνουν πίσω.

Ισονομία

Στα γενικότερα θέματα ο νέος Γενικός Εισαγγελέας αναφέρθηκε στα ζητήματα ισονομίας. Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Σαββίδης είπε πως «με πολλή προσοχή, ορθολογισμό και σύνεση θα πράττουμε πάντοτε υπέρ της διασφάλισης της συνταγματικής τάξης και του κράτους δικαίου». Νωρίτερα ο Νίκος Αναστασιάδης απευθυνόμενος στους δυο νεοδιερισθέντες τους κάλεσε, με απόλυτη ανεξαρτησία στις κρίσεις και τις αποφάσεις τους, να διαφυλάξουν την εύρυθμη λειτουργία, τη νομιμότητα λήψης αποφάσεων και την εντός των ορίων του Συντάγματος συμπεριφορά όλων ανεξαιρέτως των θεσμών και αξιωματούχων του κράτους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση