ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:02
 

Με 30 ψήφους υπέρ ψηφίστηκε ο Προυπολογισμός του 2018

Με 30 ψήφους υπέρ και 26 κατά ψηφίστηκε σε νόμο ο Προϋπολογισμός του Κράτους για το 2018

Newsroom K

Με 30 ψήφους υπέρ και 26 κατά ψηφίστηκε σε νόμο ο Προϋπολογισμός του Κράτους για το 2018. Θετικά ψήφισαν οι βουλευτές των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύης, ενώ εναντίον οι βουλευτές των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχίας Πολιτών, Οικολόγων και ΕΛΑΜ.

Σημειώνεται πως οι προβλεπόμενες δαπάνες είναι στα 7,53 δισ. ευρώ και τα προβλεπόμενα έσοδα στα 7,72 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει αύξηση της τάξης του 3,4% τόσο στα έσοδα, όσο και στις δαπάνες. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, υπάρχει αναμενόμενο δημοσιονομικό πλεόνασμα ύψους 1% του ΑΕΠ.

Ενώπιον της ολομέλειας της βουλής βρέθηκε για τρίτη και τελευταία μέρα ο προϋπολογισμός της βουλής, ενώ πριν τεθεί σε ψηφοφορία ο Προϋπολογισμός, ψηφίστηκαν τροπολογίες για αποκοπές και σταυρώματα κονδυλίων.

Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός

19.29: Εγκρίθηκε ο Προυπολογισμός του 2018, με 30 ψήφους υπέρ και 26 κατά.

19.20: Συμπληρώθηκε η διαδικασία ψηφοφορίας των τροπολογιών

18.35: Από τις 65 τροπολογίες, μέχρι στιγμής οι περισσότερες έχουν περάσει ομόφωνα. Όμως, σημειώνεται ότι οι βουλευτές σταύρωσαν το κονδύλι 7 εκατ. ευρώ που αφορά την οδό Τσερίου, τα 3.5 εκατ. ευρώ για τα οχήματα των αξιωματούχων του Υπουργείου Οικονομικών.

Άρχισε η Ψηφοφορία του Προυπολογισμού

18.22: Αρχίζει η Ψηφοφορία, ενώ οι προτεινόμενες τροπολογίες είναι 56 

Έχει ήδη ολοκληρωθεί η συζήτηση των κομμάτων γύρω από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται 15λεπτο διάλειμμα για συνεννόηση των κομμάτων γύρω από τις τροπολογίες που θα ακολουθήσουν. 

Τορναρίτης: Μετατρέψαμε την κρίση σε ευκαιρία

17.06 Νέο αέρα έφερε στη βουλή ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε σε δηλώσεις του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Νίκος Τορναρίτης κατά την έναρξη της ομιλίας του ο κ. Τορναρίτης. Σήμερα είμαι εδώ για να σας μιλήσω για τα έργα και τις μέρες του Νίκου Αναστασιάδη ανέφερε ο κ. Τορναρίτης απαντώντας στις αιχμές του κ. Λουκαϊδη για τη στάση του ΔΗΣΥ επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ, οτι ο ΔΗΣΥ ψήφισε τα σκληρά μνημονιακά νομοχέδια επί διακυβέρνησης Χριστόφια.  Ο κ. Τορναρίτης αναφέρθηκε στην διακυβέρνηση Χριστόφια υπογραμμίζοντας οτι για το κούρεμα ήξερε η διακυβέρνηση Χριστόφια.  

Ο κ. Τορναρίτης σημείωσε πως το τι παρέλαβε η διακυβέρνηση Αναστασιάδη είναι  αναγκαίο να επισημανθούν και σημείωσε πως το τραπεζικό σύστημα ήταν έτοιμο να καταρρεύσει με την εμπιστοσύνη της κυπριακής κοινωνίας στο πολιτικό σύστημα να χάνεται. Σήμερα πέντε χρόνια μετά την καταστροφή διανύουμε την 3η συνεχόμενη χρονιά ανάπτυξης ανέφερε ο κ. Τορναρίτης. Στόχος είναι να φτάσουμε σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης μέχρι το 2020 ανέφερε ο κ. Τορναρίτης σημειώνοντας πως σήμερα υπάρχει πλεόνασμα μισού εκατομμυρίου. Όλα αυτά δείχνουν οτι η οικονομία της Κύπρου έχει συνεχή και ανοδική πορεία ανέφερε ο Νίκος Τορναρίτης. Δικαιούμαστε σήμερα με αντικειμενικά κριτήρια να πούμε οτι η συλλογική προσπάθεια κυβέρνησης πολιτικών δυνάμεων οργανώσεων και θυσίες συμπολιτών μας έφεραν αποτέλεσμα. Έχουμε αφήσει πίσω μας τον κίνδυνο της χρεωκοπίας ανέφερε ο κ. Τορναρίτης σημειώνοντας πως σήμερα βλέπουμε τη χώρα μας να πηγαίνει μπροστά. Τα πλεονασματα επιτρέπουν πολιτικές για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. 

Παρά τα ενδεχόμενα λάθη και παραλείψεις ανέφερε ο Νίκος Τορναρίτης η Κύπρος βρίσκεται σε σωστή πορεία. Γι αυτό ακριβώς τον λόγο πρέπει να κρατήσουμε σταθερή την πορεία, την προσπάθεια για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις να μείνουμε μακριά από τα λάθη του παρελθόντος για να εδραιώσουμε ακόμη περισσότερο την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας ανέφερε ο Νίκος Τορναρίτης προσθέτοντας πως δεν επιτρέπεται εφησυχασμός. Η υπεύθυνη και ορθολογιστική πολιτική Αναστασιάδη φέρνει αποτελέσματα είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ προσθέτοντας πως αντί του μηδενισμού και της άρνησης θα πρέπει όλοι να αναγνωρίσουν οτι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο.  Όπως εξήγησε αυτή η διαπίστωση γίνεται όχι μόνο από τους οίκους αξιολόγησης αλλά από τον καθένα στη δουλειά του. Μετατρέψαμε την κρίση σε ευκαιρία ανέφερε ο κ. Τορναρίτης σημειώνοντας οτι η βουλή κατάφερε να συνεργαστεί με την κυβέρνηση για να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Τορναρίτης επεσήμανε πως η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση για τον τόπο θα πρέπει να είναι η λύση του κυπριακού, με ένα πλαίσιο λύσης εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ.  Όσοι απορρίπτουν το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης το μόνο που καταφέρνουν είναι να εδραιώνουν το σημερινό στάτους κβο και κατεπέκταση της διχοτόμησης ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τορναρίτης. Ο κ. Τορναρίτης ευχαρίστησε και το ΑΚΕΛ για τη στήριξη του Νίκου Αναστασιάδη στο κυπριακό και το ΔΗΚΟ για τη στήριξη στην οικονομία ξεκαθαρίζοντας πως έτσι διαφαίνεται πως ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ο συνεναιτικός και συνενωτικός ηγέτης που πρέπει να συνεχίσει με σταθερά βήματα μπροστά. 

Διαφωνία Σιζόπουλου Λουκαϊδη για κρίση

17.02 Απάντηση στον Γιώργο Λουκαϊδη έδωσε ο Μαρίνος Σιζόπουλος σε ο,τι αφορά την τοποθέτηση του Νικόλα Παπαδόπουλου για την κρίση. Όπως εξήγησε η πραγματικότητα είναι πως δεν γνωρίζαν τα περί χρηματοδότησης της FOCUS. Ο Γιώργος Λουκαϊδης απάντησε στον κ. Σιζόπουλο επισημαίνοντας πως ο λόγος που τέθηκε είναι για να αποδείξει πως δεν το έλεγε μόνο ο Δημήτρης Χριστόφιας, όπως άλλωστε έλεγε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο Μαρίνος Σιζόπουλος. 

16.30: Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαίδης, κάκισε το γεγονός ότι οι Υπουργοί δεν είναι παρόντες στην συζήτηση του Προυπολογισμού του 2018, εντούτοις, ευχαρίστησε τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη για την παρουσία του. Ξεκίνησε την ομιλία του με το ότι το ΑΚΕΛ δεν υποτάσσεται ούτε στο θέμα του Κυπριακού, αλλά ούτε στην Οικονομία και στην εσωτερική διακυβέρνηση. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης, απάντησε στις εκκλήσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου κατά την πρώτη μέρα της συζήτησης σημειώνοντας πως προφανώς δεν αναφέρεται στο ΑΚΕΛ καθώς το ΑΚΕΛ επέδειξε ωριμότητα καθόλη τη διάρκεια της πενταετίας σκεπτόμενο πάντα το εθνικό συμφέρον και όχι το κομματικό του συμφέρον. Δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί για τις αιχμές που δέχεται το ΑΚΕΛ αναφορικά με την διακυβέρνηση Χριστόφια υπογραμμίζοντας πως κανείς, ακόμη και ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν είχε προβλέψει το μέγεθος της χρηματοπιστωτικής κρίσης. 

Επέκρινε σφόδρα τον προϋπολογισμό σε μία σειρά ζητημάτων, σημειώνοντας οτι υπήρξε η δογματική επιμονή οτι κάθετι που είναι ιδιωτικό είναι καλό και κάθετί δημόσιο κακό, προσθέτοντας οτι το ιδιωτικό, οι τράπεζες δηλαδή ευθύνονται για το μέγεθος της κρίσης. 

ΔΗΚΟ: Είναι η ώρα της γενιάς μας 

16.15: Την υπευθυνη στάση του ΔΗΚΟ υπογράμμισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου σημειώνοντας πως το κόμμα έβαλε πολλές φορές πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον και την κυπριακή οικονομία από το κομματικό συμφέρον, ψηφίζοντας κυβερνητικά και μνημονιακά νομοσχέδια, αφότου πέτυχαν τροποποιήσεις. Η κα. Ερωτοκρίτου, στην τοποθέτησή της παρουσίασε το προεκλογικό πρόγραμμα του Νικόλα Παπαδόπουλο μιλώντας για την ανάγκη ενίσχυσης της οικονομίας μέσω της έρευνας και της καινοτομίας. Τοποθετήθηκε και για την πολιτική των καζίνο όπου όπως σημείωσε αν και δεν υποτιμάται η αποκλειστική προσήλωση σε αυτά οδηγεί σε νοοτροπίες του παρελθόντος πριν το 2013. Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου επεσήμανε πως κάποιοι δεν θέλουν ή δε μπορούν να διεκδικήσουν περισσότερα για την Κύπρο. Όπως εξήγησε το ΔΗΚΟ έχει σρατηγική μακριά από δογματισμούς με κοστολογημένη την κάθε πρόταση. "Άκουσα από τον γ.γ του ΑΚΕΛ να χαρακτηρίζει παραλλαγή του Νίκου Αναστασιάδη τον Νικόλα Παπαδόπουλο" ανέφερε η κα Ερωτοκρίτου, σημειώνοντας πως είναι λυπηρό γιατί παραγνωρίζει μία ολόκληρη ιστορία. Είναι λυπηρό γιατί η ηγεσία του ΑΚΕΛ ήταν το πρώτο και κύριο στήριγμα του Νίκου Αναστασιάδη ανέφερε η κα Ερωτοκρίτου. "Ο Νικόλας Παπαδόπουλος είναι ο μοναδικός που θέλει και μπορεί να λύσει το Κυπριακό. Απλά επειδή είναι ο μόνος που αντιλαμβάνεται και κατανοεί τις λογικές ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων. Επειδή είναι ο μόνος που ασχολείται και με το περιεχόμενο πέραν της ονοματολογίας. Επειδή είναι ο μόνος που δεν πέφτει στην παγίδα να ξεχειλώσει τον τίτλο ΔΔΟ για να χωρέσει πρωτάκουστες ανά το παγκόσμιο ρυθμίσεις και στρεβλώσεις που καμία σχέση δεν έχουν με οποιαδήποτε μορφή ομοσπονδίας. Επειδή είναι ο μόνος που με διαφάνεια, αξιοπιστία και ξεκάθαρες απαντήσεις θα ενημερώσει τον Κυπριακό λαό για την κάθε πτυχή του Κυπριακού και δεν θα ανεχθεί τη μυστική διπλωματία και τη συσκότιση. Επειδή είναι ο μόνος που δεν θα μεταλλάσσεται από την μία μέρα στην άλλη. Επειδή δεν θα αμφιταλαντεύεται μεταξύ δεσμεύσεων και υποχωρήσεων.
Επειδή είναι ο μοναδικός που παραμένει και θα παραμείνει σταθερός σε θέσεις αρχών. Έτσι κερδίζεται η αξιοπιστία. Τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό" ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Ερωτοκρίτου. "Έφτασε η ώρα της γενιάς μας. Έφτασε η ώρα της Κύπρου μας. Για εμάς ένα είναι το ερώτημα. Είτε νέες υποχωρήσεις είτε Νέα Στρατηγική. Την απάντηση ήδη την γνωρίζουμε. Και θα την κατακτήσουμε για το καλό του τόπου μας, για την ασφάλεια των παιδιών μας και των γενεών που θα έρθουν μετά από εμάς. Με την Κύπρο μας πάντα μπροστά" κατέληξε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ.

15.44: Στο βήμα της βουλής η βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου η οποία επέκρινε το κούρεμα καταθέσεων. Όπως είπε η συζήτηση δεν είναι για το ποιό κούρεμα ήταν το καλύτερο αλλά ζήτημα είναι πως το κούρεμα ήταν αχρείαστο. 5.5 δις ΕΛΑ δεν είναι λόγος για πανηγυρισμούς της κυπριακής οικονομίας. "Πού είναι η δικαιοσύνη όταν πρέπει να κάτσει κάποιους στο σκαμνί της;" διερωτήθηκε από το βήμα της βουλής η κα Θεολόγου. Η κα Θεολόγου έκανε έκκληση προς τους νέους να εκφραστούν αυτή τη φορά δια της ψήφου τους για να αλλάξουν τα κακώς κείμενα. 

15.41: Απάντηση στις αιχμές του κ. Παπαδόπουλου έδωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου επισημαίνοντας οτι το κόμμα του είναι εναντίον της διαδικασίας και όχι εναντίον του συγκεκριμένου υποψηφίου.

Στηρίζει η Αλληλεγγύη

15.30: Στήριξη προς την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου κατέθεσε από το βήμα της βουλής κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Γιώργος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας πως θα βελτιώσει την κοινωνική πολιτική, την έρευνα και καινοτομία ενώ παράλληλα όπως είπε θα αποκαταστήσει τους πληγέντες του κουρέματος. Ο Γιώργος Παπαδόπουλος δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί και για την έδρα της Αλληλεγγύης, επικρίνοντας τον Αβέρωφ Νεοφύτου για τη στάση του ΔΗΣΥ. Σημείωσε δε οτι οι αποσχιστικές κινήσεις από πλευράς του Αβέρωφ Νεοφύτου δεν βοηθούν τον πολιτικό πολιτισμό, αναφερόμενος στις λίστες των αποχωρησάντων στελεχών. Όπως εξήγησε η Αλληλεγγύη δεν θα λειτουργήσει συναισθηματικά αλλά θα επιδείξει στάση ευθύνης στηρίζοντας τον κρατικό προϋπολογισμό. 

15.15: Από το ΕΛΑΜ δεν έχει τοποθετηθεί κάποιος, ενώ από πλευράς των Οικολόγων στο βήμα βρίσκεται ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο οποίος επικρίνει περιβαλλοντικά ζητήματα που μένουν εκτός της ατζέντας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

20ος αιώνας: Ένας αιώνας γεμάτος Ελλάδα/ 1960-1970 τόμος Α

«Τα συγχαρητήρια μου για την έκδοσή σας»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:21

#PoliticsBlog Το κατασκοπευτικό βαν, η συγκάλυψη, η απολογία και και ο νέος εμφύλιος

«Πορδίκη να εγγραψεις στην βουλή τους ψεκασμούς... »
Αρμαγεδών  |  18:51

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
mr scott  |  13:33

Καταζητείται 25χρονος για επίθεση και οπλοφορία

«Δεν κάνει να γνωρίζουμε αν οπλοφορεί; αν είναι επικίνδυνος;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:14

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X