ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρωταγωνιστής ή θεατής στην κρίση ο Αναστασιάδης;

Η κόντρα Αβέρωφ-Χριστοδουλίδη έχει πλέον ξεφύγει με τη συζήτηση να στρέφεται στον ρόλο του Προέδρου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Την ώρα που ο Νίκος Χριστοδουλίδης δημοσιοποιούσε την απόφασή του να αποχωρήσει από το υπουργικό σχήμα, τα βλέμματα πολλών ήταν στραμμένα στο Προεδρικό. Στο Προεδρικό, καθώς ανέμεναν αν θα υπήρχε αντίδραση από τον Πρόεδρο, όπως άλλωστε έπραξε όταν από το υπουργικό σχήμα παραιτείτο ο Χάρης Γεωργιάδης. Άλλοι καιροί βεβαίως άλλα ήθη και σίγουρα άλλες συνθήκες επί Χάρη Γεωργιάδη. Με τον πόλεμο εντός του ΔΗΣΥ να μαίνεται, αυτή τη φορά υπήρξε σιγή ασυρμάτου από το Προεδρικό. Και η σιωπή συνδέεται με το γεγονός ότι η στάση που τηρεί ο Νίκος Αναστασιάδης γύρω από την εσωκομματική διαμάχη τέθηκε πολλές φορές στο τραπέζι συναγερμικών στελεχών θεωρώντας τον υπαίτιο. Θέλει λοιπόν να μείνει αμέτοχος στην όλη διαδικασία ή στην ουσία όλο αυτό το διάστημα ευνοεί υπογείως την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη;

Απάντηση στον Αναστασιάδη

Η συζήτηση για το ρόλο και τις επιθυμίες του Προέδρου Αναστασιάδη ενισχύθηκε πάντως την περασμένη Πέμπτη, όταν μετά την επίκληση Αβέρωφ στον κομματικό πατριωτισμό του Νίκου Χριστοδουλίδη και κατ’ επέκταση στην «κομματική νομιμοφροσύνη» των συναγερμικών μελών, ο Νίκος Αναστασιάδης προέβη σε μία δήλωση που ήγειρε αρκετά ερωτήματα. Είπε πως ουδείς δεν έχει ολιγότερη αγάπη για την παράταξη, εκφράζοντας μάλιστα την βεβαιότητα πως οι όποιες φαινομενικά διαφοροποιήσεις υπάρχουν, θα ξεπεραστούν. Κάποιοι θεώρησαν τη δήλωση ως μία προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης, άλλοι βεβαίως είδαν πως αποτελούσε απάντηση στον Αβέρωφ Νεοφύτου και κατ επέκταση κίνηση στήριξης στον Νίκο Χριστοδουλίδη ο οποίος δέχεται τελευταίως πυρά. Αυτό φαίνεται να αντιλήφθηκε και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ο οποίος δημοσιοποιούσε την επόμενη μέρα την πρότασή του να πάνε στη βάση του κόμματος και να διεκδικήσουν οι δύο και την προεδρία του κόμματος αλλά και το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές. Το κατά πόσο η κίνηση αποτελούσε «κίνηση ματ» από καιρό προμελετημένη πιέζοντας το Νίκο Χριστοδουλίδη να τοποθετηθεί δημοσίως για το θέμα ή κίνηση πανικού, μπροστά στη στάση Αναστασιάδη επιδέχεται διαφόρων ερμηνειών. Το σίγουρο είναι πως με τις αναφορές Αβέρωφ περί χρυσόψαρου ανάμεσα σε καρχαρίες προετοίμασε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως ο ΔΗΣΥ είναι διατεθειμένος το επόμενο διάστημα να κτυπήσει σφόδρα την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη για να αποδυναμώσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη στα μάτια της κοινής γνώμης αλλά και της συναγερμικής βάσης.

Η υπομονή του Προέδρου του ΔΗΣΥ άλλωστε έχει εδώ και καιρό εξαντληθεί λόγω της στάσης που τηρεί ο Νίκος Αναστασιάδης στο όλο ζήτημα. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει ζητήσει από τον Πρόεδρο να «μαζέψει» το Νίκο Χριστοδουλίδη και τις φιλοδοξίες του περί ανεξάρτητης υποψηφιότητας. Οι απαντήσεις του Προέδρου προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου ότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν του κλείνει ραντεβού ή δεν παίρνει μία ξεκάθαρη θέση ότι δεν θα διεκδικήσει ως ανεξάρτητος και απέναντι από το κόμμα, φέρεται πως δεν έπεισαν πολλούς. Όπως λέγεται άλλωστε δεν είναι ίδιον της ιδιοσυγκρασίας του Νίκου Χριστοδουλίδη η σύγκρουση και η παρακοή στον Νίκο Αναστασιάδη. Ούτε βεβαίως ο Νίκος Αναστασιάδης μας έχει συνηθίσει στο να αποδέχεται σιωπηλά την παρακοή των υπουργών του. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρείται στο ΔΗΣΥ πως ο Νίκος Αναστασιάδης εν μέρει ευνοεί την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη.

Η υστεροφημία

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι να συνεχιστεί η παρουσία του ΔΗΣΥ στην εξουσία και μετά την αποχώρησή του, καθώς με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί και η δική του πολιτική υστεροφημία. Γι’ αυτό τον λόγο θα ευνοούσε το άλογο που θα κέρδιζε την κούρσα, ασχέτως αν αυτός θα ήταν ο Αβέρωφ Νεοφύτου ή ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο ίδιος, φέρεται να είπε στο Νίκο Χριστοδουλίδη να μείνει κοντά, δίδοντας προτεραιότητα στον Αβέρωφ Νεοφύτου να δοκιμάσει, αν οι συνεργασίες και η αποδοχή του στον κόσμο τον ευνοούν για το 2023. Αν οι δημοσκοπήσεις δεν ευνοούσαν τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Πρόεδρος θα ζητούσε από τον Αβέρωφ Νεοφύτου να κάνει πίσω και να χρήσει ο ΔΗΣΥ υποψήφιο του κόμματος το Νίκο Χριστοδουλίδη.

Όλα αυτά βεβαίως ανήκουν πλέον στο παρελθόν καθώς ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου –βάσει και των διαρροών περί υποψηφιότητας Ζέτας Αιμιλιανίδου στο ενδεχόμενο που δεν τραβούσε- ουδέποτε θα τον στήριζε για τις προεδρικές εκλογές του 2023. Σε αυτό το πλαίσιο αρνήθηκε και τις προτάσεις που του έθεσαν Νίκος Αναστασιάδης και Αβέρωφ Νεοφύτου το προηγούμενο διάστημα.

Η δύσκολη επόμενη μέρα

Το ερώτημα βεβαίως είναι τώρα τι γίνεται με την δημόσια πλέον κόντρα στο ΔΗΣΥ. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει μέσω της περιβόητης πρότασής του καταφέρει να αναδείξει τον Νίκο Χριστοδουλίδη ως ισόβαθμό του και τον κύριο του αντίπαλο. Βάσει και των τελευταίων του τοποθετήσεων περί κομματικού πατριωτισμού και νομιμοφροσύνης, δίδει έμφαση σε ένα σκληρό ακροατήριο του ΔΗΣΥ. Ερώτημα λοιπόν είναι κατά πόσο αυτή τη στιγμή που ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας αποστρέφεται τα κόμματα, ο ίδιος τοποθετούμενος καθαρά κομματικά μπορεί να πείσει. Όσο όμως κι αν ο κομματικός μηχανισμός δεν έχει τη δύναμη που είχε στο παρελθόν και ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες. Άλλο είναι να κάνει ευσχήμως προεκλογικό από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη, άλλο εκτός, ιδιαίτερα τη στιγμή που ο ΔΗΣΥ έχει προϊδεάσει τη βάση, πως η υποψηφιότητά του δεν είναι τίποτα άλλο από υποψηφιότητα διάσπασης. Δύσκολη βεβαίως είναι η επόμενη μέρα και για τον Νίκο Αναστασιάδη. Θα αποτελέσει στο τέλος τον «kingmaker» για την λήξη της διαμάχης, θα κληθεί να στηρίξει ξεκάθαρα έναν από τους δύο ή όπως άρχισαν να λένε πολλοί στο ΔΗΣΥ, θα αυτοπαρουσιαστεί ως το πρόσωπο που για να ενώσει την παράταξη θα διεκδικήσει μία τρίτη θητεία την προεδρία;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση