ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ενημέρωσε τους αρχηγούς για Κυπριακό και Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ο ΠτΔ

Δείτε φωτογραφίες από την πρώτη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης (30/03) στο Προεδρικό Μέγαρο, η πρώτη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη. Το Εθνικό Συμβούλιο διήρκησε τρεις ώρες και είκοσι λεπτά. 

Κατά τη συνεδρία ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ενημέρωσε τα μέλη του σώματος για τα αποτελέσματα των επαφών του κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα, για τις συνομιλίες που είχε στη Λευκωσία με την Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα των ΗΕ, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, καθώς και για τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη συμμετοχή του στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), με στόχο, μεταξύ άλλων, την προώθηση της πρότασής του για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό.

Ενημέρωσε για την πρότασή του για το Κυπριακό

Μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ήταν το πρώτο Εθνικό Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ένας θεσμός που μπορεί να είναι και ωφέλιμος και πολύ χρήσιμος και πολύ παραγωγικός και ως τέτοιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον προσεγγίζει.

Ήταν μια εποικοδομητική συζήτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες, για τη συνάντηση που είχε με την κα Ρόζμαρι ντι Κάρλο, αλλά και για την πρόταση του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στην προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε ερωτήσεις, στις οποίες απάντησε διεξοδικά, με σαφήνεια και ενδελεχώς.

Αυτή τη στιγμή είναι η ώρα που προφανώς στο μεγάλο μας εθνικό πρόβλημα πρέπει όλοι μαζί να συμπαραταχθούμε. Ο Πρόεδρος ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις τη στήριξη και την ενίσχυση τους στις προσπάθειες του, ώστε αυτή η πρόταση για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ - πάντοτε υποστηρικτικά στο πλαίσιο των ΗΕ και ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι η πρόταση αυτή δεν είναι για να αντικαταστήσει η ΕΕ τα ΗΕ -  να στηριχθεί από όλους μας και να καταστεί εφικτό να φτάσουμε σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση για όλα τα μέρα και να φτάσουμε στην επίλυση του Κυπριακού».

Σε ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό που συζητήθηκε διεξοδικά ήταν η καλλιέργεια ενός θετικού κλίματος, η θετική δυνατότητα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του καλλιεργεί μέσα από τις δηλώσεις, αλλά και μέσα από την ανάληψη πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει.

Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να ‘περάσουμε’ και στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, αλλά και στην Τουρκία μέσω της ΕΕ ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι προς το συμφέρον όλων μας. Και είναι αυτή η προτεραιότητα της Κυπριακής Κυβέρνησης.

Πρόθεση για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας

Πέραν τούτου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για την πρόθεση του να προχωρήσει στη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, και θα τους αποστείλει περισσότερες λεπτομέρειες τις προσεχείς μέρες για να ακούσει τις απόψεις τους ως προς τη σύσταση αυτού του Συμβουλίου, το οποίο θα έχει ένα συμβουλευτικό ρόλο και προς το Εθνικό Συμβούλιο στις αρμοδιότητες που θα έχει».

Σε ερώτηση αν η ΕΕ τελικά δεν εμπλακεί ενεργότερα τότε δεν θα μπορούμε να σπάσουμε το αδιέξοδο και να οδηγηθούμε σε λύση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η πρόταση του Προέδρου είναι για να μπορέσει να αρθεί το αδιέξοδο, είναι ο διορισμός μιας πολιτικής προσωπικότητας για να μπορέσουμε να άρουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στο συμφωνημένο πλαίσιο. Αν οι διαπραγματεύσεις επαναρχίσουν χωρίς τον διορισμό απεσταλμένου, προφανώς θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις. Εμείς βρισκόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και καλούμε την άλλη πλευρά να δείξει την ίδια ειλικρινή βούληση που δείχνουμε εμείς για να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Σε ερώτηση αν υπήρξε αντίδραση από την Άγκυρα για αυτή την πρόταση, έστω και άτυπα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν έχουμε κάτι. Αντιλαμβάνεστε ότι βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο. Αυτό στο οποίο εμείς αυτή τη στιγμή πρέπει να επικεντρωθούμε είναι μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκλογές στην Τουρκία να προετοιμαστεί το έδαφος ώστε αυτή η πρόταση να προχωρήσει το συντομότερο σε υλοποίηση».

Τουρκικό εμπάργκο σε κυπριακά πλοία 

Ερωτηθείς για το θέμα της απαγόρευσης από πλευράς Τουρκίας σε κυπριακά πλοία να προσεγγίσουν τα λιμάνια της, ο Εκπρόσωπος είπε ότι είναι κάποια από τα ζητήματα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέτει στο μεγάλο «καλάθι» των ευρωτουρκικών.

«Και είναι για αυτό που η πρόταση του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ αφορά στο γεγονός ότι η ΕΕ κατέχει εκείνα τα κίνητρα που μπορούν να ωφελήσουν και την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και είναι σε αυτό το πλαίσιο ακριβώς που θεωρούμε πως αν η Τουρκία με νηφαλιότητα και ειλικρινή βούληση προσεγγίσει αυτή την πρόταση, θα μπορέσουμε να βγούμε από το αδιέξοδο, να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν και να μπορέσουμε να επιλύσουμε το Κυπριακό», είπε ο κ. Λετυμπιώτης.

Κληθείς να σχολιάσει πρόταση του ΔΗΣΥ για κυπριακή υποψηφιότητα, για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα μέχρι να λήξει το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί. Κατανοούμε την υποστήριξη της Ελλάδας προς την Τουρκία και την υποστήριξη της Τουρκίας προς την υποψηφιότητα της Ελλάδα ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι καλύτερες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι κάτι που πρέπει μόνο να χαιρετίσουμε και να ευχόμαστε να παραμείνουν για όσο διάστημα περισσότερο γίνεται. Αυτό είναι κάτι που διατηρεί την ασφάλεια στην περιοχή μας, αλλά και μπορεί να υποβοηθήσει την προσπάθεια μας για επίλυση του Κυπριακού».

Αλλαγή στάσης Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά 

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι φαίνεται να υπάρχει αλλαγή στάσης του Ταγίπ Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά και ερωτηθείς κατά πόσο αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί ώστε να αλλάξει η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «παρακολουθούμε και εμείς τις δηλώσεις. Η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ με πρώτιστο στόχο η ιδιότητα μας ως κράτος μέλος να υποβοηθήσει το μεγάλο εθνικό στόχο, την επίλυση του Κυπριακού. Η ένταξη αφορούσε ολόκληρη την Κύπρου και σήμερα οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας επωφελούνται από πολλά ζητήματα που άπτονται της ΕΕ. Το μήνυμα που εμείς στέλνουμε με κάθε ευκαιρία και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέσα από κάθε δική του δήλωση, είναι ότι η ΕΕ είναι το κοινό μας σπίτι, θα είναι το κοινό μας σπίτι μετά την επίλυση του Κυπριακού και μέσα από αυτή την ενεργοποίηση της ΕΕ μόνο να κερδίσουμε όλοι έχουμε.

Αναμένουμε πώς θα εξελιχθούν και οι εκλογές στην Τουρκία, αλλά αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να προετοιμαστεί η υλοποίηση αυτής της πρότασης, στη βάση της οποίας θα υπάρξει διορισμός μιας πολιτικής προσωπικότητας μετά τις εκλογές στην Τουρκία που θα μπορέσει να είναι σε θέση να υποβοηθήσει την προσπάθεια, και των ΗΕ, για άρση του αδιεξόδου».

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάτι νεότερο για το θέμα διεξαγωγής κοινωνικής συνάντησης μεταξύ του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ερσίν Τατάρ, όπως επιθυμούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος είπε «αναμένουμε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τη βούληση του, την ετοιμότητα του να πραγματοποιηθεί αυτή η κοινωνική συνάντηση. Δεν έχουμε κάτι νεότερο μέχρι στιγμής». 

Αννίτα: Αντιδρούμε θετικά στην ενεργότερη συμμετοχή της Ε.Ε.

Μετά το πέρας της συνεδρίας, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, ανέφερε: «πρώτη φορά σήμερα λοιπόν που γίνεται το εθνικό συμβούλιο. Οφείλουμε συλλογικά να αντιμετωπίσουμε τις όποιες εξελίξεις. Εκτιμούμε ότι θα έχουμε εξελίξεις, εμείς θα είμαστε εδώ υπεύθυνοι, σοβαροί, εποικοδομητικοί όπως είμασταν πάντοτε. Ο στόχος είναι ακριβώς να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, να αρθεί το αδιέξοδο με βάση πάντοτε το συμφωνημένο πλαίσιο. Έχουμε ακούσει τις εισηγήσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, συμφωνούμε όσον αφορά τον ενεργότερο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και βεβαίως θα λειτουργήσουμε ενισχυτικά εκεί και όπου μπορούμε. Παράλληλα θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε διπλωματικό μέσο, κάθε βήμα το οποίο προσφέρεται για να μπορέσουμε να ενημερώσουμε το τι τεκταίνεται καθημερινά εδώ στην Κυπριακή Δημοκρατία και εννοώ για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας είτε για την πρόταξη της λύσης των δύο κρατών και προχωράμε με βάση τη νομιμότητα, το συμφωνημένο πλαίσιο, όλο αυτό το κεκτημένο το οποίο έχουμε και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ήταν η πρώτη παρουσία της ως Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, η κ. Δημητρίου απάντησε τα εξής:

«Νιώθουμε όπως πάντα έτοιμοι με ευθύνη να λάβουμε τον ρόλο και την αποστολή μας. Και ο ρόλος του εθνικού Συμβουλίου είναι κομβικότατης, ας μου επιτραπεί, σημασίας για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε ενισχυτικά εκεί και όπου μπορούμε για να στηρίξουμε τις όποιες προσπάθειες ειδικά για το ύψιστο θέμα που είναι το εθνικό μας. Να προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω, οπότε, έτσι με ανυπομονησία αναμέναμε την ενημέρωση από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για όλα αυτά τα οποία είχαν δει το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες, είναι συγκεκριμένες κινήσεις, είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός μας, είναι τα εργαλεία τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να μπορέσουμε να απεγκλωβίσουμε τη διαδικασία που έχει σταλώσει τα τελευταία χρόνια λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας και λόγω του αδιεξόδου μετά το Κρανς Μοντανά».Σε ερώτηση αν ο Δημοκρατικός Συναγερμός αντιδρά θετικά σ’ αυτά που άκουσε ως πρωτοβουλίες από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, η Πρόεδρος απάντησε τα εξής:

«Αντιδρά ναι θετικά όσον αφορά την ενεργότερη συμμετοχή εκεί και όπου επιτρέπεται της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ξεκαθαρίστηκε ότι αυτό δεν θα λειτουργήσει ποτέ ως προϋπόθεση αλλά ως καταλύτης και εμείς βεβαίως στηρίζουμε. Εξάλλου ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι ο πρώτος ο οποίος οραματίστηκε και έλαβε την πρωτοβουλία για το μεγαλύτερο διπλωματικό μας πλεονέκτημα που είναι η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι αυτό το οποίο χρησιμοποιούμε και τη δεδομένη στιγμή για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την ενεργότερη εμπλοκή της με στόχο την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων».

Σε ερώτηση για το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, τη θέση του ΔΗΣΥ και αν συζητήθηκε το θέμα σήμερα, η κ. Δημητρίου τόνισε τα εξής:

«Δεν συζητήθηκε σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου αλλά η θέση μας είναι ότι από τη στιγμή που γνωρίζουμε καλά τις θέσεις της Τουρκίας και τη συμπεριφορά της όσον αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να στηριχθεί Τούρκος υποψήφιος για ένα τέτοιο σημαντικότατο οργανισμό οπότε θα προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία με δική της εισήγηση

Στεφάνου: Τα ενεργειακά θα απελευθερώσουν κίνητρα 

Είναι αδήριτη ανάγκη ν’ αναλάβουμε συγκεκριμένες και στοχευμένες πρωτοβουλίες ώστε να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις και διαπραγματευόμενοι επί του πλαισίου Γκουτέρες, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

«Ρώτησα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εάν με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εννοεί αυτό το πράγμα και μου απάντησε θετικά». Εάν αυτή είναι η θέση του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της κυβέρνησης, είπε ο κ. Στεφάνου, «εμείς το καλωσορίζουμε γιατί αυτή είναι η δική μας αντίληψη. Αυτή ήταν και η θέση για μερικά χρόνια του ΓΓ των ΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Συμφωνούν, συνέχισε, με την άποψη πως για να δημιουργηθεί η δυναμική ώστε η τουρκική πλευρά γενικότερα, να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να εντοπίσουμε εκείνα τα πεδία που μπορούν να απελευθερώσουν κοινά ενδιαφέροντα και κίνητρα για την Τουρκία να επανέλθει στις συνομιλίες. «Η προσέγγιση του Προέδρου είναι ότι αυτό πεδίο είναι τα ευρωτουρκικά. Εμείς εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι το πεδίο εκείνο που μπορεί πραγματικά ν’ απελευθερώσει κίνητρα είναι τα ενεργειακά, ένας τομέας που ο ρόλος του έχει ενισχυθεί και εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία».

Με αυτό το σκεπτικό, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι επανακατάθεσε την πρόταση του ΑΚΕΛ που είχε κάνει προ τριετίας με σκοπό να συζητηθεί γιατί πιστεύει ότι «εδώ μπορούν να υπάρξουν πραγματικά δυνατότητες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».

Ερωτηθείς εάν ζήτησε διευκρινήσεις από τον ΠτΔ για τη θέσπιση του Ανωτάτου Συμβουλίου Διακυβερνητικής Συνεργασίας με την Ελλάδα, με το οποίο το ΑΚΕΛ διαφώνησε, ο Στέφανος Στεφάνου διευκρίνισε ότι το κόμμα του δεν διαφώνησε με τη δημιουργία αυτού του θεσμού, αλλά με τη δήλωση του ΠτΔ για κοινές συνεδρίες ανά τακτά διαστήματα των Υπουργικών Συμβουλίων Κύπρου και Ελλάδας, στην παρουσία του Προέδρου και του Πρωθυπουργού. Θεωρούν, συνέχισε, ότι ισχύει αυτό που την επόμενη ημέρα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε, ότι συμφωνήθηκε πως ανάλογα με το θέμα να γίνονται συνεννοήσεις των αρμόδιων Υπουργών.

Είναι φυσικό να υπάρχει αυτό γιατί η Ελλάδα είναι το βασικό μας στήριγμα, πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία και συντονισμός για κοινού ενδιαφέροντος ζητήματα, πρόσθεσε. «Από κει και πέρα πρέπει να είναι διακριτός ο ρόλος και η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως ανεξάρτητο, δικοινοτικό κράτος για να μην δίνουμε αφορμές, το οποιοδήποτε εργαλείο στην Τουρκία να παρερμηνεύσει τις θέσεις μας και να εμφανίζει την θέση της, όπως την διατυπώνει από το 1964, ότι δεν υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία και αυτό που ονομάζεται Κυπριακή Δημοκρατία τυγχάνει εκμετάλλευσης από πλευράς Ελλήνων, πράγμα που δεν είναι σωστό».

Ερωτηθείς για την πρόταση του ΑΚΕΛ για τα ενεργειακά, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως θα την συζητήσουν και μέσω του Εθνικού Συμβουλίου θα δοθεί σε όλα τα μέλη του σώματος για να συζητηθεί. «Είναι κάτι που είχαμε συζητήσει και από τον προηγούμενο Πρόεδρο και που δυστυχώς δεν έγινε», δήλωσε.

Βλέπουμε όμως μπροστά και όχι πίσω, είπε, προσθέτοντας ότι θεωρούν πως πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση γιατί ο στόχος είναι να βρούμε τρόπους να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Στεφάνου δήλωσε επίσης ότι η κατάσταση στο Κυπριακό είναι πραγματικά απελπιστική, έχουμε το μακροβιότερο αδιέξοδο, το μακροβιότερο διαπραγματευτικό κενό που υπήρξε ποτέ, με την ε/κ πλευρά να θεωρείται από τον διεθνή παράγοντα συνυπεύθυνη στο αδιέξοδο και την ίδια ώρα η Τουρκία εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να δημιουργεί νέα κατοχικά τετελεσμένα, όπως είπε.

Παπαδόπουλος: Θεωρούμε ότι η Ε.Ε. μπορεί να λειτουργήσει θετικά

Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίλυση του Κυπριακού και θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην άρση του σημερινού αδιεξόδου, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η συζήτηση που έγινε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη αφορούσε τις σχετικές πρωτοβουλίες και επαφές που είχε στις Βρυξέλλες με θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προσπάθεια ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ στις διαδικασίες και προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

«Ως Δημοκρατικό Κόμμα χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θεωρούμε ότι η ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει θετικά για τις προσπάθειες άρσης του σημερινού αδιεξόδου, τα κίνητρα που μπορούν να δοθούν στην Τουρκία για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και να λυθεί το Κυπριακό πάνω στο συμφωνημένο πλαίσιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών», είπε.

Πρόσθεσε ότι «σε περίπτωση μη συνεργασίας, σε περίπτωση που συνεχιστεί η τουρκική αδιαλλαξία, να εξετάσουμε και εναλλακτικές επιλογές για πιθανά αντικίνητρα που θα πρέπει να υιοθετηθούν έτσι ώστε η Τουρκία να αλλάξει τη μη παραγωγική στάση που οδηγεί στην συνέχιση του αδιεξόδου».

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ κατάθεσε στη συνεδρία τη δική του άποψη πως θα πρέπει παράλληλα να εξεταστεί η στρατηγική της ελληνοκυπριακής πλευράς σε δύο πτυχές.

Η μια, σημείωσε, αφορά τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με τις πρωτοβουλίες που ήδη έχει αναλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και με τις οποίες, φυσικά και συμφωνούμε.

«Η άλλη πτυχή έχει να κάμει με την αντιμετώπιση της τακτικής και στρατηγικής της Τουρκίας. Πώς θα αντιμετωπίσουμε πιθανές και ενδεχόμενες αρνητικές ενέργειες από πλευράς της Τουρκίας είτε για τη συνέχιση των παραβιάσεων στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου είτε σε ό,τι αφορά την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη είτε σε ό,τι αφορά τις γνωστές προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους και υποβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας», συμπλήρωσε.

Θετικό το ΕΛΑΜ στην πρωτοβουλία του Προέδρου 

Με θετικό μάτι βλέπει το ΕΛΑΜ την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενεργότερη συμμετοχή και εμπλοκή στην ουσία του ρόλου της ΕΕ στην επίλυση του Κυπριακού, είπε ο Πρόεδρος του κόμματος, Χρίστος Χρίστου.

Ταυτόχρονα όμως, όπως δήλωσε μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, θα έπρεπε «να επιδιώκουμε μια λύση, η οποία να βασίζεται σε ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, όπως η ελεύθερη διακίνηση και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Το ΕΛΑΜ, συνέχισε, επαναλαμβάνει την πάγια θέση του κι απορρίπτει το πλαίσιο λύσης που βασίζεται στην ΔΔΟ κι επιμένει στην χάραξη μιας νέας στρατηγικής στη βάση του ενιαίου κράτους.

Ο κ. Χρίστου θέλησε να σημειώσει τις «φωνές, κομματικές τοποθετήσεις για εμπλοκή στις συνομιλίες του ενεργειακού ζητήματος» για να προσθέσει ότι «από την πλευράς μας θεωρούμε ότι αυτό θα είναι ένα ολέθριο λάθος και κατ’ ουδένα λόγο δεν πρέπει να εμπλακεί το ενεργειακό πρόγραμμα της ΚΔ με τις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού».

Μ. Καρογιάν: Συμβλητική στις προσπάθειες άρσης αδιεξόδου της Κ.Δ η ΔΗΠΑ

Η Δημοκρατική Παράταξη θα είναι συμβλητική των ευρύτερων προσπαθειών, που στόχο έχουν την άρση του αδιεξόδου, την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την ισχυροποίηση της θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ώρα που η Τουρκία προσπαθεί με διάφορους τρόπους την αναβάθμιση του ψευδοκράτους και τη δημιουργία τετελεσμένων, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν.

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου, το πρώτο υπό την προεδρία, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο κ. Καρογιάν είπε πως το κόμμα του σε αυτή την κατεύθυνση θα πορευτεί, διαβεβαιώνοντας ότι «με τη συνεργασία και τη συνέργεια όλων θα έρθουν και καλύτερες μέρες».

Αναφερόμενος στην ενημέρωση που είχαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Καρογιάν είπε πως «ήταν μια ενδελεχής και πολύ σοβαρή ανάλυση», για να σημειώσει ότι τους βρίσκει «απόλυτα συμφώνους» αυτή η πρωτοβουλία, το περιεχόμενο της.

Όπως ανέφερε «οι πρώτες επαφές που είχε θεωρώ ότι είχαν ένα θετικό πρόσημο», για να σημειώσει ωστόσο ότι «έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε».

Επιπροσθέτως, ο κ. Καρογιάν είπε πως είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν και τις δικές τους απόψεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, που βρίσκεται σήμερα και πως μπορεί να αξιοποιηθεί, όχι ως εναλλακτική των Ηνωμένων Εθνών, αλλά ως υποστηρικτική των προσπαθειών μέσα στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, για τη διασύνδεση των ευρωτουρκικών και τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν και για την ΕΕ και για όλους τους συντελεστές μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία.

«Βρίσκω τη σημερινή συζήτηση πολύ υποβοηθητική, δημιουργική και ελπίζω έτσι να συνεχίσουμε. Κοινή είναι η προσπάθεια, κοινές οι στοχεύσεις. Μπορεί ο κάθε ένας να έχει τις επιμέρους διαφορετικές του προσεγγίσεις το σημαντικό, όμως, είναι να στηρίξουμε τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί επιτυχής έκβαση αυτών των προσπαθειών θα έχει θετικό αντίκτυπο σε όλους μας», πρόσθεσε ο κ. Καρογιάν.

Σημείωσε, εξάλλου, ότι «μια ενδεχόμενα αρνητική εξέλιξη δεν νομίζω να ικανοποιεί κανένα και δεν νομίζω να προσθέτει και κάτι».

Μ. Βασιλειάδου: Η ΕΔΕΚ στηρίζει την προσπάθεια του ΠτΔ για ενεργό εμπλοκή της ΕΕ

Η ΕΔΕΚ στηρίζει την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενεργό εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία επανέναρξης των συνομιλιών, είπε η αναπληρώτρια Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρία Βασιλειάδου, σε δηλώσεις της μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου.

Ερωτηθείσα αν είναι ικανοποιημένοι από τα όσα άκουσαν από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε και τις επαφές που είχε για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, η κα. Βασιλειάδου είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους έχει ενημερώσει ενδελεχώς για τις επαφές που είχε με θεσμούς της ΕΕ και με αρχηγούς κρατών μελών της ΕΕ, κάποιοι εκ των οποίων είναι και μέλη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

«Εμείς στηρίζουμε αυτή την πρωτοβουλία, στηρίζουμε την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενεργό εμπλοκή της ΕΕ σε αυτή τη διαδικασία επανέναρξης των συνομιλιών, πάντοτε όμως μέσα στα πλαίσια της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς παρεκκλίσεις και χωρίς πρωτογενές δίκαιο και στην εσωτερική πτυχή του Κυπριακού και στην εξωτερική πτυχή του Κυπριακού», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε η κα. Βασιλειάδου, η ΕΔΕΚ έβαλε τρία σημεία στο τραπέζι σήμερα. Για το πρώτο σημείο σε σχέση με την επανέναρξη «ξέρετε τις θέσεις της ΕΔΕΚ, είναι γνωστές» είπε. «Ζητήσαμε να γίνει μια σωστή προεργασία, να γίνουν σωστοί βηματισμοί, ούτως ώστε να μην υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, αν και εφόσον δεν υπάρχει καλό τέλος, να επωμισθεί η δική μας η πλευρά οποιοδήποτε κόστος ευθύνης και να αφήσουμε και πάλι, -επανειλημμένως γίνεται αυτό- αλώβητη την Τουρκία και στο απυρόβλητο», συμπλήρωσε.

Αυτό, είπε, ήταν ένα από τα πρώτα σημεία, τα οποία είχαν θέσει.

Το δεύτερο σημείο, συνέχισε η κα. Βασιλειάδου, ήταν η προσωπικότητα, η οποία θα εκπροσωπεί την ΕΕ ενεργά πλέον σε αυτή τη διαδικασία.

«Εμείς ζητήσαμε να προεγκρίνεται με θεσμικό τρόπο από τη δική μας πλευρά, όχι δηλαδή να αποφασίσουν ποιος θα είναι και να ερχόμαστε εμείς μετά, εκ των υστέρων, και να έχουμε διαφορετικές απόψεις. Άρα, καθαρά θεσμική διαδικασία προέγκρισης και από εμάς, ούτως ώστε ο οποιοσδήποτε Ευρωπαίος αξιωματούχος αναλάβει αυτό τον ρόλο να είναι και αξιόπιστος, να έχει δηλαδή όλα τα εχέγγυα, ούτως ώστε να προχωρήσει η διαδικασία και να έχει και κάποιο αποτέλεσμα», σημείωσε.

Για τον ρόλο των ΗΕ είπε ότι δεν πρέπει με τίποτε και για κανέναν λόγο να υποβαθμιστεί αυτός ο ρόλος, ο οποίος είναι και εξισορροπητικός, «γιατί γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά όλοι ότι εντός της ΕΕ υπάρχουν κράτη μέλη, τα οποία έχουν σοβαρά συμφέροντα με την Τουρκία, άρα εμείς πρέπει να έχουμε τα νώτα μας καλυμμένα».

Στο τρίτο σημείο, συνέχισε, αφορά το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

«Θέσαμε λοιπόν ενώπιον του Προέδρου το θέμα της προσυνεννόησης και του συντονισμού, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι ο Πρόεδρος συμμετέχει στο Λαϊκό Κόμμα. Η ΕΔΕΚ είναι μόνιμο μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και όπως γνωρίζετε όταν γίνονται Σύνοδοι Κορυφής, ταυτόχρονα συνεδριάζουν τα προεδρεία των δύο μεγάλων κομμάτων στον ίδιο χώρο και στον ίδιο χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι με ένα σωστό συντονισμό και μια καλή προσυνεννόηση θα μπορούμε να έχουμε κοινό λόγο μέσα στα δύο σώματα, στα δύο προεδρεία για να προωθήσουμε πάντοτε το καλώς νοούμενο συμφέρον της πατρίδας μας και του λαού μας», κατέληξε.

Κ. Τσιμμίλης: Η Ε.Ε δεν υποκαθιστά τα Η.Ε στο Κυπριακό 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υποκαθιστά τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, αλλά διασφαλίζει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, είπε ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Κυριάκος Τσιμίλλης, έπειτα από την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο την Πέμπτη, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στις δηλώσεις του εξερχόμενος του Προεδρικού, ο κ. Τσιμίλλης έκανε λόγο για μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, κατά την οποία αναλύθηκαν διεξοδικά οι τελευταίες εξελίξεις και παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για περαιτέρω ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού παράγοντα στο Κυπριακό, ένας άξονας ως προς τον οποίο, όπως είπε, όλα τα κόμματα συμφωνούν.

Προσέθεσε πως κατατέθηκαν και προσεγγίσεις σε κάποιο βαθμό διαφορετικές πέρα από τη γενική συναίνεση και σημείωσε πως η εμπλοκή της ΕΕ με κανένα τρόπο δεν υποκαθιστά τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας παράλληλα πως και τα ΗΕ δεν μπορούν να προωθήσουν μία ρύθμιση που να αντιβαίνει προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ ο ρόλος της παρουσίας της ΕΕ στη διαδικασία, όταν αυτή ξεκινήσει, είναι να διασφαλίσει ότι δεν θα προκύψει οτιδήποτε το οποίο να αποκλίνει από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο κ. Τσιμίλλης είπε επίσης ότι το Κίνημα Οικολόγων κατέθεσε και έναν επιπλέον προβληματισμό σε σχέση με την επικείμενη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου, σημειώνοντας πως παρότι ανάλογα έργα προχωρούν και στην Αίγυπτο ή βρίσκονται στη σκέψη της Ιορδανίας με έναν τρόπο που περικλείεται η Ανατολική Μεσόγειος, «μια περιοχή ιδιαίτερα ευαίσθητη σε σεισμούς όπως τραγικά επιβεβαιώθηκε μόλις πρόσφατα», υπάρχει ακόμη περιθώριο κάποιας αντίδρασης έστω και την υστάτη.

Συμπλήρωσε ακόμη πως συζητήθηκαν θέματα όπως η ναυτική βάση που προωθείται στη χερσόνησο της Καρπασίας και το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα στα κατεχόμενα Λιβερά, δύο περιοχές που έχουν περιληφθεί στον προς κήρυξη κατάλογο ως περιοχές Νατούρα 2000, όταν εφαρμοστεί και στην κατεχόμενη περιοχή το ευρωπαϊκό κεκτημένο με τη λύση του Κυπριακού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Κυπριακό  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση